Søk i denne bloggen

lørdag 18. februar 2012

Bok: "Blodleie" (Öland #3)

Forfatter: Johan Theorin
Originaltittel: Blodläge
Utgitt: 2010
Min utgåve: 2010
Oversetter: Kari Bolstad
Format: Innbundet
Forlag: Gyldendal
Frå: Mi bokhylle (8. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: Gjennom kalksteinen ved den ölandske kysten løper blodleiet, et mørkerødt sjikt som folk en gang trodde var forsteinet blod fra kampen mellom trollene inne i berget og alvene ute på alvaret. Våren er kommet til Öland. Ved kanten av det forlatte steinbruddet i Stenvik står to nybygde luksusvillaer, ikke langt fra steinhoggernes værbitte små hus. I påsken kommer nye beboere til stedet. En av dem er Per Mörner, som har arvet et gammelt steinhoggerhus. En annen er Vendela Larsson, som er vokst opp på øya og er nå tilbake med et eneste ønske: å få møte alvene og be om deres hjelp. Her finnes også den 83-årige skipperen Gerlof Davidsson, som har flyttet inn i den vesle sommerhytta si for å se trekkfuglene komme og nyte vårsolen, kanskje for siste gang. Men freden forstyrres da Gerlof finner sin avdøde kone Ellas dagbøker. Han får enda mer å gruble over da en forvirret gammel mann fra fastlandet dukker opp på tomten hans. Det korte møtet trekker Gerlof inn i en historie der fortidens synder later til å bli straffet av en ukjent hevner.

Kva skal ein seie om ei bok som det har tatt meg kun 5 timer å lese? Eg er ihvertfall imponert over driven i boka, og spenningen som blir haldt oppe av korte kapittel og hendingar som plutselig stopper opp.

Gerlof Davidsson er tilbake i tredje bok i Johan Theorins serie frå Öland. Ryktene vil ha det til at fjerde bok kjem til sommeren, og eg gleder meg. Gerlof har flytta frå aldersheimen og tilbake til hytta i Stenvik. Påsken er i anmarsj og nye naboer flytter inn. Per Mörner har arva steinhoggerboligen til Ernst Davidsson (som vart drept i første bok), og to nye hus har kome opp. I idyllen lurer alltid skyggene, og i einkvar familie fins det hemmeligheter. Gerlof finner hans hustru Ellas feriedagbøker, og i dei blir det nemnt ein bytting som kom med gaver til Ella. Gerlof undrer seg over kven det kan vera, og til slutt kjem det for ein dag.

Naboene har og sitt å stri med. Per Mörner har ei sjuk tenåringsdotter, og må hanske opp med faren og hans tvilsomme yrke i pornobransjen. Vendela Larsson har ein forfattermann (sjølv om det er i realiteten ho som skriv det meste) og er på jakt etter alvene. Ho vaks opp på Öland, men barndommen var ikkje den beste.

Alle høyrer saman på eit vis, og gløymte hendingar kjem for ein dag. Boka er ikkje ulidelig spennande, men spenninga blir haldt oppe gjennom heile boka. Absolutt bra bok!

Les og gjerne Ann Helens omtale frå juni-10!

XOXO

2 kommentarer:

  1. God omtale:) Er veldig glad i Theorin sine bøker, har ikke lest så mange enda. Dette er en av dem. Skal absolutt leses, kanskje til påske:)

    God helg videre!:)

    SvarSlett
  2. Eg har lest dei tre i trilogien, men den nyaste "Sankta Psyko" ligger på reserveringslista på biblioteket. Blir spennande å lese ei bok av Theorin frå eit heilt anna miljø.

    God helg til deg og!

    SvarSlett