Søk i denne bloggen

fredag 11. mai 2018

Bok: "Doctor Zhivago"

Forfatter: Boris Pasternak (1890-1960)
Originaltittel: Доктор Живаго, omsett av Richard Pevear og Larisa Volokhonsky
Utgitt: 1957
Min utgåve: 2011
Format: Lydbok, lest av Philip Madoc, 18t25min38sek
Forlag: Random House

Den russiske forfatteren Boris Pasternak vart fødd i Moskva der faren jobba som maler og illustratør for Tolstoj. Pasternaks einaste roman, Doctor Zhivago, mottok han nobelprisen for i 1958, men Pasternak har skrevet mange noveller og dikt. Doctor Zhivago var bannlyst i Sovjetunionen fram til 1988, men det hindra ikkje forleggere i å både trykke opp og gi den ut på fleire språk.


Doctor Zhivago handler om Yuri Zhivago som er doktor og poet. Det første møtet med Zhivago finner sted i hans mors begravelse då Zhivago er ti år, og han blir tatt hånd om av sin morbror då faren lenge har vore ute av biletet. Sentralt i historien står forholdet mellom Zhivagos to kvinner: Hustruen Tonja, men aller fremst den vakre Lara. Pasternak spenner opp eit lerret like stort som i Tolstojs Krig og fred med eit stort antall ulike mennesker og historier. Temaene i romanen er mange slik som det historiske, men og dei psykologiske som melankoli, ensomhet, kjærlighet, skyld og skjebne.

Eg har veksla litt mellom papir og lyd, og heldigvis for mitt velbefinnende fant eg ein flott oversikt over hovudpersonene i romanen i papirutgåva. Som andre russiske forfattere eg har lest er det sjølvsagt med fleire namn på kvar person og då gjelder det å halde tunga beint i munnen. Romanen er god, det er det ingen tvil om, men eg held ennå fast på at Anna Karenina er hakket lettere å lese enn Doctor Zhivago, om enn ikkje så romantisk anlagt.

XOXO

6 kommentarer:

 1. Leste en bok nettopp hvor denne forfatteren er nevnt, og tittelen er selvfølgelig veldig kjent selv om jeg ikke har lest den. Anna Karenina fikk jeg jo av deg, burde kanskje få lest den snart. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg gruer meg til å begynne på mursteiner egentlig. Det går jo an å lese andre bøker innimellom for variasjon.

  Noterer meg denne bak øret.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvilken bok las du der Pasternak er nemnt?

   Anna Karenina må du bare kaste deg over, den overraska meg med sin letthet om du forstår.

   Slett
  2. Jeg husket ikke hvilken bok det var når jeg la igjen kommentar, men det var "Tretten måter å se på" av Colum McCann.

   Slett
  3. Aha! Colum McCann har eg vore borti, men det begynner å bli ei stund sidan. Når eg kikker i bokhylla har eg ikkje mindre enn tre uleste McCann-bøker i bokhylla, deriblant "Tretten måter å se på" i engelsk utgåve.

   Slett
  4. Den er fin så jeg håper du leser den snart :-)

   Slett
  5. Eg skal finne den fram. Trenger litt inspirasjon om dagen så fint med gode tips!

   Slett