Søk i denne bloggen

søndag 30. juni 2013

Lesesirkelbok: "To the Lighthouse"

Forfatter: Virginia Woolf
Utgitt: 1927
Denne utgåva: 1994
Format: Heftet, 150 sider
Forlag: Chancellor Press
Mål/utfordringer: 1001 bøker, BacktoClassicsChallenge, Offtheshelfchallenge

Utan at eg har telt over skikkeleg så er Virginia Woolf den eg veit om med flest bøker på 1001 lista. Dama har klart å snike til seg 9 plasser, så viss du vart fascinert av To the Lighthouse har du meir i vente.

To the Lighthouse er, saman med Mrs Dalloway, den mest kjente av Woolfs romaner, og er den romanen eg såg mest fram til å lesa i lesesirkelen. Virginia Woolf er ein forfatter som eg alltid har hatt lyst til å lesa, men aldri komt til. Sidan min utgåve av boka og består av Orlando og nemnte Mrs Dalloway blir dei og lest i nær framtid.

Romanen er Virginia Woolfs mest selvbiografiske, og Woolf fremstiller sine eigne foreldre i herr og fru Ramsay. I stor grad handler romanen om ein planlagt tur til fyret utanfor feriestedet til familien, og årsaker til kvifor dei ikkje kan reise. Eg likte romanen, men ikkje på grunn av handlingen, men språket. Eg fant det annerledes og ulikt anna eg har lest, og derfor får boka stjerner i mi bok. Sitater frå romanen:
But it was the doors that annoyed her; every door was left open. She listened. The drawing-room door was open; the hall door was open; it sounded as if the bedroom doors were open; and certainly the window on the landing was open, for that she had opened herself. That windows should be open, and doors shut - simple as it was, could none of them remember.

The lights of the town and of the harbour and of the boats seemed like a phantom net floating there to mark something which had sunk.

The truth was that he did not enjoy family life. It was in this sort of state that one asked oneself; What does one live for? Why, one asked oneself, does one take all these pains for the human race to go on? Is it so very desirable? Are we attractive as a species? Not so very, he thought, looking at those rather untidy boys.


Om du vil ha eit meir utfyllande referat hopper du over til lesesirkelsjefen. To the Lighthouse anbefales!

XOXO

17 kommentarer:

 1. Det er en vanskelig bok å skrive om! Jeg har bare lest en tredjedel foreløpig, men har allerede begynt å skrive på innlegget mitt om boken (som egentlig handler mer om Woolf generelt). Det er noe med Woolf som gjør skrivetrangen sterk, og jeg er ikke tålmodig nok til å kjempe med modernistisk språk lenge av gangen. Men ferdiglest blir den nok likevel i løpet av de nærmeste dagene. Glad du likte boken, Elida! Mrs. Dalloway er ganske lik Til fyret i stilen, så da er det gode sjanser for at du liker den også:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg hadde valget om å enten skrive kort om boka, eller drukne den i forfatterfakta;-) Då har Mes Dalloway klatra i tbr-haugen;-)

   Slett
 2. Så bra at du likte romanen, Elida! De to sitatene bet jeg meg merke i også, men de og den midterste delen (som jeg helt klart likte aller best) klarte ikke å gjøre leseopplevelsen noe særlig. Et kjedelig pliktløp for min del, dessverre...
  God søndagskveld :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nokon gonger blir eit kryss dessverre bare eit kryss:-/ Fine kveld til deg og:-)

   Slett
 3. Mrs Dalloway er det forresten kjempelurt å ha lest før Michael Cunninghams The Hours i november. Der er det dessuten greit å vite litt om Woolfs liv før man leser, siden både Virginia Woolf og Mrs Dalloway er karakterer i romanen. Så dette er et forarbeid du får glede av senere i år, Elida:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Og Mrs Dalloway rykker stadig foran på lista;-) Takk, Line!

   Slett
 4. Jeg likte denne boka veldig godt- men måtte gå meg en lang tur før jeg satte meg ned for å skrive-- det kunne blitt for langt ellers, og nå vet jeg ikke hvordan det ble, men mye kortere i alle fall..

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg utsatte skrivinga heile dagen, og det var ikkje før i 22-tida at eg fant ord for romanen;-)

   Slett
 5. Jeg ga opp boka. Men kanskje senere en gang... Jeg har lest Mrs. Dalloway en gang for lenge sida. Likte den bedre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mrs Dalloway er på toppen av lista mi:-)

   Slett
 6. Hadde du spurt meg før jeg begynte å lese lesesirkelinnlegg ville jeg sagt at To the Lighthouse er sååå mye bedre enn Dalloway, som jeg synes var både mørkere, tristere og vanskeligere å forstå. Men nå viser det seg at selv om jeg leste bøkene omtreng samtidig (samme år), husker jeg nesten ingenting fra fyret men detaljerte avsnitt fra Dalloway. Hva betyr det? Sistnenvte må jo ha hatt et mye sterkere inntrykk, siden jeg idag, 15-20år senere, fremdeles kan framkalle følelsen jeg hadde når jeg leste Dalloway men er blank på fyret?

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har ikkje lest Mrs Dalloway, men den er øverst på lista akkurat nå. Kvifor du husker den eine betre enn den andre har eg ikkje noko godt svar på, men kanskje det er følelsene du hadde då du leste bøkene som du bygger inntrykka på?

   Slett
 7. Jeg har aldri lest den, men har den på leselista mi. Den høres spennende ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vær førebudd på eit langsomt språk:-)

   Slett
 8. Wow - så jeg har hele 8 titler å glede meg til å krysse av på 1001-listen, ikke verst! Jeg likte også boken godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg er godt igang med den andre - Mrs Dalloway:-)

   Slett
  2. Den skal jeg lese snart har jeg tenkt, men først "Indiskresjoner og andre essay" som jeg nettopp hentet på biblioteket.

   Slett