Søk i denne bloggen

søndag 8. november 2020

Bok: "Tollak til Ingeborg" av Tore Renberg

Den norske forfatteren Tore Renberg (f. 1972) fekk sitt litterære gjennombrot med romanen Mannen som elsket Yngve (2003). Etterpå skreiv han fleire bøker om Stavanger-guten Jarle Klepp, samt andre romaner, barnebøker og sakprosa. Han er og ein habil musiker. Eg såg han snakke på Klepp bibliotek for to år sidan, og viss du får mulighet til å oppleve Renberg på scenen - grip den! Tollak til Ingeborg er hans seinaste roman, og er nyleg nominert til Bokhandlerprisen 2020.

Tollak til Ingeborg presenterer eit lite karaktergalleri, og det er i hovudsak Tollak som snakker. I løpet av knappe 150 sider tar han ein oppsummering på livet sitt, og kva han har gjort med det. Det er ingen solskinnshistorie som bretter seg ut i romanen for Tollak kan vera både kjærleg og lunefull. Han har til tider drukke for mykje, og har sine svin på skogen. Kona døydde for nokon år sidan, og ungane er han omtrent ikkje på talefot med. Nå må han få dei til heimplassen for det er ting han er nødt til å forklare før han sjølv døyr. Tollak til Ingeborg er ikkje kronologisk skrevet slik eg ser det, og kapitla er korte. Det er ein må-lese-videre-stemning i boka som gjorde at eg las halve på kafé i går og resten til kvelds.

Eg har ikkje lest så mykje Tore Renberg, men blir ofte dratt inn i kva andre leser og diskuterer. Akkurat denne angrer eg ikkje på at eg har lest. Tollak til Ingeborg er til tider rått og brutalt, til tider ømt, og heile tida denne skrivekunsten. For er det noko eg er sikker på så er det at Tore Renberg kan skrive. Innimellom tenkte eg at Jon Fosse kunne ikkje gjort det betre. Også er den på nynorsk. Godt jobba, Renberg!

XOXO

| Utgitt: 2020 | Format: Innbundet, 167 sider | Forlag: Cappelen Damm |

10 kommentarer:

 1. Ja ikke sant. Veldig glad for at du likte denne. Etter min mening den beste boka Renberg har skrevet, og jeg har likt mange av dem :) Blir det flere Renberg-romaner på deg nå? Du er så lys (nynorsk) og Ingen tid å miste (bokmål) er også to svært gode bøker, dersom du ikke er så begeistret for Texas-serien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vurderes fleire Renberg-romaner, og spesielt dei du nemner. Eg er verken begeistra for Jarle Klepp eller Texas-serien så det blir neppe dei.

   Slett
  2. Helt ærlig så datt jeg av Jarle-serien selv. Mangler å lese ei bok, den siste. Resten har jeg lest og likt. Skal jeg rangere dem må det bli Tollak, Du er så lys, Ingen tid å miste, Texas-serien (inkl de to første, gamle). Renberg er definitivt på oppadgående som forfatter. Utrolig kjekt.

   Slett
  3. Eg skal legge Renberg i huskelista på biblioteket, men han blir neppe lest før jul. Har ein evigvarende stabel frå biblioteket eg prøver å knekke ;-)

   Slett
 2. Denne har jeg liggende og gleder meg til å starte med, men må få ferdig noen andre bøker først. Ha en fortsatt fin søndag,

  SvarSlett
 3. Jeg likte også denne veldig godt. Lyttet til den hvor Tore Renberg selv leste. Nytelse.
  Tvi tvi for Bokhandlerprisen.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Renberg er meget god til å lese høgt også :-) Tvi tvi!

   Slett
 4. Har faktisk kun lest de to bøkene på nynorsk av Renberg. Vurdere å lese mer siden jeg har likt begge veldig godt, men blir litt skeptisk når du skriver at du ikke er så begeistret for dem. Renberg har jo sagt selv at han har funnet en annen stemme på nynorsk, så er veldig nysgjerrig på om en kan merke forskjell på måten han skriver på de to målformene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har lest første boka i Teksas-serien, og det passa meg ikkje. Eg har lyst til å lese dei andre bøkene han har skrevet utenom Teksas og Jarle Klepp. Eg trur noko av "problemet mitt" er at det blir for nært. Stavanger/Hillevåg er ein halvtime herfrå :-)

   Slett