Søk i denne bloggen

lørdag 20. juli 2013

Bok: "Nøkkelvitnet" (William Wisting #1)

Forfatter: Jørn Lier Horst
Utgitt: 2004
Denne utgåva: 2013
Format: Heftet, 242 sider
Forlag: Gyldendal
Mål/utfordringar: Off the shelf

Då Jørn Lier Horst tidlegare i år mottok Rivertonprisen for Jakthundene fann eg ut at det var hans åttande bok om politiførstebetjenten William Wisting. Sidan Riverton-målet nå er redusert til tilfeldige omtaler når eg har lest ein vinnar merker eg at eg koser meg meir med krimlitteratur. Det er usikkert om Lier Horst hadde blitt prioritert med det første sidan vinnerboka er den åttande i rekkja.

William Wisting har eit ryddig privatliv med Ingrid som han har vore gift med i 20 år. Saman har dei eit tvillingpar på nitten år. Dottera Line er på interrail denne sommaren, og Thomas er klar for militæret til hausten. Forholdet til Ingrid har gnisningar, men Wisting har nok ikkje alltid satt kona framføre jobben slik han burde gjort. Då Nøkkelvitnet begynner etterforsker William Wisting og kollegaen Nils Hammer eit ran. Wisting er klar for sommerferie, men planen blir forpurra då det blir funnet eit lik i Stavern. Liket har sannsynligvis ligget ei god veke, og er ille tilredt. Drapsmannen/mennene har og ransakt store deler av huset, utan å finne det dei er på jakt etter. Undervegs har dei torturert huseigaren og til slutt har hjertet gitt etter. Avhør av naboane blir gjort, og saken blir kompleks, men fleire av avhøyra avdekker relasjoner til tidlegare straffedømte. Politiet er ei veke etter drapsmannen, men etterkvart løsner ting bokstaveleg talt og avdekker kvifor den eldre mannen har blitt drepen.
Wisting tok tak i vingene på den utstoppede ugla og forsøkte å dra dem ut i fullt spenn. (...) Idet Wisting oppnådde fullt vingespenn, løsnet det noe fra den venstre vingen. Eet eller annet falt i gulvet. Wisting trodde først at han hadde dratt for hardt i vingene og ødelagt fuglen, men så bøyde han seg for å plukke opp gjenstanden. Det var et knippe med to nøkler. (...) "Det tause vitnet ditt har nettopp blitt sakens nøkkelvitne," sa Angell til slutt og brøt stillheten.
Jørn Lier Horst har gjort ein meget god jobb med Nøkkelvitnet, og det som er interessant er at boka er basert på ei verkeleg hending. Like før jul 1995 vart ein mann funnen drepen i sitt eige hus. Drapsgåten står ennå som uoppklart, og den danner utgangspunktet for Nøkkelvitnet. Lier Horst har gjort seg visse friheter, blant anna med å løyse drapsgåta. Persongalleriet er mangefasettert. Nils Hammer er ein blodhund innan narkotikamiljøet dog med visse tvilsomme avhøyrsmetoder; Torunn Borg er fraskilt tobarnsmor og kunne nok ha leia avdelinga istadenfor Wisting hadde ho hatt lyst; Espen Mortensen er ein ung politikonstabel som er på fornavn med dei fleste (utan at dei nødvendigvis syns det er greit), og gjer ein god jobb med sine tildelte oppgaver. Dei får og hjelp av Kripos i form av Torbjørn Angell og den aldrande politimannen Finn Haber.

Eg likte romanen meget godt, og gler meg til neste bok om William Wisting, Felicia forsvant. Anbefales!

XOXO

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar