Søk i denne bloggen

mandag 4. august 2014

Booker-longlist: "Denne flammende verden"

Forfatter: Siri Hustvedt (f. 1955)
Utgitt: 2014
Originaltittel: This Blazing World
Oversetter: Bodil Engen
Format: Innbundet, 399 sider
Forlag: Aschehoug
Mål/utfordringar: Off the shelf, Man Booker Prize

Då Booker-longlist vart publisert for nærmare to veker sidan vart eg både overraska og happy over at ei bok som eg faktisk har i bokhylla stod på lista. I lag med Silje leser eg Siri Hustvedts forfatterskap, og har til nå lest to av romanane, og tidlegare i år las eg den nyaste essaysamlinga. Sidan Denne flammende verden stod på Booker-lista hoppa eg lett til denne, og satte dei andre bøkene i hylla.

Denne flammende verden handler om kunstneren Harriet Burden. I ei mannsdominert verd blir ikkje kunsten hennar satt pris på, og ho setter i gang med det kontroversielle prosjektet Maskeringer. Prosjektet går ut på at ho lager kunstinstallasjonane, medan det er tre mannlege kunstnere som står for heider og ære. Sin eigen identitet blir satt på prøve, og ryktene bryjer å springe om kven den eigentlege kunstnaren er.

Siri Hustvedt har med den siste romanen skapt ein intellektuell detektivforteljing, der sannheten truer med å kome fram blant koret av stemmer. Romanen er ikkje skrevet i ein kronologisk form, men gjennom samtaler, brev, dagboksnotater og artikler kjem historien om Harriet fram. Kjetil Røed i Aftenposten skriver at det kanskje er Hustvedts beste bok til nå (ekstern lenke lenger nede). Det er ei utfordrande bok, og eg håper at alle dei som har kjøpt boka har funnet tid til å lese den. Det er ikkje ei bok du leser ei side her og ei side der i, her må du berekne tid. Eg fant den meget interessant, og det var forfriskande å lese ei bok som er bygd på denne måten. Det er og ein heil del med spennande fotnoter, og som eg skreiv i søndagens smakebit: Forfatteren har humor. Anbefales!

Andre anmeldelser:
* Rose-Marie har skrevet om promotering og om romanen.
* Kjetil Røed i Aftenposten 9. mars-14.

Har du skrevet om Denne flammende verden så legg gjerne igjen ein kommentar.

XOXO

10 kommentarer:

 1. Er underveis... Fascinerende så langt!

  SvarSlett
 2. Gleder meg til å lese denne. Har seriøs Hustvedt - abstinens, og lurer på om jeg må gå til innkjøp av den i løpet av uka. Jeg har vært i et vakuum etter What I loved, og har fått lest lite. (Har hatt besøk også da). Akkurat nå leser jeg The Silkworm, og jeg liker den godt selv om ingenting kan sammenlignes med Hustvedt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kom igjen, Silje! Kjøp, kjøp, kjøp! "The Silkworm" har eg og lest (høyrt via audible), og likte den godt. Det er likevel lite som slår forfatteren ein har dilla på for øyeblikket ;-) For min del blir det meir Hustvedt når Booker-vinnaren er kåra (evt når alle dei nominerte er lest).

   Slett
 3. Har ikke lest noe av Hustvedt før, men ut i fra din anmeldelse kan jeg glede meg. Kan ikke annet enn like en forfatter med humor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Saman med Siljeblomst har eg lest to av romanane, også har eg lest ei essaysamling tidlegare i år. Meget intellektuell dame, og det blir garantert meir Hustvedt :-)

   Slett
 4. Jeg har ikke lest noen av Siri Hustvedt bøker, men de er kommet så langt som til leselisten min :-) Jeg er ganske så opptatt av Murakami for tiden og så ser jeg at han har flere bøker på 1001 listen Så da tenkte jeg at kanskje jeg skulle lese dem :-) Det er godt vi har lister å forholde oss til!

  SvarSlett
 5. Denne gleder eg meg veldig til å lese. Eg innbiller meg at det blir i løpet av hausten. Eg har likt alt det andre eg har lese av Hustvedt, bortsett frå Sommeren uten menn. Og denne høyrest ut som om ho har meir av det eg liker hos Hustvedt. Kanskje eg må inn på Kindle og kjøpe ho med ein gong?

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har ikkje lest "Sommeren uten menn" ennå, men eg har lest "Med bind for øynene" og "Lily Dahls fortryllelse" pluss essaysamlinga "Livet, tanken, blikket." Eg er godt fornøgd med det eg har lese så langt av Hustvedt, og kjem til å lese dei resterande romanane :-)

   Slett