Søk i denne bloggen

torsdag 19. desember 2019

Lesesirkel 1001 bøker | Kategorier 2020

Det er tid for nye kategorier, og etter tilbakemeldingane å dømme er det fleire som er klar for det. Det har vore meir utfordrande enn eg trudde å skulle lese mine egne bøker samstundes som eg skal passe på deltakerne, men for noko så kjekt som 1001 bøker så gjer eg ein heil del. Eg har verkeleg kost meg med dykkar tilbakemeldingar, og det faktum at nokon har kome til etterkvart som den har blitt meir kjent.

Alle er hjarteleg velkommen, og spre gjerne ordet! Det gler mitt 1001-hjarte når bokhandelvenninna mi har lovt ein fast kunde å gi beskjed når kategoriane blir lagt ut, og når andre bokbloggere tipser andre instagrammere om kontoen min på Instagram. Då er det håp i hengande snøre! Fanen for 2019 står enn så lenge så om du trenger inspirasjon er det bare å gå inn på den og sjå kva andre har lest i år.

Det blir nokon endringar frå 2019. All erfaring tas med og etter eit godt prøveår tar ein med det ein har lært.

  • Eg kjem ikkje til å lage oppsummeringsinnlegg i slutten av kvar månad. Det vart masete etterkvart som eg måtte oppdatere to plasser, så eg kjem kun til å skrive inn deltakere med titler i fanen over her. 
  • Ein endring eg gjerne vil ha kommentar på om høyres greit ut er denne: Vil det fungere om eg 1. januar lager alle kategori-innlegga, og linker til dei til høgre i margen? Dette blir gjort hjå ein amerikansk bokblogg (HER om nokon vil sjå, til høgre i margen). Om det ikkje er ønskeleg så legger eg gjerne ut eit innlegg kvar 1. i månaden. 
  • I forhold til kategoriane har eg flytta dei litt rundt, endra litt, lagt til og tatt vekk. Håper alle finner noko av interesse.


I korte ordelag blir dette retningslinjene:

  • Boka må finnes på 1001-lista. Mi liste her på bloggen er grundig gjennomgått og oppdatert så bruk gjerne den som referanse.
  • Eg ønsker eit vink om at du har lest ei bok. Enten via eit blogginnlegg, eit Instagram-bilete eller frå ein video på YouTube.
  • Eg bryr meg ikkje om du leser april-boka ferdig i mai, eller januar-boka i mars, men dei kategoriane du har valgt deg ut må vere ferdiglest innen 31.12.2020.
  • Til slutt har eg ei gulrot! Eg ønsker ikkje å pressa nokon til å lese kvar månad, men eg kjem til å notere ned kven som har lest kva, og kor mange gonger kvar deltaker har deltatt innen 31.12.2020 for det kan vanke premier. Eg er ikkje heilt sikker på premiering ennå, men det blir premier til den eller dei som har deltatt flest gonger. 

Over til kategoriane:
  • Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende. Mi liste inneheld utgivelsesår.
  • Februar: Forfattar frå Afrika.
  • Mars: Kvinneleg forfattar.
  • April: Forfattar frå Amerika (Nord-, Mellom- og Sør-Amerika).
  • Mai: Bok utgitt mellom 1700 og 1800.
  • Juni: Forfattar frå Europa.
  • Juli: Bok på 500 sider eller meir. Må ha med minst ein murstein.
  • August: Forfattar frå Asia.
  • September: Mannleg forfattar.
  • Oktober: Victober.
    •  Det er eit lesemaraton som går føre seg i oktober der du skal lese viktorianske bøker/verk gitt ut i Storbritannia eller Irland i årene 1837-1901 (altså medan dronning Victoria levde). Lesemaratonet sin definisjon sier at du kan kun lese bøker/verk gitt ut av britiske eller irske forfattere, eller forfattere bosatt i Storbritannia og Irland, i årene 1837-1901.
  • November: Forfattar frå Oseania.
  • Desember: Bok utgitt mellom 1901 og 1960.

