Søk i denne bloggen

onsdag 10. juli 2013

Bok: "Gylne tider" (Svend Foyn #1)

Forfatter: Jan Mehlum
Utgitt: 1996
Denne utgåva: 2008
Format: Lydbok, lest av Ove Christian Owe, 9t5min14sek
Forlag: Lydbokforlaget

Gylne tider er Jan Mehlums debutbok, og me blir kjent med advokaten Svend Foyn frå Tønsberg. Foyn er den klassiske privatdetektiven; drikker litt, har forhold til damer i alle aldre, roter rundt i bakgater og blir banka opp av dei slemme gutta. Han har ei dotter på 9 år som kvar onsdag og annakvar helg prøver å få faren til å ta tran og eta riktig.

I Gylne tider får Svend Foyn sitt første etterforskeroppdrag då ein gammal flamme ringer og ber han om å finna Cecilie. Ho blir funnen død med ein overdose heroin i blodet, og politiet henlegger saken med diagnosen overdosedødsfall. Som alle andre privatetterforskere trur Foyn det ligger noko meir bak enn ein simpel overdose, og etterforsker saken på eiga hand etter at ein slektning av Cecilie tilbyr han påskjønnelse for arbeidet. Foyn snuser rundt hit og dit, treffer på eit par uheldige typer, men finner til slutt ut sanninga.

Krimromanen byr på god underhaldning, men det er omtrent det einaste. Mehlums debutbok er tidvis rotete utan ein bestemt plan. Foyn virrer mellom Tønsberg og Oslo, og tar ein tur til København på jakt. Bonus til Mehlum at det er Tønsberg, og ikkje Oslo, som er hovudbasen, men det er for mykje anna som skurrer til at romanen får toppkarakter. Det er første gongen eg høyrer Ove Christian Owe som leser, og han gjer ein god figur.

XOXO

4 kommentarer:

 1. Kjekt å vite at debuten ikke var en høydare. Forøvrig liker jeg Svend Foyn og har lest to av Mehlums bøker-de nyere.. Synes de er morsomme.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Søstra mi har lest fleire Svend Foyn-bøker og syns dei er gode. Debuten var ingen fulltreffer, men satser på at han blir betre etterkvart:-)

   Slett
 2. Han har jeg ennå ikke lest noe av. Godt å få høre litt om debut boka, har hatt litt planer å lese litt fra denne karen. Men han er ikke øverst på listen, det er så mange andre forfattere som jeg heller vil prøve meg på:)Ha en fin sommer videre Elida!:)

  SvarSlett