Søk i denne bloggen

tirsdag 30. august 2011

Lesesirkelbok: "Den afrikanske farm"

Forfatter: Karen Blixen
Originaltittel: Out of Africa
Utgitt: 1937
Denne utgåve: 1986
Format: Innbundet
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
Frå: Biblioteket

Baksidetekst: Erindringen om det tapte paradis

Årene på farmen i Kenya stod alltid for Karen Blixen som de rikeste i hennes liv. Hun elsket naturen i Afrika, hun var betatt av dyreverdenen og fant frem til en eiendommelig kontakt med de innfødte for hvem hun ble leder, lærer, lege og dommer. Og det var her hun møtte den mann hun kom til å elske, Denys Finch Hatton… Den afrikanske farm danner, sammen med Judith Thurmans store biografi over dikteren (Karen Bixen. En fortellers liv), grunnlaget for filmen med Meryl Streep og Robert Redford i hovedrollene.


Augustboka i lesesirkelen til Line er frå Danmark. Karen Blixens mest kjente bok Den afrikanske farm. Ei av dei bøkene eg var mest oppsatt på å lese grunna at mor har hatt filmen i hylla i årevis. Dessverre skuffa boka meg! Setningane er nydelige, skildringane er flotte og nokre gonger kan du nesten føle at du er der, i hjertet av farmen til Blixen. For det er jo ei skildring av hennar lukkelegaste tid på jord. Men så var det den skuffande boka; det var ikkje noko driv i den, side opp og side ned om blablabla og litt til og eg kjeda vettet av meg. Inn i spilleren med filmen og forelska med ei gong! Historien, legg merke til ordet, er god, og regissør Sidney Pollack har gjort ein god jobb. Ein kunne ta og føle på elektrisiteten mellom Streep og Redford, og min kriminalhelt Michael Kitchen gjorde og ein god figur.

Er du interessert i boka, for all del, les boka, men du får like mykje utav å sjå filmen! Ein kuriositet ved boka er at den vart opprinneleg skreve på engelsk for så å bli oversatt til dansk av Blixen sjølv.

XOXO

4 kommentarer:

  1. Jeg har ikke lest ut boka ennå, men synes det manglende drivet så langt passer mitt lesetempo utmerket. De vakre skildringene veier langt på vei opp for det. Hvis begeistringen holder seg til siste slutt, skal jeg vurdere å se filmen også:-)

    SvarSlett
  2. Jeg har aldri lest boka, men synes filmen er fin:)

    SvarSlett
  3. Forstår hva du mener med det manglende driver. Det tok overraskende lang tid å lese boka i forhold til antall sier, og jeg er vanligvis ikke tilhenger av naturskildringer. Likevel likte jeg boka. Så filmen da den var nye - og jeg var purung, så jeg bør vel finne den fram et eller annet sted og nyte den, mens boka er fersk. Fin omtale :)

    SvarSlett