Søk i denne bloggen

torsdag 17. juli 2014

Bøker: "Telefon til avdøde", "Mord av klasse" og "Spionen som kom inn fra kulden." (George Smiley #1, 2&3)

#2
#3
#1
Forfatter: John le Carré (f. 1931)
Originaltittel: Call for the Dead (#1), A Murder by Quality (#2), The Spy Who Came in from the Cold (#3)
Utgitt: 1961, 1962, 1963
Mine utgåver: 2010, 2011
Oversetter: Lotte Holmboe (#1&#3), Eldor Martin Breckan (#2)
Format: Heftet, 201 sider (#1), 184 sider (#2), lydbok lest av Lasse Kolsrud, 7t41min (#3)
Forlag: Cappelen Damm
Mål/utfordringar: 1001 bøker, off the shelf, nye forfattere, krim

Britiske John le Carre introduserer i Telefon til avdøde George Smiley. Han er tidlegare britisk etterretningsagent og har nettopp intervjua Samuel Fennan. Kun dager seinare blir Fennan funnet myrda, og Smiley oppsøker enka, Elsa. Det er visse mistanker rundt Fennans mord, men den britiske etteretningstjenesta har ingen plan om å oppklare mordet. George Smiley tråkker sjølv oppi eit ormebol (lånt frå bokas bakside) for å gjera eit forsøk på å løyse saken.

I andre bok om George Smiley, Mord av klasse, blir Smiley invitert av Miss Brimley til Carne skole. Det har blitt begått eit mord ved den høgt akta kostskulen, og medlemmane av den lokale overklassen konstaterer at mordaren fins i deira eigne kretser. Smiley kjemper ikkje ein kamp mot klokka, men overklassen er intrikate mennesker, og det skal ikkje mykje til før dei fjerner mennesker som ikkje gjer sitt beste for å passe inn.

I tredje bok, Spionen som kom inn fra kulden, blir me kjent med Alec Leamas som ynskjer å kome inn i agentmiljøet igjen. Hans overordnede syns ikkje dette er positivt, og sender Leamas ut på viddene. Denne tredje boka var le Carrés internasjonale gjennombrot, og er ei av tre bøker som står på 1001-lista. Boka var lesesirkelbok i mars, og då skreiv Melusine, Boktanker og Monika om ei eller fleire av bøkene (eksterne lenker).

George Smiley er den mest kjente av John le Carres gjentakende karakterer. Han er ikkje den mest spennande karakteren, men eg er fast bestemt på å lese resten av serien om Smiley. Den største motivasjonen er at 3 av 8 titler står på 1001 lista, og eg er ein meget kronologisk leser. Eg er ikkje overbevist om at spionkrim er min type krim, men kryss er kryss.

XOXO

5 kommentarer:

 1. Kryss er kryss, og selv om jeg elsker spionkrim så syns også jeg at Smiley og "den kalde krigen" har gått litt ut på dato - og så er vi blitt veldig godt vant med god krim de siste par ti-årene. Jeg leste dem på begynnelsen av 80-tallet og husker jeg satt som klistret med nesa i bøkene :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er eit faktum at krim blir betre og betre, men eg merka og at det tok seg opp frå bok 1 til bok 3. Kryss er kryss, og eg skal framleis ha kryss for dei to andre som og er på lista :-)

   Slett
 2. Så morsomt at vi er flere som leser le Carre om dagen! Selv har jeg "jukset" og kun lest de tre bøkene som står på 1001-listen denne våren. Men jeg kommer til å lese flere av bøkene hans i tiden fremover. Jeg ble uventet grepet av "Spionen som kom inn fra kulden" som jeg synes var en veldig god roman. Lykke til videre med kryssene! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg er dog meget kronologisk når det gjelder dei fleste krimromaner, så eg må helst ha le Carré i rekkefølge :-)

   Slett