Søk i denne bloggen

mandag 7. januar 2013

Bok: "Dronningen"

"Dronningen" av Ingar Sletten Kolloen
Forfatter: Ingar Sletten Kolloen
Utgitt: 2012
Format: Innbundet, 514 sider
Forlag: Gyldendal
Mål/utfordring: Off the Shelf, sakprosa

Dette er historien om dottera, lillesøstra og tanta som vant kronprinsens hjarte. Det er historien om forsommerkvelden i 1959 då 21 år gamle Sonja Haraldsen var på veg ut i selskapslivet etter farens brå død, og som tok hånda til dåverande kronprins Harald. Om 9 års kamp for kjærleiken, og om ein konge som til slutt måtte innsjå at kjøpmannsdottera frå Vinderen skulle bli Noregs neste dronning.

Dronning Sonja gjekk frå å vera Karl August og Dagny Haraldsens yngste barn, til å bli Noregs mest berømte kvinne. Biografien ført i pennen av Ingar Sletten Kolloen er den første boka om dronninga som fortel heile historien om den lille damen på snaut 160 cm som gjekk frå Vinderen i Oslo og vant kongen og heile kongeriket.

For nokon år sidan gjekk det ein fjernsynsserie som heiter Europas svigerfar. Den handler om kong Christian IX som fikk alle sine barn gift inn i ledande kongehus rundt om i Europa. Då vart det sagt om ekteskapa i Noreg at folket var imot kong Olavs bryllaup fordi bruden var svensk; folket var imot kong Haralds bryllaup fordi bruden var borgerlig, og dei var imot kronprins Haakons bryllaup fordi bruden var alenemor. Men alle ekteskapa har vore lukkelege. Det er få kjærleiksforhold i rojal historie som har ført til bryllaup etter 9 år med motstand, men kong Olav var sta. Dronning Sonja fortel i biografien at viss kronprinsesse Märtha hadde levd (kong Haralds mor, døydde i 1954) hadde det kanskje gått hakket kjappare. Men det er bare spekulasjoner. Kunne ei mor ha sett på sin sønns kjærleikskamp så lenge som kong Olav gjorde?

I 1968 vart dei endeleg gift, og det som viste at kong Olav hadde godtatt si svigerdotter til fulle var at han sjølv førte ho opp kyrkjegolvet. Bryllaupet stod den 29. september, og det var eit lukkeleg kronprinspar som tok imot folkets hyllest på slottsbalkongen. I tida etter bryllaupet var det ikkje lett for den nye kronprinsessa og finne sin plass på Slottet. Kong Olav var ein militærmann, og omtrent alle hans medarbeidere var menn i sn beste alder. Då kronprinsessa spurte etter sitt eige kontor på Slottet kunne ikkje kong Olav fatte og begripe kva ho skulle med det. Etterkvart fant dei ein måte å løyse det på, men Sonja lovte seg sjølv at når det kom ei ny kronprinsesse i neste generasjon skulle kontoret stå ferdig til ho. Det klarte ho med god margin, det stod nemlig ferdig dagen etter forlovelsen til kronprins Haakon og Mette-Marit i 2000.

Den største oppgåva til eit kronprinspar er å føre slekta vidare. Det har ikkje vore den enklaste delen i livet til Sonja. Fire år på rad stod kronprinsessa på slottsbalkongen og helste barnetoget på 17. mai med barn i magen, men to av gongene gjekk det dessverre galt. I 1973 fødde kronprinsesse Sonja tronarvingen, og mor, far og storesyster Märtha Louise på nesten 2 år smilte saman med heile folket.

I nesten 23 år var Sonja og Harald landets kronprinspar, men kong Olavs hjerneslag hausten 1990 førte til at kronprinsparet måtte førebu seg på forandringer. 17. januar 1991 kl 22.20 erklærte tre leger kong Olav død. Den nye dronninga var i Frankrike då kong Olav døydde, og det mest presserande nå var å få ho heim fortast mogleg.
Klokka 13.30 fredag 18. januar gikk kong Harald opp flytrappen og inn i kabinen for å ta imot sin dronning. De holdt om hverandre lenge før de kom ut igjen og gikk hånd i hånd mot bilen. (s. 301)
Dei siste 22 åra har Noreg hatt ei flott dronning. Ei dronning me kan vera stolte av, som har lagt Noreg for sine føtter, og lagt ting til rette for barn, svigerbarn og barnebarn.

Ingar Sletten Kolloens biografi har vore ein fryd å lesa, men det var dei første delene eg likte best. Det var ting eg ikkje visste frå før, men som idag gjer dronninga til eit heilt og komplett menneske.

XOXO

5 kommentarer:

 1. Første omtale jeg leser om "Dronningen". Godt å se at det litterære står i stil med den fantastiske historien vår Dronning har å fortelle. Er ikke fan av biografier, men denne burde jeg kanskje lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kjem ikkje til å angre:-)

   Slett
 2. Selv om jeg ikke er monarkist synes jeg det er interessant å lese biografier de kongelige, det er tross alt en del av historien vår. Denne har jeg lyst til å få med meg en dag! Fin omtale :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg er utprega rojalist, men personer som ikkje har verken kjennskap eller interessere for kongelige kjem til å like boka, trur eg:-) Takk for ros!

   Slett
  2. Ja, utifra omtalen din er jeg overbevist om det - og dronningen er jo et fantastisk menneske som det vil være interessant å lese mer om.

   Slett