Søk i denne bloggen

mandag 21. januar 2013

Månadens Riverton: "Som i et speil" (Varg Veum #13)

"Som i et speil - kriminalroman" av Gunnar Staalesen
Forfatter: Gunnar Staalesen
Utgitt: 2002
Min utgåve: 2004
Format: Paperback, 290 sider
Forlag: Gyldendal
Mål: Riverton og Glassnøkkelen

Som i et speil er den første Varg Veum-romanen sidan 1995, men handlinga foregår kun nokon månader etter hendingane i Skriften på veggen. Det er Staalesens trettende roman om Varg Veum. Eg har ikkje lest så altfor mange av Staalesens bøker, men det er eit hyggelig gjensyn.

Varg Veum blir engasjert av Berit Breheim for å finne hennar lillesøster, Bodil, og svogeren. Dei har ikkje blitt sett på halvanna veke, og Berit vil nødig gå til politiet. Etterkvart viser det seg at saken har mange lag, deriblant at Berit og Bodils mor omkom i ei ulykke då jentene var 2 og 6 år gamle. Veum gir seg i kast med utspørring og sjekking av diverse ferieboliger som er i Breheims eige, men finner ingenting. Kan lasteskipet som er på veg mot Noreg ha noko med forsvinninga å gjere?

Ulykka i 1957 der Bodil og Berits mor omkom kaster lange skugger innover livet til jentene Breheim. Utover i boka syns eg Veum bruker meir tid på den saken enn på å finne Bodil og mannen, men eg liker godt familiemysterier så det passer meg greit. Det er mange karakterer å halde styr på, og når Veum får kontakt med ein journalist som forfølger det mystiske lasteskipet får me enda ein tråd å halde styr på.

Staalesen skriver godt, og han veit å halde lesaren på pinebenken. Det er først på dei siste sidene at alle brikkene faller på plass. Eg les ein del Christie-bøker, og når ein er vant med at det er eit par drepte på dei første ti sidene, så blir ein litt snurt når det ikkje dukker opp lik før ved slutten. Likevel er det noko kjent og kjært ved Varg Veum, og eg håper eg får tid til fleire.

For Som i et speil mottok Gunnar Staalesen Rivertonprisen 2002 for beste kriminalroman. Saman med Jon Michelet er han den einaste som har fått denne utmerkelsen to ganger.

XOXO

8 kommentarer:

 1. Jeg har et ønske om å lese meg gjennom alle Staalesens bøker fra start til slutt, men bør vel prioritere denne siden det er en Riverton-vinner. Veldig gøy at du også henger deg med på utfordringen.

  Jeg lurer forøvrig på om Staalesen kan bli nominert igjen i år. Har sittet og tenkt over hvilke 5 som vil få nominasjonen for 2012. Er ganske sikker på at Jørn Lier Horst vil bli nominert for Jakthundene, og tenker at kanksje Øystin Wiik og Hans Olav Lahlum også vil få sine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg og har eit ønske om det samme, å lese Varg Veum frå start til slutt.

   Eg har ikkje fulgt med på norsk krim det siste året, men det blir spennande å sjå kven som blir nominert.

   Slett
 2. Gunnar Staalesen har jeg ikke lest noe av enda, synes jeg burde ha det da:) Men så mange bøker så lite tid:) Men skal jeg lese de begynner jeg som opphengte i det jeg er, helt fra starten:) Da kan jeg jo glede meg til jeg kommer til denne:) Takk for tips og ha en fin mandag videre Elida!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var den tiden da. Kan og tenka meg å lesa dei frå start til slutt:-) Tusen takk, og en fin mandag til deg og:-)

   Slett
 3. Det er lenge siden jeg leste Staalesen. Å lese Rivertonvinnere som du og Elin gjør, høres litt kult ut. :) HAr lest en hvertfall: Torkil Damhaug og Døden ved vann.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ein grei måte å bli kjent med norske krimforfattere på:-)

   Slett
 4. Las mye Staalesen tidligere. Blant anna byromanene hans fra Bergen. Husker at jeg måtte hjelpe sønnen min å tegne omslag på særoppgaven han skrev om Staalesen, for lenge, lenge siden!

  SvarSlett