Søk i denne bloggen

onsdag 4. juli 2012

Bok: "Vindens sang"

Forfatter: Tamara McKinley
Originaltittel: Windflowers
Utgitt: 2002
Min utgåve: 2002
Oversetter: Cecilie Winger
Sidetal: 346
Format: Innbundet
Forlag: Cappelen
Frå: Mors bokhylle

Baksidetekst: Fjorten år gamle Ellie står alene midt i Australias ødeland. Hun har nettopp begravet faren sin, som ikke overlevde den voldsomme sandstormen. Nå har stormen lagt seg, og den unge jenta blir funnet av to brødre, Joe og Charlie, som bringer henne trygt til tante Aurelias kvegfarm i Queensland. Møtet med Joe og Charlie skal få mye å si for Ellies fremtid. 30 år senere møter vi Ellies eldste datter Claire, som for alt i verden ønsker seg vekk fra det begivenhetsløse livet på grandtantens farm. Akkurat idet hun er på vei til å få jobb på en prestisjefylt veterinærklinikk i Sydney, blir hun kalt hjem av grandtanten, som ønsker å samle familien på gården. Men selv om hun ikke ser fram til å skulle gjenforenes med sin trassige mor, vet Claire bedre enn å sky familiens konflikter. Ellie innser selv at det er på høy tid å skvære opp med sin eldste datter. Men for å kunne gjøre det, må hun også ta et oppgjør med sin egen fortid, og bringe noen av familiens hemmeligheter for dagen. Hun håper bare Claire er sterk nok til å bære det som kommer.

Den tredje Tamara McKinley-boka på 8 dager, og eg storkoser meg. I Vindens sang er me tilbake i kvegfarmens rike, og det er Claire som er i fokus. Fem år tidligere reiste ho frå familie og heim med inntrykk av at ho ikkje var ønska. Adopsjon låg langt framme i tankane hennar, og brev og telefoner har vore sjeldent medan ho studerte. Rett før ho begynner i ny jobb som veterinær i Sydney blir ho kalt heim av grandtante Aurelia. Det er ikkje alle som er like glad for besøket; Claires lillesøster Leanne ser helst at Claire held seg vekke, men grandtante Aurelias ord er hellig grunn.

Då mor til Claire og Leanne kom til Aurelias farm var ho fjorten år og i sorg. Ellie hadde akkurat mista faren, og vart ikkje overlukkeleg då ho oppdager mora, Alicia, på søsteras farm. Aurelia og Alicia vart fødd i England, og mitt inntrykk er at Aurelia fulgte sin avdøde mann til Australia, og overtok farmen då han døydde. Dei 17-årige tvillingane, Joe og Charlie, får ei klekkelig belønning og arbeid på farmen. Charlie er ikkje så begeistra som Joe, og då Charlie reiser frå farmen er det slutten på brødrenes vennskap. Dei tre vil likevel kaste skygger langt innover framtida med sine handlinger. Annen verdskrig innhenter Australia, og då er det Aurelia, Alicia og Ellie som må trø til og drive sin og nabofarmen. Ved krigens slutt er det mykje uoppgjort, men det får sin lukkelege slutt.

Familiehemmeligheter er eit velkjent tema i McKinleys bøker, og med Australias landskap som bakteppe blir det flotte romaner utav det. Då Claire kjem heim skriver me 1970, og me får ta del i problema med å få staten til å godkjenne omreisande veterinærtjeneste med småfly. Søstrene kjem fram til forsoning, og får svar på spørsmåla om den mystiske gravsteinen på farmens gravsted.

Ei underhaldande bok som får deg til å trekke på smilebandet, spesielt då den fisefine Alicia tar del i farmens plikter under krigen.

XOXO

4 kommentarer:

 1. Eg er imponert over fort du leser!!! Tamara Mckinley sine bøker virke kjempespennende så de skal jeg lese en gang:)

  SvarSlett
 2. Bøkene av Tamara McKinley har jeg veldig lyst til å lese, men er ikke sikker på hvilken jeg skal starte med - det var to gode omtaler du har skrevet her :)

  SvarSlett
  Svar
  1. "Siste dans for Matilda" står lenger nede. Det er første bok, men det er ikkje nødvendig å starte med den. Av dei tre bøkene liker eg Matilda-boka best, så "Vindens sang", og deretter "I skyggen av vingården". Men som sagt, rekkefølge er ingen hindring, bare eg som liker å lese dei kronologisk ;-)

   Slett