Søk i denne bloggen

fredag 24. juni 2011

Bok: "Cranford"

Forfatter: Elizabeth Cleghorn Gaskell
Utgitt: 1851
Format: Kindle
Forlag: Penguin Classics

Book Description: A vivid and affectionate portrait of a provincial town in Early Victorian England, Cranford describes a community dominated by its independent and refined women. Undaunted by poverty, but dismayed by changes brought by the railway and by new commercial practices, the ladies of Cranford respond to disruption with both suspicion and courage. Miss Matty and her sister Deborah uphold standards and survive personal tragedy and everyday dramas; innovation may bring loss, but it also brings growth, and welcome freedoms.'

Først av alt må det bli sagt at eg har sett tv-serien som er basert på denne boka og to noveller, men det var interessant å lese denne boka. Til tider må ein halde tunga beint i munnen for å huske namn, familieforhold og detaljer, men det er ei veldig koselig bok. Boka er bygd opp på små historier og det er Miss Mary Smith som er fortelleren. Ho er gjest hos søstrene Matty og Deborah Jenkyns ofte, og er til stor hjelp for Miss Matty ved fleire anledninger. Cranford er full av ugifte kvinner/enker og det er stor oppstandelse når menn kjem inn i byen! Kvinnene held saman, og er gode venner ved alle anledninger.

Eg har ikkje lest så mykje frå 1800-talets England utanom Jane Austen og Brontë-søstrene, men det er tydelig at Elizabeth Gaskell er seinare i publiseringa enn hvertfall Jane Austen; Brontë-søstrene var kun eitt par år før Gaskell.

Dette var mi første Kindle-bok, og det var ein fornøyelse å lese den. Kjem tilbake seinere med erfaringer.

XOXO

2 kommentarer:

 1. Denne boken synes jeg er helt herlig. Veldig søt og koselig, men ikke uten alvor i bunnen. Tv-serien er også en stor favoritt!

  SvarSlett
 2. Hei Elida,

  da kan du bare glede deg til resten av "En svunnen tid". Har du kommet over starten, så blir det bare en fryd og glede å lese resten. Egentlig var ikke starten så treg, men i forhold til "Den glemte hagen" så var den det. Muligens var det foventningene som var litt vel høye :-)

  Forøvrig synd du ikke likte Gjenferd, jeg syntes den var veldig bra. Ikke den beste, men jeg ble ikke skuffet.

  God helg :-)

  SvarSlett