Søk i denne bloggen

søndag 26. februar 2012

Lesesirkelbok: "Cold Comfort Farm"

Forfatter: Stella Gibbons (1902-1989)
Utgitt: 1932
Mi utgåve: 2006
Format: Paperback
Forlag: Penguin Classics Deluxe Edition
Frå: Mi bokhylle (7. bok i 'Off the Shelf')

Frå Goodreads: Winner of the 1933 Femina Vie Heureuse Prize, COLD COMFORT FARM, is a wickedly funny portrait of British rural life in the 1930s. Flora Poste, a recently orphaned socialite, moves in with her country relatives, the gloomy Starkadders of Cold Comfort Farm, and becomes enmeshed in a web of violent emotions, despair, and scheming, until Flora manages to set things right.

Cold Comfort Farm er debutboka til Stella Gibbons og februarboka i lesesirkelen til Lines bibliotek. Eg hadde aldri høyrt om boka før den stod på avstemminga til lesesirkelen, men syns at beskrivelsen av boka var bra. I utgangspunktet er eg skeptisk til å kjøpe bøker eg ikkje har lest, men når to bokbloggere hadde lest den før lesesirkelen hadde begynt dette året vart eg inspirert. Utgåva mi er eg særdeles fornøgd med; takk til Ann Helen som tipsa om at Penguin har gitt den ut i Deluxe Edition. Dei er så fine!

Boka handler om 19-årige Flora Poste som plutselig blir foreldrelaus etter farens død og må finne ein slektning som ho kan bu hjå for ein periode. Det er ein heilt anna tidsperiode, for i dag lettar ein ikkje på augebrynet om ei 19-årig jente skaffar seg bustad på eige hand. Boka er dog skrevet i 1932, og då rekner eg med at ein måtte omtrent vera gift for å få seg eigen bustad etter foreldrenes død. Flora blir midlertidig innkvartert hjå Mary Smiling i London og skriver brev til kjente og ukjente slektningar. Til slutt får ho napp frå Howling (oppdikta by) i Sussex og avsenderen er hennar kusine, Judith Starkadder. Mor hennar, Ada Doom, var Floras mors søster, men Flora har aldri i sitt liv møtt dei.


Mary Smiling er ikkje heilt fornøgd med at Flora skal reise til Cold Comfort Farm, men Flora er innstilt på å bruke denne muligheten for det den er verdt. Ankomsten til gården skjer i kveldens mulm og mørke, men i dagslys ser Flora at gården er i rask forfalning og noko må gjeras. Gården huser eit utall av Starkadders og ein setning som går igjen er: There have always been Starkadders at Cold Comfort. Etter kvart kjem det fram at det er gamle Ada Doom som styrer frå eit rom i andre etasje, og ingen får forlate gården. Flora bestemmer seg for å forbetre gården skritt for skritt, og har samtaler med Seth, Reuben, Adam, Judith, Amos, Elfine og Meriam.

Flora er ei bestemt ung dame, og har sine meiningars mot. Ho er ikkje redd for harde kommentarer frå gårdens bebuarar, men beilere liker ho ikkje. Ein kveld ho er med Amos (mannen til Judith) på eit vekkelsesmøte i meningheten hans, The Church of the Quivering Brethren, sniker ho seg vekk og inn på ein liten kafé. Der treffer ho Mr Meyerburg (som heile tida blir omtalt som Mr Mybug). Han klarer ho til slutt å riste av seg då han fatter interesse for ei i familien til Starkadders.

Skritt for skritt forbetrar ho garden, og for dei som ikkje har lest den vil eg ikkje avsløre for mykje av forbetringane til Flora, men det blir til det betre. Boka er humoristisk, lettlest og refererer blant anna til Jane Austen og Charles Dickens. Den største referansen er imidlertid til Brontë-søstrenes bror, Branwell. Mr Mybug skriver ei bok om han, som er meint å avsløre at det var han som i virkeligheten skreiv Emily Brontës kjente bok Wuthering Heights. Hvorvidt Mr Mybugs bok blir gitt ut blir det ikkje sagt noko om, men eg har ikkje høyrt noko om at hans meiningar eventuelt skulle vera sanne.

Herved anbefalt!

XOXO

15 kommentarer:

 1. Bra anmeldt!:) Jeg rakk desverre ikke å bli ferdig med min bok i tide, men jeg koser meg med boken:) Jeg synes bokomslaget på boken din, var utrolig morsom og er litt sånn jeg ser karakterene for meg, hehe:)

  Ha en riktig god Søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg og syns omslaget var veldig fint, og ein av hovedgrunnane til at boka vart kjøpt. Kos deg med lesinga :-)

   Slett
 2. Jeg kommer til å bli seriøst overrasket hvis noen misliker denne boka. Det var så lett, ledig og problemfritt i veltalende flyt -)

  Dette med Branwell Bronte var forresten en heftig debatt i sin tid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ei av dei sjeldne 1001-bøkene eg kan tenka meg å lesa om igjen ;-)

   Ein lærer stadig noko nytt, takk for opplysningen om herr Brontë :-)

   Slett
 3. Bra anmeldt!
  Det var en virkelig morsom bok og de ulike Staradderene flotte i hver sine stivnede liv :-) Jeg visste ikke noe om boken da jeg begynte på den og det var et morsomt utgangspunkt å ha. Dette er absolutt en bok man kan lese en gang til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ei av dei sjeldne 1001-bøkene det går an å lese om igjen :-)

   Slett
 4. Jeg kommer også til å lese denne en gang til, for det var en ordentlig gledesspreder av en roman, i tillegg til at det var et og annet litterært å fundere på.

  Jeg har skrevet litt om Branwell-hypotesen i innlegget mitt, for jeg tror at Gibbons har tatt det med for å latterliggjøre både hypotesen og Mr Mybug. Som Ingalill sier, var denne teorien aktuell en stund, men blir satt i en fin kontekst av Gibbons når Mr Mybug innleder samtalen med å spørre om Flora tror at kvinner har sjel. Det sier det meste om fordommene hans og andre mannlige litterater:-)

  SvarSlett
 5. Herlig!

  Jeg skal starte på boka nå i kveld og gleder meg. Har forresten den samme boka, kjøpte den versjonen fordi omslaget er fantastisk:-)

  Nei, nå må jeg starte lesingen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Omslaget var årsaken til at boka vart kjøpt!

   Slett
 6. Jeg hadde heller ikke hørt om boken før og ble en smule skeptisk over beskrivelsen "komisk" (sjeldent jeg leser den sjangeren), men syntes ganske raskt at det var en morsom bok :)

  SvarSlett