Søk i denne bloggen

fredag 19. juli 2013

Bok: "Sommerboken"

Forfatter: Tove Jansson (1914-2001)
Originaltittel: Sommarboken
Utgitt: 1972
Denne utgåva: 2012
Oversetter: William Heinesen
Format: Heftet, 187 sider
Forlag: Heinesen
Mål/utfordringar: 1001 bøker, Off the shelf

Eg har sett utallige teiknefilmar med Mummitrollet som hovudperson. Sommerboken vart skrevet etter at Tove Jansson gjorde suksess med Mummi-universet i bokform, og eg hadde aldri høyrt om boka før den dukka opp på 1001-lista.
Sommerboken handler om Sophia som tilbringer somrene på ei øy i den finske skjærgården saman med pappa og farmor. Kvart kapittel har sitt eige namn etter kva det handler om; til dømes bading, pappas slåbrok, stormen eller nye naboer. Det er mykje usagt mellom linjene, men først og fremst handler romanen om forholdet mellom ei meget gammal dame og ei meget unge jenta som utforsker øya og lærer av kvarandre.
Du kan tro hva du vil, men du må lære deg toleranse. Og hva er det, da? spurte barnet mutt. Det er å respektere andres meninger. Og hva er å respektere? ropte Sophia og trampet i bakken. Å la andre tro det de vil! ropte farmoren. Jeg lar deg tro på fanden, og du lar meg la være.
Romanen kan lesas på to måter. Anten samanhengande, eller som noveller. Eg las den frå perm til perm, og merka meg at historiane går nok over fleire år. Sommar varer tross alt ikkje i evigheter, så heile romanen får nok ikkje plass i ein sommar. Tove Nilsen har skrevet forordet, og det er interessant å lesa før du les sjølve romanen. Ho er frå seg av begeistring, og unner nye lesere å oppdage denne skatten av ei bok. Sommerboken er ei finurleg bok, og blir nok ståande som ein moderne klassiker. Den anbefales varmt!
Det er rart med meg, sa Sophia. Jeg føler meg alltid så snill og god når det stormer.
XOXO

10 kommentarer:

 1. Har ikke hørt om boka eller forfatteren, men har lest en bok av Tove Nilsen, hun du nevner som har skrevet forordet til Sommarboken.

  God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Merkelig at du ikkje har høyrt om Tove Jansson, ho skapte Mummitroll-universet😕

   God helg!

   Slett
 2. Aldri hørt om denne jeg heller, men jeg merker meg den og kommer nok til å lese den en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Som Tove Nilsen sa så unner ho nye lesere å oppdage denne skatten:-)

   Slett
 3. Dette var en spesiell og fin liten sommerhistorie. Enig med deg i at denne nok blir stående som en klassiker.

  SvarSlett
 4. Jeg drikker alltid morgenkaffien fra Mummikoppen min. Ikke en frokost uten :o) Både ungene og jeg har elsket Mummi-universet. Snusmumrikken, Snorkfrøken og Hattifnattene. Helt herlige! Kjenner imidlertid ikke til Sommarboken. Og så på 1001-lista? Denne må nok sjekkes ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Også er den så kort, Marianne. Lest på eit lite nu!!!

   Slett
  2. Det trengs virkelig! Jeg er en aldri så liten smule bak 1001-planen for året... Takk for kort tips ;)

   Slett
 5. Ah, denne er så fin! Jeg leste den for noen år tilbake og har også gitt den i gave til flere. Planen er å lese flere av voksenbøkene til Jansson fremover. Det var en annen som hadde lest en novellesamling som var veldig bra.

  SvarSlett