Søk i denne bloggen

lørdag 31. desember 2011

Bok: "Stylesmysteriet" (HP #1)

Forfatter: Agatha Christie (1890-1976)
Originaltittel: The Mysterious Affair at Styles
Utgitt: 1920
Min utgåve: 2011
Oversetter: Wollert Keilhau og Axel S. Seeberg
Format: Heftet
Forlag: Aschehoug
Frå: Mi bokhylle (42. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: Den rike gamle fru Inglethorp har giftet seg med en 20 år yngre lykkejeger. Da hun blir funnet myrdet - drept av en dose stryknin - er det ham mistanken i første rekke rettes mot. Men så dukker Hercule Poirot opp, og saken viser seg å være vanskeligere enn som så.

Stylesmysteriet er Agatha Christies første publiserte roman om Hercule Poirot. Likevel går historien om Poirot lenger bak, for Arthur Hastings har kjent ham siden før krigen, og inspektør Japp har truffet ham ved ein tidlegare anledning. Me befinner oss i krigens England, nærmere bestemt Essex, og Hastings har ankommet Styles Court. Hastings kjenner arvingen til Styles Court, John Cavendish og blir invitert til godset som gjest. Her bur og Johns hustru, Mary, hans bror, Lawrence, hans stemor, Emily Inglethorp, og fru Inglethorps nye mann, Alfred. Evelyn Howard er fru Inglethorps selskapsdame og Cynthia Murdoch niesen til fru Inglethorp.

Ved ein tilfeldighet treffer Hastings Hercule Poirot i den nærmeste landsbyen, Styles St. Mary og det viser seg at Poirot og andre belgiere har eit godt forhold til fru Inglethorp sidan ho har gitt dei vern mot krigens herjinger. Kort tid etter Hastings' ankomst til godset sparker fru Inglethorp Evelyn, utan at nokon veit kva årsaken er. Ei god veke seinare blir fru Inglethorp funnen i krampetrekninger og døyr minutter seinare.

Sjølv om fru Inglethorp opprinnelig var stemora til John og Lawrence ser dei på ho som si mor, fordi deira eiga mor døydde då dei var små. Brødrene er ikkje så samkjørte, men dei er til dels einige om at mora har blitt drept. Men av kven? Poirot blir hanka inn for å løyse saka, men det går tregt. Den store detektiven klarer ikkje å finne det siste leddet. Plutselig er det fleire som blir arrestert, men har ein av dei gjort det, eller går morderen fri?

Agatha Christie var ein meistar i å finna på handling som setter lesaren på pinebenken, og lar karakterene ha hemmeligheter for kvarandre, sjølv på eit lite sted som eit gods. Mistankene er mange, skyld har dei fleste, men til slutt går det opp eit lys for den briljante detektiven.

XOXO

4 kommentarer:

 1. Jeg har lest flere bøker av denne forfatteren men ikke denne. Dette er faktisk den eneste krim forfatteren jeg liker:) Godt nytt år da:)

  SvarSlett
 2. Jeg har utrolig lyst til å forsøke meg på en av Christies bøker om Poirot en vakker dag.

  Ønsker deg et strålende godt nytt leseår, Elida!

  SvarSlett
 3. @Elin: Eg leser ein del krim, men det eg liker med Christie er at bøkene er ikkje altfor lange, og plottet er såpass innvikla at du sitter til siste side nesten utan å vite kven mordaren er.
  @Mari: Takker og godt nyttår. Eg held på med ein Christie-maraton, og det er herlig lesning. Korte bøker med såpass innvikla plot at det blir spennande:-)

  SvarSlett
 4. Godt nyttår, Elida!

  Fin anmeldelse! Som med Elin er Agatha Christie den eneste krimforfatteren jeg virkelig liker...en klassiker varer evig!

  SvarSlett