Søk i denne bloggen

fredag 17. august 2012

Bok: "Hjem"

Forfatter: Anne Karin Elstad
Utgitt: 2006
Format: Innbundet
Forlag: Aschehoug
Frå: Mi bokhylle (23. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: I Hjem forteller Anne Karin Elstad om de første 16 årene av sitt liv. Hun vokser opp på gården Hestnes i den lille bygda Valsøyfjord på Nordmøre, og er bare ei lita jente på fire år da vi møter henne sommeren 1942. Det er krig, men for lille Anne Karin finnes ingen annen hverdag, og på gården må kuene melkes og potetene settes i jorda. Det er de tette båndene mellom menneskene på gården som står sentralt i Elstads erindringer - forholdet til søsknene, til foreldrene og besteforeldrene. Aller best er stundene med mora Jenny, og når hun blir alvorlig syk, blir den varme stemningen i kjøkkenet på Hestnes erstattet med taushet og frykt. Det er en samfunnsengasjert og sterk familie vi møter i Hjem, og Anne Karin Elstads lesere vil kjenne igjen menneskeskjebner og hverdagsdramaer fra hennes mange romaner.

Anne Karin Elstads siste bok har stått i bokhylla i nokon år, før lillesyster kom heim med lydboka frå biblioteket. Ho fekk aldri tid til den, men det har ingenting med at eg stal den. Det er sjelden ei bok får meg til å gråte høgt (då var eg glad eg sjelden høyrer lydbok utanfor husets fire vegger!), le, humre, bli sint og diversen andre kjensler. Elstad har skreve om sitt eige liv, og eg syns det er vanvittig modig å brette ut store deler av livet sitt på denne måten.

Anne Karin Elstad skriv om barndom- og ungdomstid, om foreldre, søsken og besteforeldre, om livet i Valsøyfjord og arbeidet ho måtte gjera etter moras bortgang. Innimellom historier frå Elstads liv går utvklinga i samfunnet framover. Då Elstad var lita var det mor til Anne Karin som tok seg av mjølking og fjøsstell, i slutten av boka har dei mjølkemaskin og det er far og onkel Ingvar som steller i fjøset. Slik har eg blitt fortalt at det var på min gard og. Elektrisitet, telefon og moderne hjelpemidler som komfyr, vaskemaskin og kjøleskap gjer etterkvart sitt inntog i Valsøyfjord.

Det er spennande stoff, og boka er varmt anbefalt!

XOXO

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar