Søk i denne bloggen

søndag 28. juli 2019

Booker-longlist: "Frankissstein" av Jeanette Winterson

Den britiske forfatteren Jeanette Winterson (f. 1959) er ein kjent forfatter med både romaner og sakprosa på merittlista. Med den nyaste romanen, Frankissstein, har Winterson debutert på Booker-lista, men fire av bøkene hennar er på 1001 bøker.

Frankissstein er ein roman med tre ulike historier. Ved Lake Geneva er Mary Shelley (forfatteren av Frankenstein) inspirert til å skrive ein historie om ein forsker som lager ein ny måte å leve på. I Brexit-Storbritannia held ein ung transkjønna lege og hans professorvenn på med litt suspekte eksperimenter i ein undergrunnstunnel. I Phoenix, Arizona har ein ung mann nettopp blitt skilt og flytta inn igjen til si mor der han ser på mulighetene for å skaffe seg ein formue ved salg av den nye generasjonen sex-dokker. Og med dette er historien satt. Jeanette Winterson skaper eit bilete av korleis verda kan sjå ut når mennesket ikkje lenger er dei smartaste, og kor mykje nærmare me er denne verda.

Eg er ikkje fan av Frankenstein i utgangspunktet, men det er ingen unnskyldning for å ikkje like denne romanen. Den har mykje humor og morsomme situasjoner, men den er ingen innertier for lydbok då den har fleire historier. Dei har likevel gjort eit sjakktrekk ved å ha tre ulike innlesere, men eg blander litt innimellom. Eg liker best historien om Mary Shelley (noko som får meg til å søke opp biografier om Mary Shelley), men eg kjenner meg litt for konservativ for sexdokker og suspekte eksperimenter. Eg får likevel lyst til å lese meir av Jeanette Winterson.

Eg blir ikkje enig med meg sjølv om eg vil ha denne videre på kortlista for om eg ikkje syns om boka betyr ikkje det at boka er dårleg. Andre som leser Booker-bøker må lese denne fortløpande for eg trenger synspunkter.

XOXO

| Utgitt: 2019 | Format: Lydbok, 7t10min22sek, lest av John Sackville, Perdita Weeks og Harrison Knights | Forlag: Jonathan Cape (papir), Vintage digital (lyd) |

6 kommentarer:

 1. Fire bøker på 1001-lista, håper hun passer inn i en av de siste kategoriene, for det jeg har lest av henne var bra. Ser at du ikke er happy med denne, men jeg vil allikevel prøve meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Winterson passer inn i den siste kategorien :-)

   Slett
 2. Dette er en bok jeg ble nysgjerrig på.
  Selv likte jeg Frankenstein. Jeg har også vært i huset til Mary Shelley og mannen i Roma ved spansketrappa..der er det museum nå, åpent for oss andre dødelige.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å ha vore i huset til Mary Shelley :-)

   Slett
 3. Er ca 3 timer inn i lydboken nå og foreløpig liker jeg den. Liker best de delene med Mary shelley og han transen.

  Har ikke lest noe av henne før men fikk lyst å ta for meg 1001bøkene hennes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har og lyst til å lese meir av Winterson sjølv om denne ikkje vart ein innertier :-)

   Slett