Søk i denne bloggen

søndag 16. august 2015

Booker-longlist: "Lila"

Forfatter: Marilynne Robinson (f. 1943)
Utgitt: 2014
Forlag: Macmillan Audio
Anna: Kjøpt lydbok, lest av Maggie Hoffman, 8t57min
Mål/utfordringer: Booker-prisen

Den amerikanske forfatteren Marilynne Robinson debuterte i 1980 med romanen Housekeeping og vart nominert til Pulitzerprisen. I 2004 kom første bok i Gilead-trilogien, Gilead, og den vant Pulitzerprisen. Oppfølgeren, Home, vart hedra med the Orange Prize, og med siste Gilead-roman, Lila, har Robinson debutert på Booker-lista.

I løpet av 15 dagar høyrte eg meg gjennom heile Gilead-trilogien for mitt kronologiske eg nekter å starte på bok 3. Om eg har oppnådd ein større forståelse for den Booker-nominerte tredjeboka med dette prosjektet er usikkert, men eg har ikkje angra på at alle bøkene er høyrt.

Lila handler om den unge Lila som etter fleire år på landevegen ender opp i småbyen Gilead i Iowa. Ho er på leiting etter husly, og ender opp i den lokale kyrkja. For å livnære seg flytter ho ut av byen til eit lite skur, og tilbyr sine tenester som vaskehjelp og diverse på gardene rundt om. Lila er ikkje ukjent med å jobbe, det har ho gjort heile livet. I tilbakeblikk får me høyre om Lilas liv på landevegen med Doll, og korleis Lila endte opp i Gilead. Lila har ingen familie og små framtidsutsikter, men prøver å gjere det beste ut av det. Den eldre presten, John Ames, interesserer seg for Lila, og sjølv om Lilas indre demoner protesterer fælt ender ho opp som prestefrue i Gilead. Det er ikkje lett etter mange år som vandrer å tilpasse seg eit liv saman med Ames, men det går på eit vis. Tankane og demonene prøver stadig vekk å ta overhånd, men John Ames er av den tolmodige typen, og lar seg ikkje så lett vippe av pinnen.

Lila er ei saktegåande bok, og Marilynne Robinson er ein magiker med ord. Det er mykje usagt i romanen, men det som blir sagt er rett på. Kjærleiken mellom John Ames og den unge Lila vekser fram sakte men sikkert, og det er ein fryd å vera med på den. I utgangspunktet føregår det i 50-åra, men det er ein tidløs roman som fort kan bli ein amerikansk klassiker. Ynskjer eg at du skal starte med bok 1? Mogleg det, men det er ikkje nødvendig. Anbefales!

XOXO

Andre anmeldelser: Ann Helen og Linn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar