Søk i denne bloggen

torsdag 12. juli 2012

Bok: "Syklonens øye"

Forfatter: Tamara McKinley
Originaltittel: Undercurrents
Utgitt: 2004
Min utgåve: 2005
Oversetter: Cecilie Winger
Format: Innbundet
Forlag: Cappelen
Frå: Mors bokhylle

Baksidetekst: I 1894 seiler SS Arcadia fra Liverpool. Om bord befinner Eva Hamilton og hennes mann Frederick seg. De har nettopp giftet seg, og er spente på sitt nye liv i Australia. Mange år senere foretar Olivia Hamilton den samme reisen, under svært forskjellige omstendigheter. Hun er sliten, både etter morens dødsfall, og etter erfaringene fra et krigsherjet London. Nå er hun tilbake i hjemlandet for å finne frem til sannheten om familien sin - blant morens etterlatenskaper har hun nemlig funnet dokumenter som kan bringe klarhet i fortidens hemmeligheter. For å finne frem til sannheten trenger Olivia hjelp av søsteren Irene. Men Irene har alltid mislikt søsteren sin sterkt. Kan noe av årsaken til Irenes antipati ligge skjult i de hemmelige dokumentene? Olivia er fast bestemt på å komme til bunns i familiens mysterier. Hun kaster seg ut på en ferd som hun ikke har noen anelse om hvor vil ende...

Olivia Hamilton har reist frå eit krigsherja 1947-London til stille Trinity i Australia. I løpet av krigen har ho jobba som sykepleier og mista mora. Nå er ho på jakt etter gamle spøkelser, og håper å finne svar i Trinity. Som 10-åring reiste ho og mora, Eva, frå Australia, og Olivia har ikkje sett søstera sidan. Det blir ikkje eit hjartelig gjensyn denne gongen heller, og Olivia lurer på om ho nokon gong får svar på spørsmåla ho har. Med seg på reisen har ho bestevennen, Giles. Dei har kjent kvarandre sidan Olivia flytta til London, men i løpet av krigen har han mista den eine armen og store deler av sjølvkjensla. Eigaren av hotellet i Trinity, Sam White, mista kona og sonen i ein brann medan han var i krigen. Han reiste frå farmen, kjøpte hotellet, men sliter med å legge bak seg det som har skjedd. Den daglege leiaren av hotellet, Maggie Finlay, er ei høgtrøysta dame med bein i nesa, og meir enn ei gong må Sam innsjå at hotellet hadde vore skakkøyrt utan henne. Olivia og Maggie blir venner og fortrolige, spesielt etter at dei oppdagar felles forbindelser. Er dei sterke nok til å takle fortidens hemmeligheter og nåtidens realiteter?

Halvveis i Tamara McKinley-prosjektet, men er litte grann lei av Australias steikande sol, sterke kvinneskjebner og etterdønningane av krigens dager. Denne husker eg for mykje av, derfor vart det ein del blaing framover, men ei god bok, med mange finurlige punkter rundt familieskjebnen.

XOXO

3 kommentarer:

 1. Kanskje det er slik at en pause mellom bøkene til samme forfatter er å anbefale? Denne historien virker god (som den forrige boken du anmeldte), men mulig det blir for mye etter hverandre :)
  Selv har jeg nettopp lest en Kate Morton bok, og kjøpt en til. Er spent på om den samme magien ligger der...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, eg trur absolutt det er på tide med ein pause. Leser "Delirium" for øyeblikket, og det passer godt etter ein overdose av australsk jord;-)

   Slett
  2. "Delirium" har jeg satt på listen over bøker å lese etter at jeg har sett mange positive omtaler av den.
   Og akkurat nå trenger jeg en pause med noe helt annet enn det jeg har lest i det siste. Tror høstlisten blir seende ut med andre sjangere enn til nå...

   :)

   Slett