Søk i denne bloggen

torsdag 23. juli 2015

Man Booker Prize 2015 - nedtelling


Kjelde: Lånt frå facebooksida


Det viser på antall blogginnlegg i bloggosfæren at sommerferien har inntatt landet. Det går veldig kjapt å lese gjennom dei få blogginnlegga som blir publisert, men når eg går på Goodreads så er det bittelitt meir aktivitet der. Dei siste åra har slutten av juli vore den mest spennande boktida for då kjem Man Booker Prize ut med longlist.

Kunsten å spå har eg aldri lært meg, og det blir bare spekulasjoner om kven som hamner på longlist, men ein har jo alltid ynskjer. Å ynskje seg noko er gratis!

For øyeblikket leser eg Hanya Yanagiharas A Little Life. Dette er på ingen måte ei lita bok, den er på godt 700 sider. På Goodreads har det vore blanda kjensler omkring boka, men eg dømmer ikkje før siste side er vendt. Hamner den på longlist så jubler eg av den enkle årsak at eg ligger eit hestehode foran og klarer muligens å lese mest mogleg dette året før shortlist.
Kjelde:
Lånt frå facebooksida

Ein nigeriansk debutforfatter med namn Chigozie Obioma ligger på Kindle'n og er for det meste sengelektyre. The Fishermen blir fortalt gjennom den 9 år gamle Benjamin, og handler om barndommen til han og brødrene i 90-talets Nigeria. Ifølge forlaget skal det vera ein Kain og Abel-historie, og eg liker foreløpig godt det eg les.

Kazuo Ishiguro er eit kjent namn innan Booker-prisen og har dette året gitt ut si første bok på 10 år. The Buried Giant har eg allereie skrevet om på bloggen, men det var eit friskt pust i min lesekvardag. England på 500-600-talet, eit ektepar på leiting etter sonen sin, og med innslag av riddere, drager og kjemper så vart eg overraska over min eigen interesse i boka. Den er muligens for smal for Booker-prisen, men kjem den i det minste på longlist så jubler eg.

Den irske forfatteren Colm Tóibín er i likhet med Ishiguro eit kjent namn, og er ute med ny roman. Det er ikkje meir enn to år sidan Tóibín var på shortlist, men eg er ikkje videre fornøgd med hans nye roman Nora Webster. Det er ikkje det beste han har skrevet, så om den hamner utføre så er ikkje det så nøye.

Det var det eg har lest og leser så langt. På Goodreads er det eiga liste som heiter Man Booker Prize Eligible 2015, og her finner ein både Marilynne Robinson, Anne Enright, Patrick deWitt, Rachel Joyce, Peter Carey, Toni Morrison, Margaret Atwood, Amitav Ghosh, John Banville og ein del til. Både kjente og ukjente namn, og det blir uhyre spennande å endeleg få vite om seks dager kva longlist inneheld. Keep reading those books!

XOXO

8 kommentarer:

 1. Herlighet, jeg skrev den laaaange meldingen så forsvant den bare.... men jeg prøver meg igjen!

  Jeg også merker at det er stille og rolige dager i blogglandia, jeg skulle egentlig bruke juli som en måned hvor jeg la ut en del bokomtaler som har lagt i en hel evighet, men fant ut at det ikke var så lurt for det blir ikke så mange som leser dem da.Får heller ta det igjen på sensommeren og litt utover høsten.
  Jeg har blitt nysgjerrig på manbooker etter at du og Clementine har snakket om det og jeg skal komme i gang med mitt eget lille prosjekt etter hvert.
  Colm Tóibín er en forfatter som jeg har blitt nysgjerrig på selv om jeg har fått med meg at du ikke fant tonen med den siste boken du leste. Jeg er litt nyfiken på The testamente of mary men kanskje det blir en "tung" bok å prøve seg på for en som ikke er så dreven å lese på engelsk, selv om jeg faktisk leser en på engelsk nå! Etterpå skal jeg lese to av Austen sine på engelsk selv om jeg ikke har fått fingeren ut og bestille de ennå, men snart.... Det blir spennende å følge med fremover, jeg har jo bøker både av Toni Morrison, og Atwood , og jeg tror jeg har noen av Rachel Joyce også så det er vel bare å sette i gang.
  På goodreads er jeg ikke lenger for jeg syntes det ble så mange steder "å holde styr på", og da er det godt at du og Clemtine oppdaterer oss andre litt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg skal gjer mitt aller beste for å oppdatere innen MBP, Beathe :-)

   Av Tóibín så har eg lest Nora Webster, The Testament of Mary og Brooklyn. Sistnemnte er grei, Mary er veldig kort og kvalifiserer såvidt som roman. Eg trur eg samanlikna den med Thomas Manns Døden i Venezia pga sidetal.

   Rachel Joyce var på longlist i 2012 og er ein forfatter eg ikkje har lest, men som eg stadig tenker at eg skulle ha lest fordi ho oppnådde ein del med å vera på longlist. Linn (denharjeglest) har lese den siste til Toni Morrison og syns ikkje noko særleg om den så den blir ikkje lest med mindre den kjem på longlist.

   Atwood er eit kapittel for seg, eg har lest novellesamlingen Moralsk forvirring, og The Handmaid's Tale, men Oryx and Crake har eg lånt frå biblioteket, men det tar sin tid. Døgnet har for få timer!

   Spør og grav om du lurer på noko, Beathe!

   Slett
  2. Takk for det,Elida! :-) Jeg skal gjøre det. Bestilte nettopp "Resten av dagen" av Kazuo Ishigurobrukt på finn nå i sted, sammen med blant annet "Røverbruden" av Atwood ( nå vet ikke jeg om den er på listen men ville ha den likevel) Jeg har kun lest Oryx og crake av atwood og ser frem til å lese mer av henne. Døgnet skulle definitivt hatt flere timer.

   Slett
  3. Eg fant ei Ishiguro-bok som eg hadde gløymt eg hadde, "An Artist of the Floating World", som var på shortlist i 1986. "Resten av dagen"/"The Remains of the Day" vant Booker-prisen i 1989. "Røverbruden" har ikkje vore på Booker-liste, men det har fire andre Atwood-romaner :-)

   Slett
 2. Jeg kjenner at jeg begynner å bli spent på hva som dukker opp på lista. Min favoritt så langt er definitivt Yanagihara, men jeg er redd for at den blir altfor brutal. Tror at man enten trykker boka til ditt bryst eller så finner man den ikke troverdig. Jeg må fortsatt fortelle meg at boka heldigvis ikke er sann.

  Håper det dukker opp noen gode overraskelser. Også håper jeg at Atwood og Franzen lever opp til forventningene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enten så har eg ikkje kome til det som er så brutalt med Yanagihara, eller så er eg veldig kald og kynisk og leser rett gjennom uten å la det gå inn på meg. Kanskje eg ikkje finner den truverdig? Hmm!

   Slett
  2. Aiai! Venter i spenning på hva du lander på når du er ferdig med boka.

   Slett