Søk i denne bloggen

torsdag 10. november 2016

Bokserie: "Detektivbyrå nr. 2"


Forfatter: Jørn Lier Horst, Hans Jørgen Sandnes (illustratør)
Utgitt: 2013-2016
Format: E-bøker frå ebokbib, 104-112 sider
Forlag: Gyldendal

Den norske forfatteren Jørn Lier Horst er godt kjent i både inn- og utland med sin krimserie om William Wisting. I Noreg er han og godt likt for sine krimserier for barn, Clue (som til nå teller 10 bøker) og Detektivbyrå nr. 2 (som til nå teller 10 bøker). Hans Jørgen Sandnes er ein norsk illustratør som eg først vart merksam på gjennom hans teikningar av Alf Prøysens eventyr Geitekillingen som kunne telle til ti (ekstern lenke).

Detektivbyrå nr. 2-serien er meint for barn frå 6-9 år står det i omtalane. Dei handler om søskenbarna Tiril og Oliver, og hunden Åtto, som starter detektivbyrå i den vesle heimbyen deira, Elvestad. I kjelleren i huset til Oliver har dei kontor, og bruker som regel sykkel eller beina for å kome seg rundt i den vesle byen. Tiril og Oliver er ikkje redde for å bli skitne på hendene, eller å gå inn på eigedomar eller i hus som ikkje er deira. I løpet av kort tid har dei som regel løysinga, og det som eg syns er så bra med serien er at dei er ikkje redde for å ringe til politiet og uttrykke deira meining. Som oftast løyser dei mysterier før politiet har funne alle spora. Vaksenpersonar fins det ein heil del av, og dei me høyrer mest om er Tirils mor, onkel Fred (som arbeider som privatetterforsker og starta Elvestads første detektivbyrå), bestefar Franz og elles ein haug med karakterer i Elvestad.

Dei to foreløpig siste bøkene i serien er Operasjon Sirkus og Operasjon Spøkelse som begge kan nomineres til bokbloggerprisen 2016. Alle bøkene anbefales, og sjølv om eg dei siste vekene har lest dei kronologisk så ser eg ikkje problem med å lese dei hulter til bulter. Alle har avsluttande historier, og illustrasjonane til Sandnes er verd halve boka. Teksten er godt skrevet, og som vaksen forstår eg godt kvifor serien er populær. Anbefales!

Bøkene er gitt ut i denne rekkefølgen:

* Operasjon Tordensky (2013)
* Operasjon Mørkemann (2013)
* Operasjon Solnedgang (2013)
* Operasjon Påskelilje (2014)
* Operasjon Sommerøya (2014)
* Operasjon Vindkast (2014)
* Operasjon Bronseplass (2015)
* Operasjon Plastpose (2015)
* Operasjon Sirkus (2016)
* Operasjon Spøkelse (2016)


XOXO

PS. Bokserien har eiga nettside: detektivene.no (ekstern lenke)

3 kommentarer:

 1. Herlig at serien holder koken fremdeles. Denne har jeg ikke lest, men CLUE serien pløyet vi gjennom, poden og jeg. Nå har han dessverre vokst fra den, synd at barna vokser fortere enn bøkene i en sånn serie kommer ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har lest Clue-serien og, og den er like bra, dog for eldre barn. Hehe, merkelig det der med alder på lytter og karakterer ;-)

   Slett
 2. hehe... jeg trodde et splittsekund at du hadde lest barnebokutgaven av min Botswana-seriefavoritt om The No.1 Female Detective agency :) Har Horst som kryper oppover på Kindle-lista mi, men det er voksenvarianten. Litt for mye å ta igjen på norskefronten, men liker du holder meg oppdatert på disse :)

  SvarSlett