Søk i denne bloggen

tirsdag 3. juli 2012

Bok: "I skyggen av vingården"

Forfatter: Tamara McKinley
Originaltittel: Jacaranda Vines
Utgitt: 2001
Min utgåve: 2001
Oversetter: Cecilie Winger
Format: Innbundet
Forlag: Cappelen
Frå: Mors bokhylle

Frå Den norske bokdatabasen: Cordelia er blitt enke, og vingården som var hennes manns livsverk er på randen av ruin. Likevel er hun fast bestemt på ikke å selge. Hun vil at barnebarnet, Sophie, skal føre arven videre. Sophie er ikke så begeistret for ideen, men blir allikevel med bestemoren på en tur til Hunter Valley, der den aller første vingården lå. For å få Sophie til å forstå hva det er hun slåss for, må Cordelia innvie barnebarnet i familiehemmeligheter og slektens historie. Hun begynner sin fortelling med Rose, en ung pike som rømmer fra England i håp om å skape seg et nytt liv i ville og ugjestmilde Australia.

Sophie kjem heim til Melbourne frå sitt travle liv i London som forretningsadvokat. Familieimperiet, Jacaranda Vines, er i fare, og bestemor Cordelia ønsker at Sophie skal vera med på møtet. Familien er ein brokete sammensetning av Cordelias bror, Edward, hans sønner og sønnesønner, samt Cordelias egne døtre og barnebarnet Sophie. Dei fleste kan eigentleg ikkje utstå kvarandre, og er der kun for å stemme over muligheten til å selge imperiet til franskmennene.

Familiemedlemmene har alle sine problem, og nøler ikkje med å bruke det mot dei andre. Edwards sønn, Charles, er enkemann med to sønner, men har akkurat gifta seg med ei ung dame med ei tvilsom fortid. Edwards andre sønn, Philip, har kommet ut av skapet, men det er på langt nær det lettaste han har gjort. Cordelias døtre, Kate, Daisy og Mary har er ulike som natt og dag. Kate er smart og brysk med tre ekteskap bak seg (det siste endte då mannen stakk av med bestevenninna og felleskontoen). Daisy sakner fortsatt sin avdøde ektemann, men finner fornya selvsikkerhet. Mary er den yngste og mest utskjemte, mor til Sophie, men har sine eigne demoner å kjempe mot. Cordelia vil ikkje selge, men innser at ektemannen gjorde sitt for å ødelegge imperiet før han døydde. Ho tar med seg Sophie på ein reise innover i landet, til vingården kor det heile begynte. Underveis forteller ho Sophie om Rose som kom frå England til Australia som kammerpike i begynnelsen av 1800-talet og endte opp med store verdier i Australias vingårder.

Emigrasjon er eit velkjent tema i historien, og på lik linje med nordmenns emigrasjon til Amerika, emigrerte engelskmenn til Australia i håp om eige land og store rikdommer. Landet var og i lang tid befolka av straffanger, og i bl.a. Charles Dickens' David Copperfield vart temaet belyst. Rose kom til Australia som lady Fitzallans kammerpike, stifta familie, og endte opp med store verdier i det lovede land. Familie er ikkje enkelt å halde styr på, og då den eine dottera stakk av med ein mann som var lovt vekk til søstera, samtidig som forloveden satt igjen slukøret, vart familien splitta. Brotet har blitt holdt i hevd sidan, men Cordelia ønsker å lega brotet med å innlemme dei i Jacaranda Vines. Sophie på si side føler seg lurt då det går opp for ho at mannen ho rømte frå då ho reiste til London, er arving til vingården dei vil innlemme i Jacaranda Vines.

Samtidig som Cordelia og Sophie er på tur, skummer resten av familiemedlemmene av raseri fordi den gamle damen tydeligvis har mista vettet fullstendig. Då dei to damene lander i Melbourne igjen, er det med fornya tillit til den andre grenen av familien, og er klar til å slå eit slag for familieimperiet.

I skyggen av vingården er ikkje fullt så intens som Siste dans for Matilda, og McKinley klarer ikkje på same måte å balansere forholdet mellom fortid og nåtid. Likevel er den herlig full av liv, malende beskrivelser av landskapet, og av ein livsstil og eit yrke som eg ikkje var heilt klar over. Eg kombinerer vingårder med Frankrike og California, absolutt ikkje med Australia. Ny informasjon! McKinley er god til å beskrive mennesker og landskap, og romanen belyser viktige temaer som nevnte emigrasjon, familieproblemer, og vanskelighetene med å skaffe seg eit liv utan nødvendige midler. Tamara McKinleys andre bok er vel verdt nokon timer!

XOXO

1 kommentar:

  1. Gleder meg til å lese denne boken:) Godt å høre den ikke var så allerverst bok, da ser jeg frem til å kaste meg over den:) Har ikke forventet meg at den skal være like god som "Siste dans for Matilda", siden jeg bare elsker den. Ha en flott kveld videre!:)

    SvarSlett