Søk i denne bloggen

torsdag 5. april 2012

Kvil i fred, Anne Karin Elstad!

Kikka såvidt innom Twitter for eit par timer sidan, og datt nesten av stolen. Det er ikkje ofte eg opplever at forfattere døyr, som regel er dei gått bort lenge før eg les bøkene deira, men idag skjedde det. Den levande og folkekjære forfatteren Anne Karin Elstad har gått bort, i ein alder av 74 år.
Det er bare så altfor tidlig, og det er ikkje så lenge sidan eg leste rosande omtaler om bøkene hennar på ein blogg. Første gongen eg les Anne Karin Elstad var hausten 2002. Då hadde eg året før fått dei fire Innhaug-bøkene til bursdagen, men syns at dei såg litt heavy ut. Hausten 2002 var første året mitt på videregåande og me hadde lesekonkurranse. Flest antall sider i løpet av så-så-lenge. Eg kom på andreplass og avisoppslag, men det er ei anna historie.

På skolebiblioteket fant eg Anne Karin Elstad, og eg visste at dei bøkene hadde eg heime, men det er lettare å begynne på ei enkeltbok, enn å ta føre seg den tjukke boka med fire inni. Dermed vart dei fire første bøkene i lesekonkurransen Folket på Innhaug. Og eg vart så til dei grader tatt inn i dette universet at første bok vart raskt lest, og eg tok med meg den tjukke boka mi og les i norsktimane.

Den dag i dag husker eg framleis mykje av innhaldet, men eg liker best siste bok. For eit par år sidan leste eg og Odel. Eg husker ikkje heilt korleis den endte opp i bokhylla, men trur den vart kjøpt fordi det var same forfatter som Innhaug-bøkene. Den las eg raskt gjennom, og deretter ein gong til, saktere. Fantastisk bok det og! Tenk å ha den evnen til å skriva så drivande og engasjerende om heilt vanlege ting: livet på garden, slekta, små og store hendingar i livet og ikkje minst om samtiden. Karakterene veks opp medan du skriv, og tidene endrer seg.

Tusen takk, Anne Karin Elstad, for mange timer med dine bøker. Kvil i fred!

XOXO

4 kommentarer:

 1. Det er fryktelig trist at ho har gått bort:((. Ho er en av mine yndlingsforfattere og Folket på Innhaug er det beste jeg har lest av henne<3.

  SvarSlett
 2. Leste nettopp om Anne Karin Elstad død på nettet, kjempetrist. En stor og flott forfatter er gått bort. Folket på Innhaug var også de første bøkene jeg leste av henne. Min mor hadde de liggende i bokhyllen, så jeg ble så nyskjerrig på de, og slukte de deretter raskt. Var ganske ung når jeg leste de, så jeg kunne tenkt meg å lese de igjen snart, for bøkene gjorde inntrykk. Kvil i fred, Anne Karin Elstad og takk for at du har spredd så mye leseglede hos meg:)

  Fint innlegg Elida:)

  SvarSlett
 3. Det er trist når en så stor stemme forsvinner fra verden. Hun har etterlatt seg noen flotte bøker som jeg tro også kommende generasjoner vil få med seg.

  SvarSlett
 4. Dette er bare så utrolig trist! Anne Karin Elstad var til stede under Bokklubbens jubileumsforestilling i Operaen i forbindelse med Litteraturfestivalen i Oslo i fjor høst, og hun var nok allerede da nokså svekket og måtte følges inn på scenen. Hun leste fra en av sine bøker og det gjorde så sterkt inntrykk på meg at dette inspirerte med til å lese både bokserien om Julie og om Folket på Innhaug (jeg har omtalt samtlige åtte bøker på bloggen min). Fantatiske bøker! Et stort savn at en forfatter som henne har gått bort!

  SvarSlett