Søk i denne bloggen

onsdag 1. februar 2012

Bok: "Nattefokk" (Öland #2)

Forfatter: Johan Theorin
Originaltittel: Nattfåk
Utgitt: 2008
Min utgåve: 2009
Oversetter: Kari Bolstad
Format: Innbundet/lydbok, lest av Ivar Nørve, ca 12t
Forlag: Gyldendal
Frå: Biblioteket/mi bokhylle (6. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: Når den kraftige stormen som kalles fokk, feier inn over Öland, gjør man best i å holde seg innendørs. Fokket kommer fra nord med snø og kulde, og trekker alt med seg på sin vei. Den tidligere fyrvokterboligen Åludden gård med sine to fyrtårn har stått tom i mange år da Katrine og Joakim Westin fra Stockholm kjøper eiendommen. Husene er bygd av tømmer fra et skip som forliste i 1846, og ryktet vil ha det til at det nordre fyret bare lyser natten før noen skal dø. Ekteparet Westin, som har to små barn, har pusset opp boliger før og er ikke det minste overtroiske. Men utpå høsten får de høre en gammel historie om at gården hver jul får besøk av de døde. Nattefokk er en blanding av kriminalroman og spøkelsesfortelling, og også en beretning om sorg - der trådene samles i fokkvær på Åludden gård selveste julenatten.

Som med den forrige begynte Nattefokk som lydbok på veg til jobb, men igår kveld klarte eg ikkje å styra meg og leste ferdig dei 50 sidene som var igjen. Nattefokk er skummel på ein anna måte enn Skumringstimen. Den er lettere, men spøkelser skremmer meg, og Katrine Westin var litt merkelig.

Gerlof Davidsson gjer sin entre i denne boka og, og Marnes får fungerende politi igjen. Gerlofs slektning, Tilda, har fått jobb på Öland, og er samtidig på jakt etter informasjon om Gerlofs bror, Ragnar, som var farfaren til Tilda. Merkelige ting utanom på Åludden gård skjer på Öland; ranere er på ferde.

Eg vil ikkje avsløre for mykje, for alt avhenger av den eine hendinga. Men! Les boka, eg er fortsatt imponert over Johan Theorins gave innan krimlitteraturen, og gler meg til neste bok.

XOXO

8 kommentarer:

 1. Har lese den første av Theorin, vart svært begeistra for han. Er halvvegs i Nattefokk, men har fått eit leitt avbrot i lydboka(ripe i cd-en....) Satsar på å lese den ferdig i staden. Gamle Gerlof er eit friskt pust i ei verd av unge kule krimheltar. Modig å satse på ein slik senior. Til samanlikning blir Miss Marple reine ungjenta :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøkene har på mystisk vis havna i bokhylla mi, og dei havner sikkert ut igjen, men for nokon flotte leseropplevelser:-)

   Johan Theorin er ein modig mann som satser på ein 80-åring i faget.

   Slett
 2. Gerlof er min krimhelt nummer en, og kanskje en av hovedgrunnene til at jeg elsker Theorin sine bøker, til tross for at jeg sjelden begeistres av krim. Dessuten kan han dette med å skape stemning i bøkene og å gjøre det ulidelig spennende. Gleder meg til den siste boken kommer ut, men i mellomtiden tror jeg at jeg vil lese Sankta Psyko. Det blir interessant å se om Theorin er like god uten Gerlof og stemningsfulle Öland.

  Foreløpig syns jeg den tredje boken er den dårligste i serien, men jeg likte den godt likevel. Den nådde bare ikke helt opp til de to første.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg skal begynne på den tredje boka snart, og trur eg bare går rett på bokform, for eg ender alltid opp derr ;-) Sankta Psyko tenkte eg på å lese faktisk. Har du tenkt på når du f.eks. ville begynt, så kan me kanskje lese den på likt?

   Slett
 3. Jeg har ikke fått begynt på Theorin enda. Mannen min og jeg har et prosjekt der vi leser oss gjennom norske krimforfattere. Det er en nesten uutømmelig kilde, så det blir liten tid til utenlandske krimforfattere. Men noen ganger gjør jeg et unntak, og dette hørtes unntak-verdig ut :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvilke krimforfattere har dere lest og planlegger å lese? Eg kan tenka meg å lese Jussi Adler-Olsen, og han må jo vera unntaksverdig så gode kritikker han får:-)

   Slett
 4. Nattefokk likte jeg godt, og jeg gleder meg veldig til å lese Sankta Psyko:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg skal lese Blodleie først, men lurer litt på om eg rett og slett må hiva meg øve Sankta Psyko og :-)

   Slett