Søk i denne bloggen

onsdag 8. juni 2011

Bok: "Døden i Venedig"

Forfatter: Thomas Mann
Originaltittel: Der Tod in Venedig
Oversetter: Kaare Lervik
Utgitt: 1912 (gitt ut på norsk i 1960)
Format: Paperback
Forlag: Gyldendal
Frå: Biblioteket

Thomas Mann var fremfor alt romanforfatteren. Ved siden av romanene må man likevel også se Thomas Manns noveller som en helt sentral del av hans verk.

Døden i Venedig er ei ganske lang novelle - 112 sider - men til tross for sin korthet er den ein del av 1001 bøker. I novellen reiser den aldrende Gustav von Aschenbach, som er klar over at han har bare kort tid igjen å leve, til Venedig, hvor han blir bergtatt av den androgyne skjønnheten til en ung polsk gutt kalt Tadzio. En koleraepidemi har nettopp brutt ut, og Aschenbach planlegger å forlate byen igjen, men blir værende på grunn av Tadzio, selv om han aldri får muligheten til å snakke med ham. Til slutt dør Gustav på Lidostranden (Frå Wikipedia).

Etter suksessen med Buddenbrooks er eg jo nødt til å utforske meir av Thomas Manns forfatterskap. Døden i Venedig kom eg tilfeldig over på biblioteket, og den måtte bli med heim. Den var grei nok, men eg er ikkje overbegeistra. Meir av Thomas Mann kjem garantert siden:-)

XOXO

3 kommentarer:

  1. Jeg ble heller ikke spesielt begeistret over "Døden i Venedig", og jeg synes romanen kler Thomas Manns stil bedre. Men den første novellen jeg leste av ham, "Tristan", var veldig god. Den spiller på historien om Tristan og Isolde. Hvis den finnes på norsk, anbefaler jeg den helhjertet!

    SvarSlett
  2. Eg har ei novellesamling av Thomas Mann liggande her, og måtte jo sjekka om "Tristan" var med, og det var den. Skal prøve meg på den, takk for tipset!

    SvarSlett
  3. - Syns du skal lese den på nytt, jeg, bare fordi jeg så inderlig gjerne vil at andre skal like den like godt som meg :)

    SvarSlett