Søk i denne bloggen

torsdag 19. april 2012

Bok: "Mord som medisin" (JM #9)

Forfatter: Agatha Christie (1890-1976)
Originaltittel: The Mirror Cracked from Side to Side
Utgitt: 1962
Min utgåve: 2011
Oversetter: Axel S. Seeberg
Format: Heftet
Forlag: Aschehoug
Frå: Mi bokhylle (17. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: På sitt praktfulle gods utenfor landsbyen St. Mary Mead holder den feirede filmstjernen Martina Gregg et større coctailselskap. Midt under festen synker en av gjestene sammen - død. I avdødes coctailglass finnes spor etter gift, og selskapet blir snart klar over at en skruppelløs morder er sammen med dem. Men hvem? Miss Marple får bruk for all sin kløkt og intuisjon for å avsløre morderen.

Eg har ikkje lest Agatha Christie-bøkene i kronologisk rekkefølge, men ved tilfeldigheter så var det Liket i biblioteket eg leste før denne. Flaks rett og slett, fordi denne boka foregår og i St. Mary Mead, og godset som det er snakk om er fru Bantrys. Eller, ho har solgt det etter at obersten døydde, til filmstjerna Martina Gregg.

Miss Marple kjenner på det å bli gammal. Etter doktorens ordre har ho ei selskapsdame buande hjå seg, men frøken Knight går Miss Marple på nervene. Ho er gresselig opptatt av at Miss Marple ikkje skal overanstrenge seg; hushjelpen (som Miss Marple liker godt) er visst ikkje god nok, og det eine med det andre. Eg likte ho heller ikkje. Fru Bantry har som sagt solgt godset og flytta inn i eit lite hus, og ho har akkurat kome heim etter ei lengre reise rundt til barn og barnebarn. Ho blir invitert i coctailselskap til Martina Gregg, og syns det er uhyre spennande og litt sørgelig med alle modifikasjonane på godset. Men så skjer det: Ein gjest i selskapet synker saman etter ein drink!

Miss Marple får så klart greie på dette, og kjenner at livet er ikkje så verst å leve likevel. Det viser seg at den avdøde har truffet Martina Gregg ved ein tidlegare anledning, og at det førte til miss Greggs store tap i livet.

I St. Mary Mead skjer det store forandringer, og det var ein av årsakene til at boka vart interessant. Miss Marple er ikkje sikker på om ho liker alle forandringane, men eg får inntrykk av at ho til slutt velger å akseptere dei. Boka var spennande på ein stillferdig måte, og eg likte den.

Eg er usikker på om eg har sett ITVs filmatisering, men den fylgjer visst boka ganske spesifikt. Det vart lagt ein film i 1980 basert på denne boka, og ITV har lånt elementer frå filmen.

XOXO

4 kommentarer:

 1. Jeg elsker Agatha Christie sine bøker, jeg er ikke så glad i krim ellers men hennes bøker liker jeg:) Spesielt de med Miss Marple:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå begynner Miss Marple å koma under huden på meg. Ha ein fin kveld!

   Slett
 2. Har ikke lest denne Agatha Christie boken, den havner også på leselista mi:)Ha en fin lørdag:)

  SvarSlett
 3. Denne syntes jeg var veldig koselige. Miss Marple på sine virkelige gamle dager, sjarmerende! Husker dessverre heller lite av selve mordmysteriet, men tror jeg likte det også.

  SvarSlett