Søk i denne bloggen

fredag 17. juni 2016

Bøker: Roald Dahls diktsamlinger for barn

Fæle dyr (utgitt 1984, norsk 1986), Revolting Rhymes (utgitt 1982)
Rim og røre (utgitt 1989, norsk 2001)
Forfatter: Roald Dahl (1916-1990)
Originaltitler: Dirty Beasts, Rhyme Stew
Format: Innbundet og hefta, mellom 30 og 72 sider
Forlag: Puffin og Gyldendal

Den norskætta britiske forfatteren Roald Dahl ville fylt 100 år i år, og med fullt av nyutgitte lydbøker hjå Storytel har eg satt i gang eit prosjekt. Roald Dahl har skrevet både for barn og vaksne; skjønnlitteratur og sakprosa. Eg vil i første omgang høyre meg gjennom Storytel og barnebøkene.

Storytel har to av disse diktbøkene, men dikt passer best i skrevet form syns eg. Då eg var på Time bibliotek i går fant eg disse tre pluss den siste barneboka eg ikkje har høyrt. Alle tre er korte og greie, morsomme som bare Roald Dahl får til, og eg skriver litt om kvar bok.

I Revolting Rhymes har Roald Dahl skrevet om eventyra Cinderella, Jack and the Beanstalk, Snow-White and the Seven Dwarfs, Goldilocks and the Three Bears, Little Red Riding Hood and the Wolf og The Three Little Pigs. Mindre 'og dei levde lykkelig alle sine dager' og meir groteske handlinger og dyr som eter prinsesser. Gullhår blir gradert til ein simpel innbrudstjuv og Rødhette eter ulven både i sitt eige eventyr og i eventyret om grisene. Herleg Roald Dahl-sk!

I Rim og røre er det både omforma eventyr og små rim. Skilpadden og haren har fått ny handling med ei rotte involvert, i Keiserens nye klær fryser keiseren rompa av seg på skitur, Ali Baba sjekker inn på Ritz og Hans og Grete dytter som vanleg heksa/snill gammel kone inn i peisen. Festleg lesing ein søndag formiddag.

I Fæle dyr handler det nettopp om fæle dyr der grisen eter bonden sin for han har skjønt meininga med livet sitt, krokodillen, piggsvinet, skorpionen og løva er alle på sitt vis fæle, og det er lengre historier om ein maursluker og ein tryllefrosk. Meget festleg!

Søndag formiddag vart mykje kjekkere med disse bøkene på verandabordet. Anbefales både for barn og vaksne!

XOXO

4 kommentarer:

 1. Virker som bøker vi burde anskaffe i barnehagen hvor jeg jobber!

  SvarSlett
 2. Desse bøkene høyrdest morosame ut! Trur til og med eg skal få eldstesonen min til å lika dei - takk for tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjer det - og les gjerne andre bøker av Roald Dahl :-)

   Slett