Søk i denne bloggen

onsdag 13. februar 2013

Månadens Riverton: "Se deg ikke tilbake!" (Konrad Sejer #2)

Forfatter: Karin Fossum
Utgitt: 1996
Min utgåve: 2006
Format: Lydbok, lest av Trini Lund, 8t25min
Forlag: Fono forlag

Se deg ikke tilbake! begynner rett etter første bok vart avslutta. Ei 6 år gammal jente er meldt sakna etter eit overnattingsbesøk hjå ei nabojente. Ca 6 timer seinere dukker den vesle jenta opp av det blå, og Konrad Sejer ser fram til ei vekes avspasering. Den drømmen får ein brå slutt då mor til 6-åringen ringer politikammeret og gjenforteljer dotteras historie.

Det viser seg at 6-årige Ragnhild har vore på biltur og fottur med ein i bygda. Raymond er snill som eit lam, men mangler eit kromosom. Han tilbød seg å køyre Ragnhild og dukkevogna heim, og jentungen takker ja. Etter kvart vil Ragnhild heim, og Raymond følgjer ho forbi eit tjern og dermed dukker Ragnhild opp ut av det blå. 6-årige Ragnhild har både auge og øyrer, og då ho fortel mora om jenta ved tjernet, som lå der splitter naken, ringer mora straks til politiet.

I ei bygd utanfor Oslo, der alle kjenner alle blir det oppstandelse då det viser seg at det er ein av deira eigne som er drept, 15-årige Annie Sofie Holland. Familie og naboer snakket alle varmt om Annie, men likevel er det noko som skurrer. Kjæresten, Halvor, har lagt all sin oppmerksomhet på ei passordlukket mappe på PC-en sin. Ei mappe som var Annies.

Sejer og assistenten Jacob Skarre har sin fulle hyre med å forstå seg på bygdekulturen. Det mykje omtalte ”bygdedyret” blir og nemnt av ein nabo til Holland. Når ei 15-årig jente blir drept og lagt naken på den måten kan mange enslige mannlege naboer føle bygdedyret på seg, og det er ikkje intet unntak i denne boka.

Samtidig som det leites etter morderen og årsaken til Annies dødsfall, blir Konrad Sejer interessert i dødsfallet til ein liten 2-åring for 8 månader sidan. Annie har vore barnevakt for han ein del gonger, men etter dødsfallet forandra Annie seg. Ho slutta på handballaget, hadde ein kort pause i forholdet til Halvor og begynte i staden med løping. Både seint og tidlig, som om ho hadde noko å løpe frå. Sejer undrer seg om dødsfallet har noko med Annie å gjere.

Slutten er kort og intens, akkurat som førre bok. Likevel er det noko merkelig ved slutten, for kvifor slutter boka då den antatte morderen meiner at Annie var i live då han gjekk frå ho? Nokon andre som har lest den, og har nokon tanker? Karin Fossum er flink til å halde leserne/lytterne på pinebenken, og i Se deg ikke tilbake! er det intet unntak. Av ein eller anna merkelig årsak veit alltid Sejer meir enn andre, og minner litt om Agatha Christies miss Marple. Se deg ikke tilbake! vant Rivertonprisen 1996 og Glassnøkkelen 1997, og anbefales varmt.

XOXO

4 kommentarer:

 1. Husker ikke om jeg har lest denne...har lest mange av henne, men det går litt i surr for det er flere år siden, med unntak av Varsleren som jeg nettopp leste.
  Mulig jeg låner denne på biblioteket så får jeg se om jeg husker, hvis ikke får du høre når jeg har lest/hørt den.:) Fin omtale..)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Eg vil gjerne høyra kva du syns, så legg gjerne igjen ein kommentar her ved ein seinare anledning:-)

   Slett
 2. Den høres dødsspennende ut... Jeg lurer på om jeg har sett en filmatisering av boka når jeg var mindre. Jeg har sett nemlig en filmatisering av en Karin Fossum`s bøker som liten på tv. Jeg ser aldri krim på tv, men akkurat denne filmatiseringa elsket jeg:).

  SvarSlett
  Svar
  1. "Se deg ikke tilbake" vart filmatisert som tv-serie i 2000, men utover det veit eg ingenting:-)

   Slett