Søk i denne bloggen

søndag 29. juli 2012

Lesesirkelbok: "Den hemmelige historien"

Forfatter: Donna Tartt
Originaltittel: The Secret History
Utgitt: 1992
Min utgåve: 1994
Oversetter: IdaLou Larsen
Format: Innbundet
Forlag: Tiden Norsk Forlag
Frå: Biblioteket

Baksidetekst: En gruppe på fem studenter ved et lite universitet i Vermont i USA studerer klassisk gresk. Den eksentriske læreren Julian Morrow har håndplukket sine studenter. Det er en eksklusiv gruppe på flere måter. Richard Papen er nitten år og kommer fra en liten by i California. Han søker om å få studere gresk og får i første omgang avslag. Men han gir seg ikke. Han holder øye med greskstudentene. Han forsøker å finne svaret på hvorfor han ikke kan bli en av dem. Han etterligner dem. Han prøver å bli som dem. Omsider blir han opptatt ved gresk-studiet. Når Richard endelig blir en del av den sære studentgruppen, oppdager han også hemmeligheten. Studentene har begått et drap. En uskyldig bonde ble drept fordi han tilfeldigvis kom forbi studentene da de holdt på med en seanse i en skog. Men beæret som han føler seg over å være en del av gruppen, reagerer han ikke med avsky. Han reagerer heller ikke når de planlegger et nytt drap.

I utgangspunktet hadde eg ikkje tenkt å lese Lines lesesirkelbok for juli, men så kom lillesøster og spurte om eg skulle ha noko på biblioteket. Jada, bare ta med Donna Tartts Den hemmelige historien. MEGATABBE! Boka var sjølvsagt lenger enn lengst, men vart påbegynt. TABBE nr 2! Første kapittel var på 50 sider, og då mister eg motet med det same. Likevel, boka fekk vera med til Oslo, og låg fint i sekken heile turen. Vel heime leste eg videre, og dei fem første kapitla var greie, og innimellom har den vore grei å lese. Det tar bare så lang tid å komme til poenget, livet til Richard er litt for tragisk for meg, og dei andre gresk-studentane for spesielle. Kort fortalt, boka vart lagt vekk etter x antall tunge og vanskelige sider, og det var det.

På forsida står det så vakkert:
Som mordgåte er den en av de beste jeg har lest. Som debutroman er den så fullendt at den tar pusten fra meg. (Ruth Rendell)
Ho og andre bokbloggere som liker boka, om det!

XOXO

4 kommentarer:

 1. Ruth Rendell kan ikke ha lest mange bøker hvis hun beskriver boken som fullendt. Hvis man liker boken, er jo det flott, og smak er subjektivt. Men fullendt er den bare ikke, så langt ifra.

  Det høres ut som en fornuftig avgjørelse å legge vekk boken. Jeg er for sta og dum til å gjøre det, og jeg kommer sannsynligvis til å angre på det hvis jeg noensinne leser den ferdig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg orker simpelthen ikkje bruke tid på bøker eg veit aldro kjem til å bli lest ferdig. Min måte er å skumme gjennom boka, lese litt slutten og ferdig med det;-)

   Eg veit ikkje kven Ruth Rendell er (gjer du), men er enig med deg at ho kan ikkje ha mykje erfaring då ho skreiv den kommentaren:-)

   Slett
 2. Ruth Rendell er en veldig kjent krimforfatter, og har utgitt mange bøker. Jeg har ikke lest noe av henne selv, men antar at hun skriver hakket bedre enn Tartt.

  SvarSlett
 3. Jeg må si meg enig, dette var langt fra det beste jeg har lest, men likevel likte jeg boken. Og historien. Andre del ble skummet en del, den var forferdelig langtekkelig - likevel, for meg ble den totale leseropplevelsen veldig bra :)

  Min omtale her: http://birtviko.blogspot.no/2012/08/den-hemmelige-historien-donna-tartt.html

  SvarSlett