Søk i denne bloggen

onsdag 25. oktober 2017

BTTC 2017: "Opptegnelser fra et kjellerdyp"

Forfatter: Fjodor Dostojevskij (1821-1881)
Originaltittel: Записки из Подполья, omsett av Gunnar Opeide
Utgitt: 1864
Min utgåve: 2002
Format: Lydbok lest av Axel Aubert, 4t33min54sek
Forlag: Solum

Den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij er mest kjent for romanen Forbrytelse og straff, men har og skrevet romanen Brødrene Karamazov. Opptegnelser fra et kjellerdyp er min andre Dostojevskij-roman, men blir neppe den siste. Romanen er lest i forbindelse med Back to the Classics-utfordringa i kategorien Russian Author sidan det er 100 år sidan den russiske revolusjon.

Kjellermennesket, som romanen og er kjent for i norsk oversettelse, meiner han er ond, sjuk og fråstøytande. I sitt kjellerrom beskriver han sitt liv, sine tanker og sin fremtid i kjelleren på ein underfundig måte. Romanen er såvidt 100 sider lang, men rommer eit vell av filosofiske tanker og romanen er eit skilje i forfatterens bibliografi. Eg trur det er eit enten eller om du liker romanen eller ei, men det første eg tenkte på under høyringa av Opptegnelser fra et kjellerdyp var Knut Hamsuns Sult.

Sistnemnte roman vart utgitt nesten 30 år seinare, men Knut Hamsun var inspirert av Dostojevskij, og då er det ikkje så rart at eg tenkte på Sult. Opptegnelser fra et kjellerdyp var ein interessant andre-Dostojevskij, men eg må nok ha eit par romaner til før eg gjer meg opp ei meining om den russiske forfatteren.

XOXO

4 kommentarer:

 1. Har kun lest "Forbrytelse og Straff" av Dostojevskij, men er en av mine absolutte favorittromaner! Må få lest mer av han.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har eg til gode, men skal lese meir Dostojevskij :-)

   Slett
 2. Liker Dostojevski, eller hvert fall det jeg har lest av han så langt (Et svakt hjerte; Spilleren; Notes From Underground). Spilleren var tidvis ganske morsom, synes Dostojevski har en del humor i bøkene sine. Men selv om jeg liker det jeg har lest av han, må jeg innrømme at jeg av og til synes at han er litt tung å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg syns Dostojevskij er tyngre enn Tolstoj, sjølv om begge har sine øyeblikk av både lys og mørke. Spilleren har eg og lest, og den var tidvis bra :-)

   Slett