Søk i denne bloggen

fredag 8. april 2011

Bok: "Michael K. Hans liv og tid"

Forfatter: J.M. Coetzee
Originaltittel: The Life and Times of Michael K
Oversetter: Aud Greiff
Først utgitt: 1983 i Sør-Afrika
Denne utgåve: 1984
Format: Innbundet
Forlag: Cappelen
Frå: Biblioteket

Baksidetekst: Michael K vandrer gjennom et land i kaos. Det er borgerkrig, men Michael vil ikke ta stilling, ikke bidra med noe til noen kant. Det er hans form for opprør mot vold og overgrep. Landet er Sør-Afrika. Et samfunn som moralsk og politisk er presset mot kanten av stupet. En mann som helst vil leve i fred, utenfor både doktriner, partier og påbud, vekker desto større oppsikt. Noen trekkes mot ham for å lindre hans plager og gi ham mat. Men hos de fleste vekker hans fremferd irritasjon, kanskje engstelse. Han arresteres, enda han knapt er klar over at det er krig. Michael K fortsetter å være seg selv, halstarrig. Hvem er denne underlige vandreren, og er han svart eller hvit i dette rasistiske landet? Det er nettopp et av Coetzees kunstgrep - å overlate de viktigste svarene til leseren...


Denne boka var interessant, det er det hele. Eg likte den ikkje noko særlig, men måtte lesa ferdig. Temaet rasisme er noko som skjer den dag i dag, og eg trur at boka er vel så viktig som den var då den vart skrevet.

XOXO

2 kommentarer:

  1. Jeg begynte på den for en stund siden, men leste ikke mer enn 30 sider. Den fenget ikke veldig... men i og med at den er kort og jeg har likt andre Coetzee-bøker kommer jeg nok til å lese den en dag også.

    SvarSlett