Søk i denne bloggen

fredag 21. oktober 2011

Bok: "Huset du elsket"

Forfatter: Tatiana de Rosnay
Originaltittel: Rose
Utgitt: 2011
Denne utgåve: 2011
Oversetter: Kjell Olaf Jensen
Format: Hardback
Forlag: Bazar
Frå: Biblioteket

Baksidetekst: Paris, 1860-årene: Den store byfornyelsen pågår for fullt. Gammel bebyggelse må vike for plassen for de nye, brede bulevardene og majestetiske bygningene. Hele kvartaler blir revet for å gi plass til det praktfulle Paris vi kjenner i dag. Men mange må betale en høy pris for denne forvandlingen. En av dem er Rose, en kvinne i 60-årene. I hele sitt voksne liv har hun bodd i huset som har vært i mannens familie i generasjoner. Før mannen døde lovet hun ham at hun skulle ta vare på hjemmet deres, men nå har byfornyelsen nådd deres kvartal og huset skal rives. Rose nekter å forlate hjemmet. Hun bestemmer seg for å kjempe til siste åndedrag for å redde huset som rommer så mange gode minner, men også en grusom hemmelighet som hun har tiet om i over tretti år. Huset du elsket er en gripende fortelling om en sterk og usedvanlig kvinne, i en tid med store ytre forandringer. Men mest av alt er det en historie om kjærlighet og tilhørighet, og om viljen til å slåss for det man har kjært.

Tatiana de Rosnays tredje bok på norsk er atter ein historie om eit Frankrike i opprør. Paris er under modernisering, og det finnes innbyggere som ikkje er villige til å godta miste heimen sin. Rose Bazelet giftet seg inn i ein kjærlig familie, og fikk ei svigermor som elska henne for den ho var. Ikkje som mora, med sin nye mann, aftenselskaper og flotte kjoler. Handlingen tar oss tilbake til 1860-åra og Rose har forskansa seg i husets kjellerrom. Ho nekter å forlate huset som mannen, Armand, vart fødd i, levde, elsket og døydde i. Vener ho har hatt har flytta frå gata deira, men eit par er igjen, og det er ein av dei som finner ho, og nekter å forlate ho. Boka er ikkje så gripande som Saras nøkkel, men annleis enn Bumerang. Eg liker denne måten å få vite meir om Frankrikes historie, og når boka er krydra med Roses litteraturhunger på sine siste dager er eg solgt. Vel verdt eit par timar.

XOXO

4 kommentarer:

  1. Veldig lyst til å lese den boka. Har lese Saras nøkkel og held på med Bumerang så nå håpar eg på å snart få lest denne òg. =D Elsker forresten å lesa bloggen din. Du skriv kjempebra og om veldig mange interessante bøker. =D

    SvarSlett
  2. Denne boka står jeg på venteliste hos biblioteket. Jeg er ganske langt fram i køen og jeg gleder meg sånn til å lese den:)

    SvarSlett
  3. Vel verdt nokre timar, Askeladden!

    SvarSlett