Søk i denne bloggen

søndag 6. desember 2015

Bok/skodespel: "Macbeth"

Forfatter: William Shakespeare (1563-1616)
Utgitt: Mellom 1603 og 1606
Min utgåve: 2009
Format: Lydbok frå Storytel, 2t10min41sek, lest av ulike skodespelarar
Forlag: HarperCollins
Mål/utfordringar: Back to the Classics

Som ein av dei siste kategoriane i Back to the Classics-utfordringa har eg i tidsklemma tydd til Storytel, og Shakespeares kortaste tragedie Macbeth i kategorien Classic Play. Kvifor eg har utsatt denne kategorien nesten sist er eit mysterium for meg. Årsaken til at eg valde Macbeth framføre mange andre av Shakespeares skodespel kjem eg tilbake til.

Macbeth er som nemnt Shakespeares kortaste tragedie, og handler i korte ordelag om Macbeth som etter ein lovnad frå tre hekser om at han skal bli konge av Skottland, myrder den sitjande kongen. Istadenfor fullstendig lykke ender Macbeth opp med å lære den sanne meininga bak terror, og han fortsetjer med å drepe til døden innhenter ham.

Eg har ikkje så mykje kunnskap om skodespel og korleis vurdere dei, men årsaken til at eg valde Macbeth var fordi eg var bittelitt kjent med historien. I ei amerikansk ungdomsbok frå 90-talet og lest av meg på tidleg 2000-tal, setjer dramaklassen opp Macbeth. Historien blir fortalt til elevane av den utmerka dramalæraren, og det som gjorde mest inntrykk både på elevane i boka og på meg var dei tre heksene.

Denne utgåva frå HarperCollins blir lest av ulike skodespelarar utan at eg nødvendigvis fekk meir med meg av den grunn. Det var likevel ei interessant oppleving, men eg trur eg muligens hadde fått meir med meg hadde eg vald papirformat. Lesson learned! Skodespelarane var utruleg gode, den har lydeffekter og er generelt veldig god. Det er godt mogleg at eg høyrer fleire Shakespeare-skodespel på denne måte, sidan eg ser at Storytel har fleire av same sorten. Anbefales!

XOXO

4 kommentarer:

 1. For en spennende måte å få med seg Shakespeare på. Jeg liker stykkene hans godt, og har sett en del på teater, både i Bergen og i London. Det er ikke like lett å lese Shakespeare, så lyd-varianten var en glimrende ide.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg skulle hatt hakket meir informasjon om kven som hadde dei ulike stemmene, men elles var det grei skuring :-)

   Slett
 2. Jeg prøver meg på The Tempest på lyd, men tror jeg må ha boka tilgjengelig også for å få med meg scenografien. Nå er det bare mange stemmer og jeg forstår ikke helt hva som foregår :D.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var det eg og sleit med - for mange stemmmer.

   Slett