Ser det greit ut? Er du gira? Har du spørsmål eller kommentarer fyr laus i kommentarfeltet!

XOXO

39 kommentarer:

  1. Jippi! Nå skal bokhyllene endevendes etter gode kandidater. I'll be back ;)

    SvarSlett
  2. Victober <3 . Jeg er klar og syntes kategoriene ser grei ut. Sjekket den amerikanske bokbloggen og tror det kan være en grei løsning, mindre (unødvendig)arbeid for deg siden man bare legger inn linken selv. For i år satser jeg på å skrive om 3-4 bøker til og jobber sikkert med det til det nærmer seg nyttårsaften.

    Gleder meg til å se hva jeg har av bøker som passer!

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg er litt usikker på om eg får til linke-funksjonen, men at det kan bli lagt inn kommentarer under kvart innlegg uavhengig av hvilken månad det er hadde vore superpraktisk :-)

      Gler meg til å sjå kva du finner på!

      Slett
  3. Ser bra ut dette Elida.:) Ang den amerikanske løsningen, må jeg se litt nærmere på det i morgen.
    Gleder meg til nytt 1001-år:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Her får du min liste:

      • Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende.
      Blonde av Joyce Carol Oates

      • Februar: Forfattar frå Afrika.
      Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

      • Mars: Kvinneleg forfattar.
      Det jeg elsket av Siri Hustvedt

      • April: Forfattar frå Amerika (Nord-, Mellom- og Sør-Amerika).
      Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Marquez

      • Mai: Bok utgitt mellom 1700 og 1800.
      Unge Werthers lidelser av Johann Wolfgang von Goethe

      • Juni: Forfattar frå Europa.
      Tilværelsens uutholdelige letthet av Milan Kundera

      • Juli: Bok på 500 sider eller meir.
      Barnas bok av A.S.Byatt

      August: Forfattar frå Asia.
      Trekkoppfuglen av Haruki Murakami eller noe av Ishiguro (må skaffes)

      • September: Mannleg forfattar.
      Sult av Knut Hamsun eller Portrett av kunstneren som ung mann av James Joyce

      • Oktober: Victober.
      Doctor Moreaus øy av H.G. Wells

      • November: Forfattar frå Oseania.
      Tar gjerne tips..på norsk

      • Desember: Bok utgitt mellom 1901 og 1960.
      Bølgene av Virginia Woolf

      Slett
    2. Lurte litt på dette med Ishiguro, men kan han regnes som asiatisk bare fordi han er født japaner?
      Jeg oppfatter ham som veldig britisk i uttrykket. Ja, han har japansk navn, men kom til England som 5-åring. Er han ikke et tvilstilfelle egentlig ;)

      Slett
    3. Her var det fleire bøker eg ikkje har lest sjølv, så spennande! Gler meg til å høyre meir om disse bøkene :-)

      Dette året har det blitt lest Janet Frame frå New Zealand og den veit eg fins på norsk på mitt bibliotek i alle fall. Eg har ikkje lest den sjølv, men Ida (@nattlue) skryter av den.

      Slett
    4. Til Torill: Såvidt eg forstår er han fødd i Japan, men blir rekna som brite. Han er eit tvilstilfelle ja, men eg har satt han i både asiat-"båsen" og Europa-"båsen". I same tilfelle kan ein vurdere J.M. Coetzee (sør-afrikaner, men har budd i Australia i mange år), og Milan Kundera (fødd i Tsjekkia, men har budd i Frankrike i over 40 år).

      Slett
    5. Hadde aldri tenkt på Coetzee som oseanisk, mener du at han godkjennes der altså? Det gjør det lettere å finne en fra Oseania.

