Søk i denne bloggen

søndag 4. oktober 2015

Bok: "Vingebelastning"

Forfatter: Helga Flatland (f. 1984)
Utgitt: 2015
Format: Innbundet, 268 sider
Forlag: Aschehoug

Den norske forfatteren Helga Flatland tok landet med storm med trilogien som tar utgangspunkt i barndomsvenene Tarjei, Trygve og Kristian i romanane Bli hvis du kan. Reis viss du må, Alle vil hjem. Ingen vil tilbake og Det finnes ingen helhet. Sistnemnte var på bokbloggerprisens langliste 2013, og det vart sagt på bokbloggertreffet førre månad at har du først vore på lista så held bloggerne eit auge med deg. Det er tilfelle for meg, for eg er ikkje sikker på om Flatland hadde blitt plukka opp viss ikkje.

Vingebelastning går føre seg i fleire ulike år. Hovudhistoria er i 2014, og hovudpersonen Andreas går i samtaleterapi hjå Bjørnar. Etter eit ublidt møte med ein bil blir Andreas som ved ein tilfeldighet plukka opp av psykiatrien. Det viser seg at utan å tenkje over det har Andreas slitt med tvangstanker gjennom store deler av livet, og blir etter ulukka sjukemeldt på ubestemt tid. Romanen veksler mellom ulike perioder av Andreas' liv etter som han fortel til Bjørnar kva som kan vera årsaker til tvangstankane.

Helga Flatland har nok ein gong levert ei solid skrevet bok, og når du les 100 sider utan å leggje merke til det så er det i mitt hovud ei bra bok. Flatland går inn i Andreas' indre og skriver godt om psykiske lidingar, korleis det påverkar hans liv og livet til kjærasten Hanna. Ho prøver så godt ho kan å forstå, medan foreldra og søskena til Andreas blir haldt utanfor. Då Andreas prøver å forklare situasjonen sin vil dei eigentleg ikkje forstå. Psykiske lidingar var og eit overhengande tema i trilogien, og Flatland har fått skryt tidlegare for sin innsikt. Anbefales!

XOXO

16 kommentarer:

 1. Har lånt boken på ebokbib og planen er å lese den etter at jeg er ferdig med "Flauberts papegøye", Gleder meg virkelig til å lese Flatlands bøker, har hørt mye positivt om bøkene hennes og trilogien ligger klar. Og det virker som hun leverer med denne siste boken også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg gler meg til du skriver om "Flauberts papegøye." Den har vore bakerst i minnet lenge, men den kjem aldri lenger. Snart på tide!

   Helga Flatland skriver så fint sjølv om temaet er vanskeleg :-)

   Slett
 2. Denne ble jeg ferdig med for ti minutter siden, og denne boka ga mye å tenke på, som tidsbilde blant annet. Veldig god bok som jeg antar jeg blogger om i morgen kveld.

  SvarSlett
 3. Jeg skal starte på denne i morgen, og gleder meg virkelig til det! Har sjelden blitt så glad i en debutant som jeg ble i Helga Flatland etter første boka hennes, og de to neste!

  SvarSlett
  Svar
  1. Trilogien er veldig bra, og ho leverer med denne boka og. Gled deg!

   Slett
 4. Jeg satt meg akkurat ned for å skrive om boken, og så innlegget ditt. Kjekt at du likte den, for det gjorde jeg også. Nesten litt vanskelig å formidle den flotte dynamikken i teksten, men jeg får prøve. Ha en strålende dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er heilt sant at det var vanskeleg å beskrive den. Nå skal eg lese ditt innlegg :-)

   Strålande kveld til deg!

   Slett
 5. Jeg hadde ikke fått med meg at Flatland kom med ny bok i høst, før den plutselig var overalt i goodreadsfeeden min. Nå gleder jeg meg!

  SvarSlett
 6. Eg likte denne kjempegodt (sjølvsagt, det er jo Flatland). Eg har tenkt mykje på Andreas i ettertid. Korleis han omfamna diagnosen og let den vere utgangspunktet for alt. Heilt utruleg at Flatland kan ha så mykje innsikt i så ung alder. Eg kjenner fleire som liknar på hovudpersonen (og det er jo den nye folkesjukdommen), og det er utan tvil eit svært interessant tema. Eg kjem nok ikkje til å blogge om boka. Så mykje å lese, så lite tid. Pust, pes!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mange som Andreas, og det mest skremmande er kor lett det kan bli slik :-/

   Slett
 7. Jeg tenker også sånn - når jeg leser ei bok uten å henge meg opp i språket (hverken godt eller vondt) er det en god historie. Jeg synes den ligner på flere av de andre norske jeg har lest i år, men er likevel bedre. Bedre skrevet sannsynligvis.

  SvarSlett
 8. Bra omtale! Jeg likte også denne godt, og sidene bare fløy avgårde.

  SvarSlett