Søk i denne bloggen

mandag 6. mai 2013

Bok: "Et rom med utsikt"

Forfatter: E.M. Forster
Utgitt: 1908
Min utgåve: 2011
Oversetter: Kirsti Øvergaard
Format: Lydbok, lest av Bjørn Fougner, 8t17min21sek
Forlag: Penguin Essentials/Lydbokforlaget
Mål/utfordringer: 1001 bøker, off the shelf

Et rom med utsikt handler om unge Lucy Honeychurch som i første del av romanen befinner seg i Firenze, Italia. Ho er på ferie med si eldre kusine og anstand, Charlotte Bartlett, og romanen opner med klaging på rommet dei har fått tildelt på hotellet. Dei var blitt lovt rom med utsikt, men ingen utsikt er i sikte. Klaginga blir overhøyrt av ein anna hotellgjest, Mr. Emerson, som straks tilbyr seg å bytte rommet han og sonen George deler med damenes. Frøken Bartlett ser på dette som uanstendig, og blir ikkje einig med Emerson før ein anna gjest, presten Mr. Beebe, forsikrer frøken Bartlett om at Emerson kun vil bytte for å vera grei. Neste dag går Lucy ein tur i Firenzes gater med forfatterinnen Eleanor Lavish, og treffer far og son Emerson. Lucy er fascinert av mennene, og "dumper" stadig borti dei i gatene. Møtene er ikkje godtatt av Lucys mor og frøken Charlotte, og neste dag reiser frøknene vidare til Roma utan at Lucy har fått sagt farvel til George.


I Roma tilbringer Lucy tid saman med Cecil Vyse, og i motsetning til George, er han godtatt av alle parter. I andre del er me tilbake på familieeigedomen Windy Corner i Suffolk frir Vyse, og Lucy aksepterer. Etter ei tid kjem George på besøk, og Lucy må velje. Skal ho leve livet saman med den kyniske og velståande Cecil eller upolerte George som kjem frå enklare kår? Med sitt begjær og draumar, og jakta på sanning og ærlighet finner Lucy til slutt svaret på spørsmålet.

Edward Morgan Forster hadde fem romaner på samvittigheten, og han største suksess var A Passage to India. Han var kjent for sin underfundige og vittige skrivestil, men med sitt skarpe blikk setter han britisk middelklasse under lupen. Eg syns det var befriande med ein roman der hovudpersonen får valet mellom å gifte seg med sin eigen klasse eller ein frå enklare kår. I motsetning til 1800-talsromanane der det vart sett på som uanstendig å gifte seg under sin klasse er det spennande med ein roman der valet ikkje er satt i stein. Et rom med utsikt anbefales, og Bjørn Fougner gjer ein bra jobb om du vil prøve deg på lydboka.

XOXO

14 kommentarer:

 1. Jeg har sett filmen, men har ikke lest boka. Romantisk film med herlige bilder fra Italia, husker jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg ser det er fleire filmatiseringer, men er usikker på kor lyst eg har til å sjå dei. Får sjå kva eg finner på:-)

   Slett
 2. Morsomt. Denne boka står i hylla mi, og jeg holdt på å begynne på den igår :) Istedenfor ble det Pygmalion av Shaw. Er i 1001-modus jeg også, så det blir ikke lang tid før jeg tar den fram. Kjekt å få påminnelse og omtale fra deg, og å høre at du likte den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, festlig! Få gang på det, Marianne:-)

   Slett
 3. Denne boken har jeg bare hørt om, men egentlig ikke så mye om hva den handler om. Det var veldig fint å få en gjennomgang på det! Jeg skriver den ned og takker for tips! :-)

  SvarSlett
 4. Leste A Passage to India for mange år siden og elsket den! Må få lest flere Forster, men det er jo så mange andre bøker i køen først. Fin omtale :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Køen min ser endelaus ut, men meir Forster frister:-)

   Slett
 5. Eg lurer på om eg har lese denne eller om eg bare har sett filmen? Eg blei litt usikker, då eg las omtalen din...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikkje alltid så godt å vite, eg har hatt det problemet sjølv:-)

   Slett
 6. Jeg har ihvertfall bare sett filmen og derfor slått fra meg boka, den var litt langsom og fristet ikke til videre utforskning. Det vil si det var det jeg trodde før jeg leste omtalen din. NÅ tror jeg det har skjedd en ledningsfeil i kontrollsenteret og filmen jeg egentlig tenker på er Howards End. Sikkert det samme, siden Hopkins og Watson sikkert var med her også.
  A Passage to India har jeg ihvertfall sett, men jeg aner ikke hvorfor jeg tenker på den i denne sammenhengen - var det også Forster?

  Det bekymrer meg at omtalen din fikk boka til å høres humoristisk og lesverdig ut mens jeg egentlig har han pegged som en langtekkelig mann??

  SvarSlett
  Svar
  1. Dei tre du nemner er alle skrevet av Forster, og det med leidningsfeil kan skje den beste:-)

   Slett
 7. Denne boka står på leselisten min også! Flott at du minnet meg på den slik at den kan bli lest i år :)

  SvarSlett