Søk i denne bloggen

lørdag 2. februar 2013

Bok: "Evas øye" (Konrad Sejer #1)

Forfatter: Karin Fossum
Utgitt: 1995
Min utgåve: 2006
Format: Lydbok, lest av Kirsti Grundvig, 9t15min
Forlag: Fono forlag

Karin Fossum har så langt skrevet 10 krimromaner med Konrad Sejer som etterforsker i politiet. Han er enkemann, har ein son, ei dotter og ein svigerson, og eit barnebarn som er adoptert frå Afrika. Eit par dager etter start av lydboka twitra eg denne meldinga:
Etter krimromaner med Varg Veum og Harry Hole som hovudperson er det deilig med ein hovudperson som har meir orden på livet. #konradsejer
Kan fort få overdose av Veum og Hole. Karin Fossums andre bok er Riverton-vinner, men med min kronologiske hjerne måtte eg få med meg bok 1 først.

Evas øye begynner med eit lik i elva. Aleinemora Eva Magnus og dottera Emma er på tur langs elva, oppdager liket, ringer politiet, og går deretter på McDonalds. Eva blir ikkje avhøyrt på stedet, og Konrad Sejer finner dette merkelig. Det kjem fram at liket har vore sporlaust forsvunnet i eit halvt år, og at ei luksusprostituert dame, Marie Durban, vart funnen drepen på omtrent same tid. Då Konrad Sejer oppdager at Eva Magnus kjente Marie Durban blir han mistenksom. Nå går historien tilbake i tid, til den dagen Eva Magnus står motlaus med ubetalte rekningar og ingen mat i kjøleskapet. Ho møter barndomsvenninna Marie Durban, og Durban fortel om jobben sin og kor mykje ho får per gong. Med dottera på haustferie hjå faren bestemmer Eva seg for å prøve seg som prostituert for å tjene penger. Eva mottar kunstnerstipend frå staten, men det er ikkje alltid nok til å halde ulvene frå døra, og med Maries hjelp skal ho tjene meir penger. Marie inviterer ho heim, og med ein kunde på soverommet står Eva i dørsprekken og ser Marie jobbe, og ser ho bli drept av ein kunde.

Marie er eit opent og ærlig menneske med dei ho kjenner, og har annonsert til Eva at ho har penger gøymt hist og her, og har nærmare 2 millioner gøymt på hytta på Hardangervidda. Då kunden har gått etter drapet, finner Eva 60000 kr i leiligheten til Marie, og tar dei med seg. Ho reiser og til hytta på Hardangervidda og finner 1,7 millioner i eit malingsspann. Scenene på hytta var ulidelig spennande å høyre på lydbok, og spesielt sidan Eva får uventa besøk midt på natta. Eva ser seg nødt til å gøyme seg i utedoen, ein scene som seinare er udødeliggjort i Jo Nesbøs Hodejegerne. For å hevne Maries drap driver Eva sjølv detektivarbeid, og finner den mannen som skal ha drept barndomsvenninna.

Tilbake i nåtid får Evas far telefon frå politiet om at dottera sit i varetekt, og slutten er kort, intens og med eit par overraskelser i bakhånd. Mot slutten får me og eit innblikk i neste Sejer-sak. Ei lita jente på seks år er sporlaust forsvunnet. Evas øye er mitt første møte med Karin Fossums forfatterskap, og det var ei flott oppleving. Neste Sejer-bok har tittelen Se deg ikke tilbake! har vunnet Rivertonprisen 1996 og Glassnøkkelen 1997, og den ligger klar.

XOXO

2 kommentarer:

  1. Karin Fossum er en av de beste krimforfatterne vi har, syns jeg, så les gjerne bøkene hennes! Hun har også skrevet ikke-krim, med stor hell.Håper det ikke blir så lenge til neste bok fra henne!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var veldig bra, og neste bok er rundt hjørnet for min del:-)

      Slett