Søk i denne bloggen

tirsdag 1. desember 2015

Tematysdag #6: Julelesing

Sjølv om det er 99% sikkert at eg skal jobbe ein eller fleire dager i romjula så må late heilagdager planlegges i form av bøker. Julepynt har inntatt huset mitt i form av nisser, engler, røde blomsterpotter og anna nicknack som høyrer jula til.

I mørket har ein plutseleg allverda med tid, ein skulle tru at ein hadde fått ekstra timer på kjøpet med å stille klokka. Å lese bøker i jula blir noko heilt spesielt då enkelte dager trenger ein ikkje gjera noko anna enn å lese fordi ein har fri. Gleder meg vilt!


I utgangspunktet vil eg koselese disse i desember/jula:

* C.S. Lewis: Legenden om Narnia. 7 bøker i ein samleutgåve frå Gyldendal, og det er nærmare fem år sidan eg las Narnia, og då kom eg aldri lenger enn til bok 5. Boka er satt opp i den rekkefølgen C.S. Lewis meinte bøkene skulle lesas: Drømmen om Narnia, Løven, heksa og klesskapet, Hesten og hans gutt, Prins Caspian, Reisen til det ytterste hav, Sølvstolen og Den siste striden. Eg gler meg til å dykke ned i universet til Lewis igjen, og muligens sjå ein film og to etterkvart.

* Charlotte Brontë: Jane Eyre. Det er fire år sidan eg las om barnehjemsjenta og guvernanten Jane Eyre, og det er på høg tid med ein gjenlesing. Jane er veldig kjær for meg, og sjølv om eg kan historien tilnærma på rams blir det aldri kjedeleg.

* Jane Austen: Sense and Sensibility. Eg las Pride and Prejudice tidlegare i år, men etter fire år er det på høg tid med ein gjenlesing av Sense and Sensibility. Historien om systrene Eleanor og Marianne er full av humor, men og stort alvor, og eg må ærleg seie at eg liker denne betre enn Pride and Prejudice.

* Charles Dickens: A Christmas Carol and Other Christmas Writings. Som 8-åring fekk eg filmen Muppetenes julefortelling i bursdagspresang, og sidan har det vore min foretrukne adaptasjon av Dickens' elska juleforteljing. Det har blitt tradisjon å lese denne i dagene før jul, og i år er intet unntak.

* Christmas Stories. Fin, lita bok som eg plukka opp på Norli Universitetsgaten i fjor haust. Den skulle eigentleg lesas til jul i fjor, men forsvant i virvaret. Med korte forteljinger frå Dickens og Tolstoj til John Updike og Alice Munro så gler eg meg til å dykke ned i denne perla frå Everyman's Library. Og det beste? Den passer utmerka i veska.

Andre som har planlagt julelesing dette året?

XOXO

11 kommentarer:

 1. Har ikke kommet så langt at jeg har planlagt julelesingen ennå, jeg pleier egentlig ikke ha tid til å lese så mye i julen, men litt blir det jo. Det var et koselig bilde du hadde og mange fine bøker (vil jeg tro) du har planer om å lese. Jane Eyre MÅ jeg bare kjøpe meg, den har jeg hatt på listen lenge, og Jane Austen blir jo aldri feil liksom. Kanskje jeg må herme etter deg og lage et tilsvarende innlegg en av dagene, noe må jeg jo fylle opp lukene med i ukene fremover, det blir ikke 24 bokomtaler for å si det slik. Takk for at du gav meg et spark bak til å planlegge litt :-) Ha en fin ettermiddag, Elida :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mykje gjenlesing, men med Goodreads-utfordringa trygt i hamn ser eg ingen grunn til å ikkje gjenlese favoritter :-) Jane Eyre er ein nødvendighet i livet, og det fins så mange fine adaptasjoner. Herm i vei, det er bare jillt!

   Slett
 2. Hvert år drømmer jeg om å lese/gjenlese bøker som jeg forbinder med jul, og hvert år ender leselista med å bli helt annerledes. Kanskje i år? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir spennande om haugen som ligger så fint på kommoden faktisk blir lest, eller om dei flytter inn i bokhylla igjen ;-)

   Slett
 3. God førjulstid Elida, ser ut som du gleder deg til dagene vi har foran oss. Jeg har sett DnS sin oppsetning for barn av Charles Dickens En julefortelling, og fikk nå den glimrende ideen å lese den i julen. Takk for gode vibber :)

  SvarSlett
 4. Jeg vil gjerne lese om igjen Det mørke tårn av Stephen King. Det må være en tre-fire år siden jeg leste den sist. Nå er serien på 7 bøker, så det tar litt tid. Og helst vil jeg være helt alene så ingen forstyrrer meg. (Sånn blir ikke julen i dette huset). Ellers tror jeg nok at jeg kommer til å prøve å få lest de siste norske bøkene jeg ikke har rukket enda :-) Ha en fin dag, Elida!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høyres ut som ein bra plan - muligens i det nye året ;-)

   Slett
 5. Julen i år blir same procedure as last year = lyst- og innfallslesing på høyt nivå. Jeg skipper burde/burde bøkene, gjenleser ingenting, kanskje en gammel sci-fi istedenfor? Jeg er sånn måtelig julete, og har kun én tradisjon som kan likne gjenlesing: Tre Nøtter til Askepott på julaften. Det er min hellige time. OG - så har jeg sett A Christmas for Carol på Rogaland Teater. Forbausende god, til slutt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tre nøtter til Askepott er bra, men etterkvart blir eg ganske lei av stemmen til Knut Risan. Eg er den som ynskjer at stemmen hans forsvant og at det vart teksta :-O

   Slett
 6. Jeg har en plan: lese Narnia. Ellers tar jeg det som det kommer, kanskje jeg får noen spennende gode bøker i julegave som blir lest.

  SvarSlett