Søk i denne bloggen

søndag 18. mai 2014

Lesesirkelbok: "Intet nytt fra Vestfronten"

Forfatter: Erich Maria Remarque (1898-1970)
Utgitt: 1929
Min utgåve: 1982
Oversetter: Ragnar Kvam
Format: Innbundet, 184 sider
Forlag: Gyldendal
Mål/utfordringar: 1001 bøker, Nye forfattere, Back to the Classics

Den tyske forfatteren Erich Maria Remarque er eit nytt bekjentskap for meg, men andre som har lest denne anbefaler fleire bøker av Remarque, blant andre Tre kamerater. I år markeres hundreårsjubileet for utbrytinga av den første verdskrig, og for lesesirkelen må dette vera boka med best timing. Gyldendal utgir den på ny i disse dager, og du finner den her. Intet nytt fra Vestfronten kom ut på norsk fyrste gong i 1955, vart filmatisert allereie i 1930 og vant to Oscar, Beste film og Beste regissør (Lewis Milestone).


Då eg starta å lese denne for ei drøy veke sidan hadde eg ikkje dei største forhåpningane. Dette var ei av dei bøkene eg skulle få kryss for, og den var såpass kort at det kom ikkje til å ta lang tid. Så feil kan ein ta! Fleire gonger medan eg har lest har eg tenkt på kva eg ville seia om nokon spurte kva eg syns. Intet nytt fra Vestfronten handler om unge menn som kjem til vestfronten for å forsvare landet sitt. Historien blir fortalt av den unge tyskeren Paul Bäumer, og han fortel om matorgier, militæroperasjoner, døde kamerater, permisjon, eit besøk hos damer og redselen for å bli forlatt. Det er ikkje ei bok ein tar lett på, og den må leggjas vekk innimellom. Så kva er svaret mitt? Intet nytt fra Vestfronten er sterk og brutal, på ein stillferdig måte. Krigen skulle gjera gutter til menn, og til helter. Istadenfor har dei unge mennene aldri følt seg så små og hjelpelause. Anbefales varmt!

XOXO

PS: Eg mottar ingenting ved hjelp av linkene, dei er kun til opplysning.

13 kommentarer:

  1. Ja, så små og hjelpeløse krigere pleier vi ikke høre om. Jeg likte også denne boken godt, og kunne stolt sette et stort kryss i boken min for å ha lest den. Anbefales også for de som ikke plukker lesestoff fra 1001 :)

    SvarSlett
  2. Akkurat denne utgaven har jeg også foran meg! Tusen takk for supert boktips på bloggen min :)

    SvarSlett
  3. Denne boka leste jeg engang på 80-tallet. Jeg husker den var sterk, men også tung å komme gjennom. Jeg hadde mitt krigsprosjekt midt på 80-tallet. Siden så har jeg hatt problemer med bøker fra både første og andre verdenskrig. Jeg ble noe mettet. Forstår imidlertid godt at bøker fra de to krigene gjør seg som leseprosjekt. Jeg leste flere gode bøker, hvor jeg husker "Og tok de enn vårt liv" av Per Hansson som ei av de beste norske bøkene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg er heller ikkje så glad i bøker om krig. Eg les ei bok på ungdomsskulen om ein i konsentrasjonsleir, og den satte så spor at det har ikkje frista med fleire krigsbøker.

      Slett
  4. Jeg er ferdig med denne i dag. Sterk bok, grusom bok, men poetisk skrevet til tider. jeg liker egentlgi ikke å lese krigsbøker, det er bare for grusomt. Jeg er pasifist, hvis jeg ikke hadde vært det, hadde jeg blitt det av å lese denne..

    SvarSlett
    Svar
    1. Språket er som du seier poetisk til tider. Eg er heller ikkje glad i krigsbøker, så det var greit å bli ferdig med denne:-)

      Slett
  5. Jeg liker krigsbøker veldig godt, og denne er intet unntak. Jeg begynte på den i dag, og er helt oppslukt allerede. Velskrevet, spennende og interessant om livet ved fronten. God bok!

    SvarSlett
    Svar
    1. Boka anbefaler eg verkeleg, men eg oppsøker ikkje krigsbøker.

      Slett
  6. Jeg har den liggende på vent som lydbok. Jeg skal se om jeg ikke får hørt den på jobb etter at elevene har tatt ferie :)

    SvarSlett
  7. Dette var et nytt forfatterbekjentskap for meg også, og jeg har lest den nye utgaven til Gyldendal. Artig, for jeg tenkte nøyaktig som deg i det at dette kom til å bli et kryss i 1001-listen uten store forhåpninger om innholdet - men jeg ble vekket kraftig opp fra den bedagelige tilstanden, og med en sterk leseopplevelse kan jeg trygt anbefale boken videre til alle og enhver :)

    SvarSlett
  8. Husker jeg fikk mail om denne fra forlaget for flere måneder siden men jeg svarte ikke, og det angrer jeg litt på kjenner jeg for denne har jeg lyst til å lese. Har ikke lest så mange bøker fra krigen men har lest to tidligere i år, og jeg har en annen på vent, men jeg tror jammen jeg må skaffe meg denne også. Så får jeg krysset av på listen jeg også, og det passer bra siden jeg skal ha litt fokus på den fremover..

    SvarSlett
    Svar
    1. Gler meg over at det er fleire som har fokus på 1001, eg er som nemnt besatt:-)

      Slett