Søk i denne bloggen

lørdag 3. desember 2011

Litteraturmål 2011 - Siste innlegg

Med kun 28 dager igjen av 2011, avslutter eg litteraturmåla for dette året. Desember skal brukes til lystlesing, og ein snikkikk på 2012-prioriteringane. Då eg skreiv første innlegg om litteraturmåla på nyttårsaften-10, var dei skrevet etter inspirasjon frå mange andre blogger og eg visste lite om kva eg gjekk til. I løpet av dei siste året har eg fått meir innsikt i kva eg eigentleg ønsker meg i forhold til litteratur og lesning, og eg trur og håper det vil speile seg i neste års mål. I tillegg var måla for 2011 litt vage; eg hadde ingen spesielle tal innan måla, og nokon av dei har vist seg å vera ingenting for meg.

For eksempel les eg ikkje bøker på svensk, dansk, tysk og liknande fordi eg får meg ikkje til å kjøpe bøker på andre språk enn norsk og engelsk. Eg har ikkje sjekka ut ulike bibliotek sine hyller, men det interesserer meg ikkje. Eit anna mål var å lese bøker frå fleire land. Det har eg heller ikkje gått bevisst inn for, og eg er litt usikker på om poenget var at forfatteren var frå eit eksotisk land eller om handlinga skulle foregå i eit eksotisk land. Reise-i-litteratur går derfor vekk. Vampyrer har det og blitt heller lite av; eg fekk min dose med Twilight, og sjølv om dei bøkene ikkje blir sett på som knallgod litteratur så er dei meir enn nok for meg.

Eg er godt fornøgd med klassikermålet, men så lurer eg på om nokon har ei formeining om kva som blir rekna som ein klassiker. Fins det eit spesielt årstal, århundre, eller spesielle forfattere som ein bør lese fordi bøkene er klassikere. Målet blir med videre inn i 2012, og då er det i all hovudsak Charles Dickens som skal leses i forbindelse med hans 200-årsdag. Legg gjerne igjen kommentar om klassikere som eg må få med meg.

Eg har fått smaken på krim igjen, og Agatha Christie skal vera med inn i 2012. Off the Shelf har gått litt opp og ner, og eg innser at nye bøker frå biblioteket er mykje kulare enn mine egne kjedelige bokhyller. Ann Helen var "gjest" i Flukten frå vikelighetens Bli kjent-spalte idag, og ho skriver at biblioteket blir lite brukt fordi ho er for ustrukturert. Eg besøker mitt lokale bibliotek minst ein gong i veka, men eg har ingen skrupler med å levere tilbake uleste bøker og heller låne dei på ny.

Generelt sett har det gått greit, men neste år skal eg bruke fanen med litteraturmåla meir enn eg har gjort i år. Innlegga om framskritt går derfor delvis vekk, med mindre eg får eit innfall om 3-4 månader.

XOXO

3 kommentarer:

 1. Jeg har vel tenkt litt omvendt, at jeg ikke vil ha noe særlig med tall i målene, men heller ha vage mål. Jeg vil ikke velge bøker utfra for eksempel antall bøker jeg skal lese, men heller først og fremst velge det jeg vil lese der og da. Det bunner i at jeg har hatt et tungt leseår i år som heldigvis har tatt seg opp i det siste. Jeg har likevel tenkt ut en god del mål:-)

  SvarSlett
 2. Et av hovedkriteriene for at en bok skal regnes som en klassiker er at boken har tålt tidens tann og finner lesere i stadig nye generasjoner. Noen opererer med en hundreårsregel, at boken må ha "overlevd" i minst hundre år før den kan regnes som en klassiker. Men så har man også moderne klassikere, som er utgitt i nyere tid.

  Hvis du leser en relativt ny utgivelse av en bok som er utgitt før 1900, er sannsynligheten ganske stor for at den regnes som en klassiker.

  SvarSlett
 3. Silje: Håper at leselysten kjem sterkt tilbake:-)

  Line: Tusen takk for flott svar!

  SvarSlett