Søk i denne bloggen

lørdag 26. oktober 2013

1001-bok: "Mørkets hjerte"

Forfatter: Joseph Conrad
Utgitt: 1902
Mi utgåve: 2002
Format: Paperback, 140 sider
Forlag: Kagge
Mål/utfordringar: Off the shelf, 1001 bøker

Professor Jakob Lothe skriv i forordet at "Mørkets hjerte har ein heilt spesiell posisjon i verdenslitteraturen. Den korte romanen er i dag ei av dei bøkene det blir forska mest på internasjonalt." Med andre ord: Korleis er det mogleg at romanen har støva ned i bokhylla mi i eitt års tid?
Romanen forteller historien om sjømannen Marlow som forteller om den gangen han reiste innover Kongos jungel i ein jobb for eit belgisk handelskompani. I dei tider var det elfenben og rågummi koloniherrane var på jakt etter, og Marlow skal etterkvart høyre mykje om handelsmannen Kurtz. Ifølge europeerne er Kurtz den dyktigaste elfenbensjegaren, men på sin ferd på elvedamperen får Marlow innsikt om ein mann som er i ferd med å bli gal.

 
Mørkets hjerte har som sagt stått i bokhylla ei tid, og med knappe to månader igjen av 2013 blir dei korte 1001-kryssa delvis prioritert. Romanen er kort, men rommer ein dysterhet, ein grusomhet og eit språk som gøymer mykje av det råaste som fins i eit menneske. Fleire 1001-bøker har eit budskap som er gjeldande sjølv etter 100 år, og Mørkets hjerte er ein roman som mange vil ha godt av å lesa. Anbefales! 
 
XOXO

1 kommentar:

  1. Denne skal jeg notere meg! Det er spennende at det er så mange av bøkene på 1001-listen som er aktuelle selv om de ble skrevet for så mange år siden.

    SvarSlett