Søk i denne bloggen

onsdag 11. juli 2012

Bok: "Svart arv"

Forfatter: Tamara McKinley
Originaltittel: Summer Lightning
Utgitt: 2003
Min utgåve: 2004
Oversetter: Cecilie Winger
Format: Innbundet
Forlag: Cappelen
Frå: Biblioteket

Baksidetekst: Miriam Strong hadde sett frem til å samle familien på farmen for å feire 75-årsdagen sin. Men da hun kommer over et tegn som kan lede tilbake til hennes stjålne arv, innser hun at hun igjen vil måtte stå ansikt til ansikt med en gammel fiende, og konfronteres med smertefulle minner fra en tid langt tilbake. Da den fraskilte advokaten Jake Connor krysser hennes vei, ber hun om hans hjelp. Slik begynner jakten på sannheten, en jakt som vil forandre tingenes tilstand for alltid. Svart arv skildrer en stolt familie gjennom kjærlighet, medgang og motgang i flere generasjoner. Historien begynner i Irland på slutten av 1800-tallet og følger slekten frem til 1960-tallets Australia. Tamara McKinley har skrevet en intens og medrivende fortelling om å finne styrke til å tåle motgang, og om å våge å søke sannheten mot alle odds.

Mi fjerde Tamara McKinley-bok, men kjente at det var godt med ein liten pause. Svart arv har eg faktisk bare lest ei gong før, og det merkes. Huska minimalt, men etterkvart kom minnene tilbake. Dei fleste menneskja som blir beskrevet er døde for lengst, og Miriam har bare sine eigne minner om foreldra, og fosterforeldra. Då ho fyller 75 år ser ho fram til at dottera Chloe, hennar fraskilte mann Leo og barnebarna Fiona og Louise skal kome heim til farmen Bellbird. Miriam har oppdagt hemmeligheter ho trudde var gløymt for lengst, og håper bare helsa og kroppen held til ho har fått fram sannheten.

Svart arv er ei god bok, men den er på langt nær så intens som dei føregåande bøkene. Som vanleg føregår boka langt ut i ødemarka, men slitet på farmen er ikkje det viktigaste. Det er litt deilig at det er slik, men krigens dager, sterke kvinner og slektshistorie er vanlig tema. Og eg sluker det glatt!

XOXO

4 kommentarer:

 1. Tamara har jeg på listen over bøker å lese, men tenker å starte med en av de første. "Siste dans for Matilda" for eksempel.
  Men "Svart arv" virker absolutt som en god historie, og sterke kvinner og slektshistorie liker jeg godt å lese om så denne må jeg også føre opp på listen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har nå lest 5 av dei, og Matilda er den eg liker best. Det er og den første boka:-)

   Slett