Søk i denne bloggen

fredag 31. januar 2014

Lesesirkelbok: "Kain"

Forfatter: Jose Saramago (1922-2010)
Originaltittel: Caim
Utgitt: 2009
Min utgåve: 2012
Oversetter: Kjell Risvik
Format: Heftet, 152 sider
Forlag: Cappelen Damm
Mål/utfordringar: 1001 bøker, Off the shelf, Nye forfattere

Den portugisiske forfatteren Jose Saramago fekk sitt gjennombrot med Klosterkrønike. Han døydde brått og uventa i 2010, då han hadde akkurat gjort ferdig det som skulle bli hans siste bok, Kain. I Kain fylgjer han opp tråden frå Klosterkrønike og Jesusevangeliet. Kain er min første Saramago-roman, men mannen har ytterlige romaner både på samvittigheten og 1001-lista.

Kain handler om Adam og Evas son, Kain, som drep sin bror, Abel. For denne handlinga dømmer Gud ham til å vandre på jorda, og Saramago skriver han inn i ulike bibelske historier om Noah, Isak og Moses. Det er omtrent det einaste eg har fått ut av boka, men så kjem det evigvarande spørsmålet: Korleis skrive om ei bok du ikkje liker? Eg kunne bare satt strek over det, sagt at eit kryss er eit kryss, men så er det det at eg trur Saramago er ein forfatter med ein skrivestil som gjer at du enten elsker det eller misliker det.


Jose Saramago har ein eigen skrivestil. Han skriver lange setninger, bruker ukorrekt teiknsetting, ingen anførselsteikn for dialog, og det som irritererer meg mest i forhold til skriving: Ikkje stor bokstav når det er snakk om namn. Ihvertfall var alt dette tilfelle i Kain. Det gjer at mi oppleving var ikkje optimal, og eg fant ikkje humoren og satiren som andre har kommentert dei siste dagane. Enkelte gonger blir eit kryss kun eit kryss.

Boka går direkte i bookcrossing-haugen, eller til førstemann som har lyst på den. Eg sender gjerne!

XOXO

9 kommentarer:

 1. Bestilte denne tidligere i måneden for jeg leste et par entusiastiske omtaler av denne, skal bli spennende å se hvor jeg havner etter å ha lest den. Den høres jo veldig spesiell ut, og man kan ikke like alt heller.
  Ha en fin helg,Elida :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gler meg til anmeldelsen din, Beathe!

   Takk for at du sier at ein kan ikkje like alt;-)

   Fine helg til deg og:-)

   Slett
 2. Artig å lese når omtalene blir så forskjellige. Jeg har lest "Det året Richard Reis døde", og likte den sånn midt på treet. Ukorrekt tegnsetting og sånt, er bare irriterende :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kjempeartig, og det viser kor ulike folk er:-)

   Grammatiske feil er frykteleg irriterande, og det er ein av mine største svakheter at eg ikkje kan la dei feila vera i fred;-)

   Slett
 3. Jeg har også kjøpt denne etter å ha lest flere positive anmeldelser, men bare i dag har jeg lest to mindre positive. Det blir spennende å finne ut hvordan den fungerer for meg.

  Ønsker deg en fin helg, Elida!

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har lest både gode og dårlege eg og. Gler meg til di meining:-)

   Fine helg, Silje:-)

   Slett
 4. Det er vel ikke grammatiske feil i den forstand, men kunstneriske friheter, slik jeg tolker det- og da er det helt greit for meg, så lenge det er konsekvent gjennomført. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er klart det er kunstneriske friheter, og det er gjennomført, men stilen irriterer meg slik at opplevinga blir ikkje god.

   Slett
 5. Jeg tror du har rett i at man enten elsker eller misliker denne boken, for jeg elsket den i hvert fall! Men Saramago har en ganske særegen stil, og den passer ikke nødvendigvis for alle. Selv likte jeg både innholdet og stilen, og kom fort inn i den saramago'ske ortografien, hvis jeg kan kalle det det. (Og ja, endelig er lesesirkelsjefen på nett igjen!)

  SvarSlett