Søk i denne bloggen

torsdag 25. januar 2024

Stemmens kontinent #20 | "Your passport is not guilty" av Brigitte Oleschinski

Brigitte Oleschinski (f. 1955) er ein tysk historiker og først mot slutten av 1990-talet begynte ho med skriving på heiltid. Oleschinski har sidan debuten i 1990 gitt ut tre diktsamlinger: Mental Heat Control, Your passport is not guilty og Geisterströmung. Til tross for dette er ho ein av Tysklands mest profilerte lyrikere.

Your passport is not guilty er gjendikta av Arild Vange, og består av fire deler med 44 små dikt. I etterordet står det: "For Oleschinski er det ikke bare dikteren som tilfører diktene tankestoff, diktene tenker selv, de er egne entiteter, hun møter dem lik levende vesener av iakttakelser og betydninger som trer frem for henne som reelle erfaringer, like virkelige som et barn, et tre, et vannspeil i bevegelse."

Eit par smakebeter:

Være den vepsen igjen, som om morgonen

tumler gjennom et fremmed rom, flimrer høyt
over byggeplassenes vokstavler, de vifteformede lastebiltraseene

langt ut i betongen, klesplaggene strødd utover
gulvet, bungee var det

i en silketråd, bun-

gee -

De summende gullbuskene over de uten-

landske handelskubene, som alle lik gulsvarte sifre blinker til
avgang, til de frosne taljene krummer seg midt i mars, på hodet

mellom grov murpussbekledning, her på den kornete
yttermuren:

Where do you come from?
Your passport is not guilty

XOXO

| Utgitt: 2005 | Format: Hefta, 72 sider | Forlag: Cappelen Damm |

I gjendiktningsserien Stemmens kontinent frå Cappelen Damm er det kun kvinnelege lyrikere som har fått plass. Beathe gjorde meg merksam på denne serien rundt jul og eg heiv meg på idéen om å lese alle 25 bøkene. Serien består av internasjonale poeter frå heile verda, og det var kun ei av dei som eg var kjent med frå før. Forfatteren bak The Bell Jar, Sylvia Plath, er representert og bidraget hennar, Tre kvinner, har eg lest tidlegare utan å bli merksam på at Stemmens kontinent var ein serie.

Eg leser lite lyrikk i utgangspunktet, men liker idéen om at det kun er kvinner representert og at det er frå heile verda. Det er den norske lyrikeren Hanne Bramness som er initiativtaker, redaktør og i enkelte tilfelle gjendikter. Eg ser fram til å bli betre kjent med alle 25 bidraga. Beathes progresjon med serien kan følges HER (ekstern lenke).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar