Søk i denne bloggen

onsdag 3. oktober 2012

10 essensielle gotiske bøker

I Aftenposten Ks juli/august-nummer 2012 var det eit intervju med Kate Morton og det faktum at hennar litterære oppvåkning starta med bøkene til søstrene Brontë, Jane Austen og Daphne de Maurier. Idag herjer ho bestselgerlistene med sin heilt eigne blanding av romantikk, grøss og gale kvinner. I midten av månaden kjem Morton med ny bok, og i forbindelse med intervjuet satte Aftenposten K opp ei liste over 10 essensielle gotiske bøker.

Oktober er halloween-tid, og i den forbindelse passer det med gotiske bøker. Følgjande bøker er på lista:

1. Edgar Allan Poe - Huset Ushers fall (1839)
Dette er en av Edgar Allan Poes mest berømte noveller, hvor fortelleren tar oss med på besøk til en syk venn. Det viser seg snart at vennens hus er hjemsøkt av hans egen søster, som er blitt levende begravd. Novellen ble opprinnelig publisert i et amerikansk magasin, og senere i samlingen Tales of the Grotesque and the Arabesque.

2. Emily Brontë - Stormfulle høyder (1847)
Et av tidenes mest berømte, men også mørkeste kjærlighetsromaner om den voldsomme forelskelsen mellom den foreldreløse Heathcliff og adoptivsøsteren hans Catherine. Boken setter spørsmålstegn ved datidens ekteskapspolitikk, men mangler en klar moral, noe som forvirret viktoriatidens kritikere da den kom ut. I dag er den regnet som et av de mest betydelige verkene i engelsk litteratur.

3. Charlotte Brontë - Jane Eyre (1847)
Denne klassiske, viktorianske romanen er spekket med gotiske elementer, fra heltinnens ulykkelige barndom til det mørke slottet Thornfield Hall og den gale kvinnen på loftet. Jane Eyre inneholder mye sosialkritikk, men har også elementer av feministisk litteratur, siden hovedpersonen ikke på noe tidspunkt reduseres til et offer. Bokens mannlige hovedperson, Edward Rochester, er derimot langt fra lytefri.

4. Charles Dickens - Bleak House (1854)
Dickens' niende roman byr på et enormt persongalleri og en rekke sekundære handlingsforløp. Boken kjennetegnes dessuten av en spesiell fortellerstruktur, hvor historien berettes både gjennom hovedpersonen Esther Summerson og en allestedsnærværende forteller. Som vanlig hos Dickens er boken rik på samfunnssatire og kan ikke minst leses som en flengende kritikk av datidens rettsvesen.

5. Lucy Clifford - The New Mother (1882)
Denne novellen er en del av The Anyhow Stories: Moral and Otherwise, en samling barnefortellinger som også er Lucy Cliffords mest kjente verk. Den ble opprinnelig skrevet til hennes egne barn, og handler om to søsken som en dag møter en rar pike i skogen som forteller dem at hun har en mann og en dame i en liten eske. Men den viser hun bare til barn som er veldig slemme...

6. Charlotte Perkins Gilman - The Yellow Wallpaper (1892)
Denne kortromanen er en delvis selvbiografisk beretning skrevet av den formidable amerikanske feministen Charlotte Perkins Gilman. Den ble ført i pennen i kjølvannet av en fødselsdepresjon, en tilstand som var lite kjent på den tiden. Boken handler om en deprimert kvinne som får foreskrevet en tre måneders hvilekur av mannen og legen sin. Under det lange oppholdet i værelset sitt blir hun besatt av det gule tapetet.

7. Henry James - The Turn of the Screw (1898)
Henry James' berømte novelle har referanser til andre gotiske verk, og inneholder mange av sjangerens hovedelementer. En guvernante får i oppdrag av en godseier å passe nevøen og niesen hans, som han er verge for. Men snart oppdager hun at godset er bebodd av andre enn bare dem. Er disse "andre" virkelige eller spøkelser? Det har litteraturkritikerne ennå ikke klart å enes om.

8. Daphne du Maurier - Rebecca (1898)
Dette er du Mauriers mest berømte bok, som også ble udødeliggjort gjennom Alfred Hitchcocks filmatisering av den. Boken er sterkt inspirert av Jane Eyre og handler om en nygift kvinne som oppdager at ektemannens avdøde kone ikke er enkel å bli kvitt. Som et spøkelse herjer hun godset hvor de bor, og har nærmest trollbundet de ansatte. Boken ble ansett for å være en lettvekter da den kom, men har siden fått sin litterære oppreisning.

9. Angela Carter - The Bloody Chamber (1979)
The Times kåret i 2008 Angela Carter til den tiende viktigste britiske forfatteren etter 1945. Denne novellen er den lengste og mest kjente fra samlingen The Bloody Chamber and other Stories, hvor alle fortellingene er basert på eventyr. Den handler om en ung kvinne som viser seg å være en helt annen en den hun trodde. Angela Carter døde 51 år gammel av lungekreft i 1992. På dette tidspunktet skrev hun på en oppfølger til Jane Eyre, men bare en skisse til boken ble funnet.

10. Barbara Vine - The House of Stairs (1988)
Barbara Vine er nok for de fleste mest kjent som krimforfatteren Ruth Rendell. Under sitt alias er hun mer direkte inspirert av gotikken, og denne boken foregår ved et slott. To kvinner treffes igjen for første gang på fjorten år og blåser liv i vennskapet, noe som skal få fatale følger. Fortid og nåtid møtes i denne romanen, som byr på en skikkelig bombe mot slutten.

Eg har lest 3 av disse: Stormfulle høyder, Jane Eyre og Rebecca, men fleire av dei andre høyres spennande ut og blir satt opp på den evig lange tbr-lista. Nokon som har lest dei?

XOXO

10 kommentarer:

 1. Tusen takk for et supert innlegg med mange gode tips. Skal du være med på samlesingen i november? Jeg holder på med the Mysteries of Udolpho nå, og den er kjent som gotisk. Tenkte jeg skulle starte tidlig siden den er på nærmere 600 sider. Ellers likte jeg the Castle of Ontratho godt. Det er en spøkelseshistorie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Planen er å vera med, såfremt eg blir ferdig med Forsyte-sagaen:-) Castle of Ontratho høyres spennande ut:-)

   Slett
 2. Hei, Elida:) Tusen takk for bøkene jeg fikk i posten i dag:)Gleder meg til å lese dem. Ha en fortsatt fin kveld:)

  SvarSlett
 3. Har lest Jane Eyre, Stormfulle høyder og The Yellow Wallpaper. Likte dem alle. Har Rebecca stående i hyllen og ser flere her som jeg kan tenke meg å prøve. Takk for en god liste med lesetips!

  SvarSlett
 4. Kremt viser seg at jeg ikke har lest noen av disse. Har da planer om å lese Jane Eyre, siden jeg nylig har kjøpt boken. Takk for mange gode tips, morsomt med slike lister:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Då har du mange sikkert gode bøker å sjå fram til. Jane Eyre er forøvrig ei av mine favorittbøker!

   Slett
 5. Gleder meg til Mortons nye bok! Gotiske romaner liker jeg godt, så takk for denne listen :)

  SvarSlett
 6. Henry James' 'The Turn of the Screw' er skummel, og det er ikke en bok man bør lese alene hjemme en mørk og stormfull høstnatt! 'The Yellow Wallpaper' er ikke like skummel, men den er ganske så rystende når det kommer til hovedpersonens skjebne og uvitenheten til de som leder henne dit.
  Kate Mortons siste ligger på Kindle og venter. Ser frem til den!

  SvarSlett