      Ang Ishiguro, så er det ikke noe problem for meg å ta en mer "ekte" japaner som Murakami. Han bor nå hvertfall der. Da ble valget lettere. Så får jeg lest mer Murakami som jeg er stor fan av. Da kan du stryke Ishiguro og sette opp Trekkoppfuglen på meg der.

      Ang Kundera , det skjønte jeg ikke. Tjekkia og Frankrike er da begge i Europa..

      Men et annet blandingstilfelle jeg har jeg hatt i år, som Siri Hustvedt- norsk eller amerikaner? Der fikk jeg henne godkjent som amerikansk forfatter i år. (bare sånn til orientering for andre lesere)

      Takk for tips om Janet Frame, skal sjekke henne ut.

      Slett
    6. Ang Ishiguro; han står oppført som britisk forfatter på wiki: Kazuo Ishiguro er en britisk romanforfatter. Ishiguro ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2017 for sine «romaner med stor emosjonell kraft [som] har avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av forbindelse med verden.» Wikipedia
      Fødselsdato: 8. november 1954 (alder 65 år), Nagasaki, Nagasaki,

      Slett
    7. Coetzee; sørafrikansk forfatter, nå naturalisert (hva nå det betyr) australsk borger:

      "John Maxwell Coetzee (født 9. februar 1940 i Cape Town) er en sørafrikansk forfatter, nå naturalisert australsk borger, bosatt i Sør-Australia. Coetzee ble som fjerde afrikaner og andre sørafrikaner (etter Nadine Gordimer) tildelt Nobelprisen i litteratur i 2003. Ut over sine romaner har han også utgitt vitenskapelige arbeider samt oversettelser."

      Slett
    8. Anita: Schindlers liste bør jo være utgitt på norsk? Er de av Peter Carey det? Akkurat nå leser jeg Voss, men det virker som den ikke er blitt oversatt, noe som er synd for jeg liker den godt så langt.

      Slett
    9. Eg har aldri tenkt på Coetzee som noko anna enn sør-afrikaner, eg har ikkje tatt stilling til om eg rekner Ishiguro er brite eller japaner, men om det betyr noko så er han nok meir brite enn Coetzee er australsk. Med Kundera meinte eg heller om ein skal telje land så kan det bli komplisert med Kundera. Men europeer er han!

      Siri Hustvedt er og eit interessant tilfelle. Etter det eg veit var det bestefaren hennar som innvandra til USA, så ho er nok meir amerikaner i litteraturfolkets auge enn norsk.

      Eg vil nødig peike med fingeren, og vil helst at alle skal finne noko å lese. Kategorier som inneheld landavgrensninger er til tider suspekte slik som folk driver og flytter rundt.

      Slett
    10. Er Kundera født i en annen verdensdel? Det jeg har lest om han er at han er fra Tjekkia, men har bodd lenge i Frankrike. (ble likevel nysgjerrig på hvor han er født, må sjekke en gang til)

      Hvis man skal være konsekvent, så bør man vel holde seg til det som er offisielt forfatterland- dvs "forfatter fra"- selv om det heller ikke trenger å være enkelt. Ellers kan man som du har gjort, godkjenne både fødeland og forfatterland (der hen har bedrevet sitt forfattervirke)- alternativt nåværende bostedsland i tillegg.

      Selv ønsker jeg å holde meg til forfatterland i tilfeller som Ishiguro (som utvandret da han var fem år). Men det blir vel en skjønnsvurdering i hvert tilfelle.

      Hustvedt står som norskættet forfatter på norsk wiki. Så klart Norge må ta noe av æren;) strengt tatt er hun vel en amerikansk forfatter.

      Monika: Mulig det. Jeg kom bare ikke på noen Australske eller New Zealandske- eller andre oseaniske forfattere i går, ingen fra Påskeøya, eller Fijo eller en av de utallige ukjente landene deromkring. Schindlers liste har jeg sett på kino i sin tid, og trodde vel forfatter var tysk, amerikansk eller engelsk, men jeg har ikke egentlig hatt peiling.

