Søk i denne bloggen

lørdag 4. mai 2013

Bøker: "Silke" og "Og solen går sin gang"

Bok: Silke
Forfatter: Alessandro Baricco
Originaltittel: Seta
Oversetter: Tor Fotland
Utgitt: 1996
Min utgåve: 2009
Format: Paperback, 127 sider
Forlag: Aschehoug
Mål/utfordringar: 1001 bøker, off the shelf



Bok: Og solen går sin gang
Forfatter: Ernest Hemingway
Originaltittel: The Sun Also Rises
Oversetter: Gunnar Larsen
Utgitt: 1926
Min utgåve: 2007
Format: Lydbok, lest av Finn Schau, 6t48min23sek
Forlag: Lydbokforlaget
Mål/utfordringer: 1001 bøker, Nobelprisvinner

Nokon gonger blir eit 1001 kryss bare eit kryss, og ingen oppdagelse av flott litteratur. Ofte er det synd for det må jo vera ein årsak til at akkurat disse bøkene er vald ut til å representere 1001 lista, men samtidig så må det jo vera umogleg for eit menneske å like absolutt alle bøkene på ei liste som i realiteteten inneheld fleire bøker enn 1001.

Italieneren Alessandro Baricco har fleire bøker på samvittigheten, og etter eit raskt søk på Goodreads slår eg fast (med litt tvil) at 1001-boka Silke må vera den kortaste. Min utgåve har 127 små sider, og etterkvart må eg vel innsjå at lista har ikkje bare 500-siders romaner. Silke tar for seg Hervé Joncours ferd til Japan på midten av 1800-talet for å kjøpe silkeormer. Den gifte Joncour treffer ei nydelig dame i Japan, og på tross av at dei aldri har kontakt med kvarandre reiser Joncour til Japan kvart år bare for å sjå henne. Alessandro Bariccos korte historie kan du lese på ein ettermiddag. Eg brukte ei veke! Og kvar gong eg plukka den opp tenkte eg på heilt andre ting etter få sider. Den er rett og slett for kort, og eg kjøper ikkje trua på at det kan vera ein kjærleikshistorie utan at dei elskande har kontakt med kvarandre. I dette tilfellet blir eit kryss kun eit kryss!


Den andre romanen i dette innlegget er skrevet av amerikaneren Ernest Hemingway. Min andre Hemingway-roman dette året og med suksess på den første hoppa eg elegant over på den andre eg fant på biblioteket. Og solen går sin gang handler om den fortapte generasjonen amerikanere som overga ungdommen sin til den første verdskrigen. Gruppa av amerikanere me møter i Hemingways gjennombrotsroman er medlemmer av den øvre elite, og i midten står Lady Brett Ashley. Mennene i hennar omgangskrets er alle fast bestemt på å vinne hennar gunst, og det er lite anna som står i hovudet på dei. Hemingways forelskelse, tyrefekting, får og sin plass i romanen når gruppa ferierer i Spania. Romanen er eit evig kretsløp av Bretts nyaste erobringer, og solen går sin gang som den alltid kjem til å gjere.

Finn Schau gjer ein bra jobb med opplesinga, men eg følte meg alltid distansert frå karakterene og fekk aldri eit forhold til nokon av dei. Lady Brett Ashley ser aldri ut til å bestemme seg for kven ho vil ha, og Jake Barnes er alltid parat til å redde ho ut av einkvar krise. Romanen er ingen typisk etterkrigsroman, men med karakteren Lady Brett Ashley beskriver den kvinners nye seksuelle frihet i 20-åra. Ernest Hemingways andre roman (i mitt tilfelle) blir kun eit kryss!

XOXO

8 kommentarer:

  1. Dette var to bøker jeg ikke har lest. Kjenner selvfølgelig Hemingway fra før, men har faktisk ikke lest noe av ham ennå. Synd at et kryss kun ble et kryss for begge 1001-bøkene, men som du sier - alle kan ikke like alt. Selv om bøkene står på lista. Jeg var da kanskje mer heldig med boka De skrekkelige barna av Jean Cocteau. Dette var også ei veldig kort bok med 117 sider, men til forskjell fra din Silke så var disse sidene akkurat passe.

    SvarSlett
    Svar
    1. Må sjekke den ut - i all sin korthet:-)

      Slett
  2. Jeg hørte Silke på lydbok i Mars og likte den godt. Har forsåvidt ingen problem med å tru på langdistansekjærlighet men følte vel at det i enden var kona sin kjærlighet som brant igjennom alt og fikk de 2 'fremmede' til å virke litt barnslige -). MEN: Jeg lette etter den på 1001-listene men fant den ingen plass. Hvilken liste står den på?

    SvarSlett
    Svar
    1. På mi liste står den på 2006-lista:-)

      Slett
  3. Eg sjekka di 2006-liste, og der står den som nummer 901:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ah, tusen takk for researchen, må ha stavet navnet feil når jeg søkte. Søkte på tittelen også, men da på Silke, tenkte overhode ikke på at det stod på engelsk, det gjør jeg aldri, derfor tok det derfor et år før jeg fant ut av det var Hamsunbøker på 2008lista -)
      , det beste nå er at jeg kan snike meg inn og redigere mars/april-inlegget og krysslista!

      Slett
  4. Høres ut som spennende bøker, har selv ikke lest noen av dem:) Den øverste kunne jeg godt tenke meg å lese en gang. God helg:)

    SvarSlett