Søk i denne bloggen

onsdag 4. november 2015

Tematysdag #2: Papir eller brett?

Bare for å ha det klinkande klart med ein gong: Eg er fullt klar over at det er onsdag i dag, men gårsdagen forsvant i eit surr av jobb og Di derre-konsert og då eg kom på at det var tema-tysdag så var det leggetid. Så derfor blir det tema på ein onsdag.

Eg las i mange år kun på papir fordi det fantes ikkje noko anna. Dei siste fire åra har eg lest vekselvis på papir og på lesebrett, og det har ført til uante moglegheiter. Der ein før gjerne kjøpte ny bok på ferie istaden for å ta med den halvleste (i frykt for at den ville bli lest ut før ferien var omme), er det i dag såre enkelt å ta med seg lesebrett med ein haug av uleste bøker utan at det tar veldig stor plass i kofferten. Eg er veldig glad i min Kindle og kan til tider ikkje forstå korleis eg klarte meg utan, bakdelen er ofte at det er frykteleg enkelt å klikke heim ei ny bok. Wups!

Når dette er sagt så kjøper eg framleis masse bøker, men på grunn av lesebrettet så har eg blitt introdusert til ei røys av forfattere som var heilt ukjente for meg og horisonten er dermed utvida. Det er ikkje feil! Papirboka består framleis hjå denne bokelskaren, og bokhyller blir aldri utrendy, så ja takk begge deler.

Som ein overivrig bibliotekbrukar er eg i visse periodar gjerne innom 1-2 gonger i veka på eit eller anna bibliotek. Eg er av typen som leverer kjapt inn bøker eg har lest ut fordi eg tenkjer på dei som står i kø etter meg eller som ikkje får oppdage ei spesifikk bok fordi den ikkje står i bibliotekhylla. Men dette er papirbøker og det er ikkje få kilo eg har dratt fram og tilbake i åras løp. Dei seinare åra har biblioteket blitt meir og meir digitalt, og appen ebokbib blir meir og meir populær. Nå skal eg kome med ein innrømmelse: Eg er ikkje så vilt fan av den appen! Eg liker ikkje å bruke nettbrett eller telefon til å lese på, og kan sikkert telje på ei hand dei bøkene eg har lest via appen. Men eg er FOR appen, bare eg slepp å bruke den sjølv.

Så, kom eg fram til eit svar på spørsmålet? Papir eller brett? Seier som Ole Brumm: Ja, takk, begge deler! Kva føretrekk du?

XOXO

12 kommentarer:

 1. Morsomt innlegg- selv på en onsdag - og jeg er absolutt enig med deg: ja takk! Her går det i både papir, ebokbib (som jeg elsker ;o) OG lydbøker! Alt til sin tid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Alt til sin tid, og eg høyrer og ein del lydbøker (helst via apper).

   Slett
 2. Jeg leser helst selv, og elsker å fylle kofferten opp med bøker :) Har lastet noen bøker ned fra ebokbib til Ipadden, men de to jeg bor med blir så irritert når jeg okkuperer vår eneste padde i timesvis. Brukte appen mye mer da den kom enn nå, kan ikke huske sist. Kanskje Kindle hadde vært noe for meg, eller har de bare bøker på engelsk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo klart det blir annleis når ein deler iPad med andre, det forstår eg. Eg leser kun engelske bøker (eller bøker via Amazon) på min Kindle, men om du snakker med Marianne/ebokhyllami så har ho ei oppskrift på korleis laste ned norske ebøker til kindle.

   Slett
  2. Du kan laste ned e-bøkene fra ebokbib og BSweblån til andre lesebrett enn Kindle, her er det Amazon som er bremsen. Jeg har Kindle selv, men ville muligens valgt et annet brett hvis jeg visste om dette før jeg kjøpte. For meg er det uaktuelt å lese på mobil, men kanskje Ipad til nød. Her er det litt det samme som for Tine, at jeg ikke kan okkupere familiens Ipad. Når det gjelder Kindle kan du kjøpe norske e-bøker på Ebok.no. De har ofte gode tilbud. Du finne oppskrift der inne for hvordan du skal få bøkene inn på Kindle.

   Slett
  3. Mulig jeg forsnakket meg litt her og at ebokbib krever egen app. Jeg har ikke brukt den så mye. BSWeblån har både app og nettside, og kan altså brukes på mange plattformer, men ikke Kindle. I Hordaland brukes begge to, ebokbib i Bergen og BSWeblån i ale andre kommuner.

   Slett
 3. Nei til app og Ole Brumm versjonen av lesebrett, papir og lyd. Lesebrett til ferie og fritid, papir er for meg ren kos og lyd der det er upraktisk å lese fysisk = bil, sykkel-/gåtur og husarbeid. Sa jeg nei til app? ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg veit at du ikkje er glad i appen, og det er heilt greit. Eg liker godt å lese på Kindle'n på senga for omslaget mitt har innebygd lys :-)

   Slett
 4. Ja, takk begge deler her og. Jeg leser mest papir, men lesebratt er utrolig lett å ta med seg. I tillegg har jeg begynt å høre lydbøker. Så jeg føler jeg får nyte det fulle av alle medier :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg og bruker alle medier og syns det fungerer godt :-)

   Slett
 5. Jeg sier også ja takk til både digitalt og papir. Heldigvis har jeg et Onyx-lesebrett, og det geniale med det, er at eBokBib funker på det! Det har nemlig Android-kjerne, så det blir som å lese andre ePub-bøker. Og, ja, dette er et lesebrett, ikke et nettbrett. Og jeg har vært testbruker av versjon 3 av eBokBib, som heldigvis er langt bedre enn tidligere versjner. Tror den kommer til bruk for andre snart. Men jeg liker heller ikke å lese bøker på telefonen eller nettbrettet, så bruker appen kun på lesebrettet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at ebokbib fungerer på lesebrettet ditt :-)

   Slett