Søk i denne bloggen

lørdag 18. juni 2011

Bok: "Barnepiken"

Forfatter: Kathryn Stockett
Originaltittel: The Help
Oversetter: Monica Carlsen
Utgitt: 2009
Format: Paperback
Forlag: Cappelen Damm
Frå: Mi bokhylle (20. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: Barnepiken beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og deres hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i felles utfordring av grenser. 22 år gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge sin mor har ett viktig oppdrag; å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens venninne, Minny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer tilværelsen deres. Barnepiken er en tidløs og universell historie som får deg til å riste på hodet i vantro, men også le høyt. Romanen er rørende, trist, morsom og lærerik - en bok som både varmer og skjærer deg i hjertet på en gang.

Denne boka begynte eg med som lydbok, for fleire gonger så er det best. Sidan eg har boka i bokhylla tok eg den fram og leita meg fram til kor eg var underveis i lydboka. I går kveld hadde eg ingenting å lese på medan eg såg The West Wing, og hadde mest lyst til å lese videre om miss Skeeter, Aibileen og Minny, og som sagt så gjort. I 2-tida i natt måtte eg legge den frå meg og faktisk sove litt, men det tok ikkje lang tid før eg fant den fram igjen i dag morges. Boka vart kjøpt på impuls tidlegare i år, og årsaken til at den faktisk fekk vera med heim var omtalene frå bloggere som var med på Bokbloggturneen! Idag angrer eg ikkje på at den står i bokhylla, for makan til fin bok. Den er hjerteskjærende og eg får lyst til å hiva den i veggen, men samtidig så må du lese videre. Skeeter Phelan har skjønt at livet er ikkje rosenrødt for dei farga hushjelpene, men miss Hilly Holbrook er eit av dei verste hesplatrenå eg har lest om. Og sannheten er, at det fantes nok damer som henne. Viss du ikkje har lest den, må du hiva alt anna og gjer det!

XOXO

2 kommentarer:

  1. Jeg fikk denne i bursdagspresang i fjor, men har enda ikke fått lest den. Tror jeg skal gjøre det i sommer. Mamma lånte den nylig, og ble så begeistret at hun lånte den videre til en kollega.

    SvarSlett
  2. Jeg glemte å avbestille den hos Bokklubben. Og det er jeg så utrolig glad for i dag :D Den er definitivt på min topp 10-liste! Jeg kjenner meg godt igjen i din beskrivelse av det å ikke greie å legge den fra seg fordi den er så spennende;)

    SvarSlett