      Slett
    11. Kundera er født i Tjekkia ja. (dobbeltsjekket)

      Slett
  4. Fine katergoriar! Gleder meg masse. Blir spennende med victober.

    SvarSlett
  5. Dette blir gøy, er så stolt over å ha lest alle månedene i år, og satser på samme innsats for 2020 :)

    SvarSlett
  6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  7. Du kan sette opp "Faces in the water" av Janet Frame på Oseania. Den finnes i alle fall på svensk. Mulig jeg kan lese den engelske også. Virker veldig interessant, tema midt i mitt interesseområde.

    SvarSlett
    Svar
    1. Will do! Eg skal undersøke dette litt meir. Er meget dårlig på det landområdet sjølv, men fins det ikkje så mange bøker frå det landområdet på 1001 så må det vurderes kuttet til 2021 :-/

      Slett
    2. Har bestilt Frames to bøker fra 1001-lista på bib, og de er på norsk ja. Så du MÅ ikke utsette til 2021. Jeg leser dem når jeg får dem.:) Very interesting, in my gate.

      Slett
  8. Juryen har vurdert og funnet følgende kandidater:

    Januar: Watchmen av Alan Moore (tegneserie!)
    Februar: A Dry White Season av Andre Brink
    Mars: Excellent Women av Barbara Pym
    April: 2666 av Roberto Bolano
    Mai: Castle of Otranto av Horace Walpole
    Juni: the Book of Laughter and Forgetting av Milan Kundera
    Juli: A Suitable Boy av Vikram Seth
    August: Silence av Shusaku Endo
    September: A Farewell to Arms av Ernest Hemingway
    Victober: David Copperfield av Charles Dickens
    November: Oscar and Lucinda av Peter Carey
    Desember: Orlando av Virginia Woolf

    Gleder meg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Monika: Sjekket den du har notert av Peter Carey i går og fant den ikke på norsk, dessuten er den veldig lang, for mye for meg på engelsk.
      Spenstig av deg å lese 2666. den husker jeg at jeg hadde lyst å lese da den kom, men tykkelsen avskrekket meg for lang tid fremover..
      Ellers har jeg bare lest Hemingway av dine her, og den var bra. Hemingway er alltid bra.:)
      Og din Kundera- er det den jeg skal lese? Tilværelsens uutholdelige letthet? Originaltittel står på fransk i boka og der er jeg ikke stø..

      Slett
    2. Den andre Peter Carey er Jack Maggs. Ser at jeg bare har gått for lange menn til neste år - det kan bli en utfordring. Får være flink til å lese kvinner utenom leseutfordringa. Tilværelsen er vel en av de andre bøkene - the Unbearable lightness of being på engelsk - har lest den før og den er veldig bra! (Derfor jeg valgte Kundera til neste år).

      Slett
  9. Jeg begynte så smått i fjor, men det ble bare et par. i år skal jeg lage liste som kommer her rett over nyttår. Alice Grace av Atwood ligger klar for januar. Ha en fin romjul!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så flott! Noterer deg ned med Atwood i januar :-)

      Slett
  10. Supre kategorier! Jeg gleder meg til å delta, og har som mål å være med hver måned, nå skal jeg saumfare bokhyllene mine :)

    SvarSlett
  11. Her er min liste for de første månedene:

    Januar: Bestialitetens historie av Jens Bjørneboe (1966-73)
    Februar: Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
    Mars: Levende bilder av Ali Smith
    April: Min følgesvenns tempel Alice Walker

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg har notert ned februar, mars og april også har eg sendt deg ein mld via Messenger :-)

      Slett
    2. For januar: Skam av Salman Rushdie (1983)

      Slett
  12. Hei!
    Nå har jeg satt en liste, men den mangler et par på slutten av året. Jeg vil lese noe jeg har i bokhylla på hytta. Så det kommer etterhvert.

    Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende.
    Alice Grace av Atwood, 1996
    Februar: Forfattar frå Afrika.
    Vanære /Disgrace 1999
    Mars: Kvinneleg forfattar.
    Virginia Woolf, Mrs Dalloway, 1925
    April: Forfattar frå Amerika (Nord-, Mellom- og Sør-Amerika).
    John Steinbeck, The Grapes of Wrath 1939 = Vredens Drue, 1940
    Mai: Bok utgitt mellom 1700 og 1800.
    Oliver Twist, 1838
    Juni: Forfattar frå Europa.
    Henning Mankel- Faceless killers, 1991 Det må være denne på svensk– Skuggorna växer i skymningen
    Juli: Bok på 500 sider eller meir. Må ha med minst ein murstein.
    Salman Rushdie, Midnattsbarn 1981
    August: Forfattar frå Asia.
    Murakami, ? eller Ishiguro?
    September: Mannleg forfattar.
    Paul Auster New York Trilogien 1988
    Oktober: Victober
    Stormfulle Høyder av Emily Bronte (eller en av de andre Brontesøstrene.)
    November: Forfattar frå Oseania.
    ? kommer etterhvert
    Desember: Bok utgitt mellom 1901 og 1960.
    Kommer?, en jeg har ulest i bokhylla på hytta.

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg har notert ned dei eg har godkjent og sendt deg ein mld via Messenger.

      Slett
  13. Okidok, da har jeg somlet meg til å finne bøker for hver kategori:
    Januar, bok utgitt mellom 1961 og listas ende: Joseph Heller - Catch-22 (1961)
    Februar, forfatter fra Afrika: Chimamanda Ngozi Adichie - Half of a Yellow Sun
    Mars, kvinnelig forfatter: Jane Austen - Mansfield Park
    April, forfatter fra Amerika: Joaquim Maria Machado de Assis - Brás Cubas' posthume memoarer (Brasil)
    Mai, bok utgitt mellom 1700 og 1800: Fanny Burney - Evelina (1778)
    Juni, forfatter fra Europa: Maria Edgeworth - Rackrent slott: ei irsk forteljing (UK/Irland)
    Juli, bok på 500 sider eller mer: Margaret Mitchell - Gone with the Wind (1011s)
    August, forfatter fra Asia: Natsume Soseki - Kokoro (Japan)
    September, mannlig forfatter: Alexander Pusjkin - Jevgenij Onegin : roman i vers
    Oktober, Victober: Elizabeth Gaskell - Mary Barton (1848)
    November, forfatter fra Oseania: David Malouf - Remembering Babylon (Australia)
    Desember, bok utgitt mellom 1901 og 1960: Rudyard Kipling - Kim (1901)

    Håper bare ikke jeg har bommet på noen av kategoriene (kan godt hende, holdt på å skrive opp Døde sjeler for Victober fordi jeg var mer opphengt i årstall enn forfatter og opprinnelsesland, haha), og så får vi se hvorvidt jeg klarer å følge denne leselista da, hehe.

    SvarSlett
    Svar
    1. Alt kan brukes, Ida, god du er, og fleire spennande bøker her:-)

      Det er ingen skam i å bytte bøker underveis, men Døde sjeler for oktober kan eg ikkje godkjenne :-D

      Slett
  14. Et hett tips til å holde oversikten, er regnearket til Ragnhild <3
    http://www.sandlund.net/bookblog/2019/01/1001-books-you-must-read-before-you-die-regnearket-bestemt-form-entall/#comments

    SvarSlett
  15. Hei! Jeg har lest februarboka Vanære: https://kleppanrova.blogspot.com/2020/02/vanre-av-j-m-coetzee.html

    SvarSlett
  16. Hei hå! Eg skal lese Kristin Lavransdatter i mars (kvinneleg forfattar) og On the road i april (forfattar frå Amerika).

    SvarSlett