Søk i denne bloggen

onsdag 20. juli 2011

Bok: "Emma"

Forfatter: Jane Austen
Originaltittel: Emma
Originalspråk: Engelsk
Oversetter: Merete Alfsen
Først utgitt: 1815
Denne utgåve: 2010
Forlag: Aschehoug
Format: Innbundet
Frå: Mi bokhylle (24. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: Emma Woodhouse og hennes far hører med blant byens lille krets av dannede, og Emma går en begrenset tilværelse i møte når hennes guvernante og fortrolige venninne forlater dem for å gifte seg. Det er imidlertid Emma selv som står bak guvernantens lykkelige valg. Hun har gjort det til sin oppgave å spille Kirsten Giftekniv for alle andre enn seg selv. Emma er både vakker, klok og rik, men hun er også bortskjemt. Hun finner stadig nye objekter som hun kan oppdra og pønske ut planer for og bryr seg lite om velmente råd fra Mr. Knightley, hennes kloke venn og eneste verdige motstander.


Det er ikkje lett å skrive omtale om Jane Austens Emma når det slår meg at eg kan egentlig ikkje fordra Emma Woodhouse. Ho bryr seg om kva andre tenker, men er snar med å fastslå at ho er minst like flink - om ikkje betre. Ekteskap for seg sjølv er ikkje viktig, det er alle andre som skal og burde bli gift; guvernanten Miss Taylor, presten Mr Elton og sist, men ikkje minst Harriet Smith. Harriet Smith har igrunnen funnet sin drømmemann, men Emma syns ikkje at han er noko særleg, og prøver så godt ho kan å få Harriet på andre tanker. Mr. Knightley, som er broren til Emmas søsters mann, er den einaste som har mulighet til å snakke skarpt til ho. Han er og den som til slutt får Emma til å innsjå at kanskje denne matchmakingprosessen ikkje alltid er av det snille slaget. Som det seg hør og bør blir Harriet gift med drømmeprinsen, Robert Martin, og Emma innser til slutt at det er Mr. Knightley ho skal ha.

For øyeblikket går Emma på NRK1, og det er ein versjon frå 2009. Så langt har det gått to episoder, men eg har ikkje fulgt så veldig godt med. Ein versjon eg liker er den frå 1996 med Kate Beckinsale som Emma. Den mest kjente versjonen er og frå 1996, men med Gwyneth Paltrow som Emma.

XOXO

4 kommentarer:

 1. Jeg likte virkelig denne boka. Men så skal det også sies at det ikke er meningen at vi skal like Emma. Jane Austen likte visstnok ikke selv heller. Hun er fryktelig selvopptatt og snobbete, og jeg liker at vi som lesere kan sitte og le av hennes idiotiske valg og meninger.
  Fikk med meg at denne serien fra 2009 gikk på tv, og hadde veldig lyst til å se den - men sånn er det når tv-serier går midt i ferien... man reiser bort og får ikke med seg alle episodene.

  SvarSlett
 2. Jeg har versjonen med Kate Beckinsale på DVD, har ikke sett versjonen som går på NRK nå, og enig at jeg virkelig ikke liker Emma. Det er også en av grunnene for at jeg hele tiden bestemmer meg for å utsette boken bare litt til... Men snart, da skal jeg lese den...

  SvarSlett
 3. Nei, eg har ikkje fått med meg at Emma går på tv nå. Det burde eg jo ha sett...

  SvarSlett
 4. Det er godt det ikkje bare er meg:-)

  SvarSlett